TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İstanbul Gençlik Festivalinde Gençlerle Bir Araya Geldi

-A +A

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Gençlik Festivali Avrasya Gösteri Merkezi'nde başladı. 2-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve Türkiye’nin en büyük genç festivali olma özelliğini taşıyan etkinliğin bu yıl 1 milyondan fazla genci ağırlaması bekleniyor.

Festival kapsamında düzenlenen oturumun moderatörlüğünü yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve KOSGEB Başkan Yardımcısı Salih Tuna Şahin ile gençlerle bir araya geldi. Bakan Faruk Özlü, burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak Türkiye'nin bilim merkezi, teknoloji üssü ve dijital sanayi ülkesi olması için çalıştıklarını ifade ederek, tüm faaliyetleri bu 3 ana eksende yoğunlaştırdıklarını söyledi. Gençlere KOSGEB ve TÜBİTAK'a başvurmaları önerisinde bulunan Bakan Faruk Özlü, şunları kaydetti: "Son 1,5 yıldır Türk sanayisinin dijital dönüşümünün yol haritasını çıkardık, sağlam bir çalışma yaptık. Türk sanayisinin dijital dönüşümünü 6 bileşenden oluşturduk. Yol haritamız hazır, bunu önümüzdeki günlerde uygulayacağız. Türkiye, sadece Afrin'de güvenlik sebebiyle bir operasyon yürütmüyor, sessiz sedasız Antarktika’da da bir operasyon yürütüyoruz. Nisan ayı içinde 28 kişilik bir heyeti Antarktika’ya gönderdik. Orada Türkiye'nin kuracağı bilim üssünün ön hazırlık çalışmalarını yaptılar. Gelecek yıl inşallah 3'üncü seferimizi Antarktika’ya düzenleyeceğiz ve orada Türkiye'nin bir bilim üssü olacak."  

"Kendi İşinizi Kurun, Devlet Desteklerinden Yararlanın"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, gençlere kendi işlerini kurması tavsiyesinde bulunurken, bu anlamda devletin verdiği desteklerden yararlanmalarını da istedi. Bakan Faruk Özlü, TÜBİTAK bünyesinde hayata geçirilecek yeni burs programına ilişkin de, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de özel sektör bünyesinde ağırlıklı olarak Ar-Ge merkezleri açıyoruz. Bunların sayıları yaklaşık bin 60 oldu. Şimdi bu Ar-Ge merkezlerinde görev alacak personelin maaşının belli miktarını biz verip destek sağlıyoruz. Bu Ar-Ge merkezlerinde doktora programı hazırlayacağız. Önümüzdeki günlerde yaklaşık bin doktora öğrencisine TÜBİTAK kanalıyla burs vereceğiz ve bunlar daha çok endüstriyel araştırmalar üzerine olacak. Sanayimizin kendi teknolojisini üretmesine imkân sağlayacak bir altyapı oluşturuyoruz. TÜBİTAK, bugünlerde bir burs programı açıklayacak ve bu daha çok endüstriyel doktora ağırlıklı olacak. Endüstriyel doktora programını bu ay hayata geçirmeye başlayacağız."

Gençlerin Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıdığını vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "Sizin kuşağınızdan çok umutluyuz, beklentimiz çok yüksek. Türkiye bir sıçrama yapacaksa sizin sayenizde yapacak." dedi. 

"Yeni TÜBİTAK, Her Düzeyde Daha Ulaşılabilen Bir Kurum Olacak"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal içinde bulunduğumuz dönemde rekabet için iş birliğine yönelik üretilen bilgi üstünlüğü ile dijitalleşmenin önemli olduğunu vurgulayarak, başarılı olmak için nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı ihtiyacına işaret etti. Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK bünyesinde hayata geçirilen projeler ile ilgili katılımcılara bilgi verirken, bilgi üretiminde etik değerlere sahip olmanın önemine dikkati çekti.

“Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsan Kaynağı Kapasitesini Arttıracağız”

Bakan Faruk Özlü'nün "Yeni TÜBİTAK" kavramına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, "Yeni TÜBİTAK, her düzeyde daha ulaşılabilen bir kurum olacak. İkincisi, bizim nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Destek programlarımızı daha iş birliği odağıyla yürüteceğiz. Sanayi-doktora programı diye yeni bir program başlatıyoruz. Sanayide çalışırken veya gelecekte sanayide çalışmayı planlıyorsanız mayıs ayında bu programı açıklıyor olacağız" ifadelerini kullandı.

05.05.2018