Ar-Ge, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temelde yürütülen yenilikçi faaliyetler ve oluşan bilgi birikiminin yeni uygulamalarda (ürün, süreç) kullanımıdır. Yenilik ise, bir fikri, geliştirilmiş, iyileştirilmiş ya da yeni ve satılabilir bir ürüne veya sürece dönüştürmeye yönelik bir dizi bilimsel, teknolojik, mali ve ticari faaliyeti ifade eder.
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı ile Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı çağrılı olarak yürütülmektedir.
Sağlanan destek hibe şeklindedir (geri ödemesizdir).
Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece projeler için konu sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.
Proje destek süresi çağrı duyurusunda belirtilir ve Programın Uygulama Esasları gereği 36 ayı aşamaz. Sunulacak proje sayısı sınırı vb. diğer özel koşullar çağrı duyurularında belirtilir.
1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler desteklenmektedir. Programın destek oranı % 75 olarak uygulanır.
Program kapsamında desteklenen gider kalemleri aşağıda belirtilmiştir.
a) Personel giderleri,
b) Seyahat giderleri,
c) Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,
d) Malzeme ve sarf giderleri,
e) Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri,
f) Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri.
- Proje önerileri PRODİS (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi) (http://eteydeb.tubitak.gov.tr) üzerinden TÜBİTAK’a gönderilir.
- Proje önerileri alanında uzman kişiler ve kurullar tarafından değerlendirilir ve uygun bulunan projeler desteklenir.
- Desteklenen projeler için firma ile TÜBİTAK arasında bir sözleşme imzalanır.
- Firma projeyi yürütür ve altışar aylık dönemlerde proje giderlerini ve proje faaliyetlerini içeren dönem raporunu (Ar-Ge Yardımı İstek Formu) TÜBİTAK’a sunar.
- İzleme aşamasında TÜBİTAK alanında uzman bir izleyici görevlendirir, projelerin ilerleyişini izler ve destek ödemesini yapar.
- Projenin son döneminde ilave olarak bir Proje Sonuç Raporu hazırlanır.
- Tamamlanan projenin Ticarileşme Süreçleri takip edilir.
Programa çağrının açık olduğu dönemlerde 7/24 online olarak eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki PRODIS sistemi üzerinden başvuru yapılabilir. Ancak kanuni ve işmerkezi yurtdışında bulunan işletmelerin dar mükellefiyet statüsündeki Türkiye’deyerleşik temsilcilik ve şubeleri ile vakıflar, dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, birlikler, şahıs şirketleri ve adi ortaklıklar bu program kapsamında başvuru yapamazlar.
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programına sadece KOBİ ölçeğinde olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvuru yapabilmektedir.
KOBİ Beyannamesi ve KOBİ Beyannamesi Bilgi notu için tıklayınız.
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı programına proje başvuruları elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) PRODİS uygulaması üzerinden yapılır.
Proje başvurusu için PRODİS’te doldurulacak bölümlere ait bilgileri içeren kılavuz aşağıda verilmiştir.
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı yılda 2 kez açılan bütçe esaslı çağrılarla yürütülmektedir.
Güncel çağrı duyuruları www.tubitak.gov.tr adresinde yer alan "Duyurular ve Haberler" bölümünden takip edilebilir.
Proje başvurusu online olarak PRODIS sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Proje önerileri aşağıda belirtilen üç boyuta göre değerlendirilmektedir:
I. Boyut: Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü,
II. Boyut: Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu,
III. Boyut: Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği.
Projeler, konularında uzman hakemler tarafından firma ziyaretleri (yerinde ziyaret ederek ya da BİLTEG projelerinde firmanın tercihine göre video konferans aracılığıyla firma ile görüşme yaparak veya firmayı yerinde ziyaret ederek) ile değerlendirildikten sonra TÜBİTAK'a rapor edilir. Değerlendirme sonucunda proje hakemlerden çağrı duyurusunda ilan edilen puanın üzerinde bir ortalama puan elde etmişse Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilir. Hakem raporları ve Yürütme Kurulu değerlendirmesi ile bir proje puanı ortaya çıkar. TÜBİTAK tarafından projelerin yeterlilik seviyesi ve bütçe imkanları dikkate alınarak belli bir proje puanının üzerindeki projeler desteklenir.
Değerlendirme aşamasında yukarıda belirtilen üç boyuta ilave olarak başvuru sahibinin TEYDEB’e ilk proje başvurusu için, varsa TEYDEB tarafından daha önce desteklenen projelerin anlamlı ticarileşme seviyeleri yakalanmış ise, TÜBİTAK tarafından açıklanan öncelikli teknoloji alanları ve yeşil mutabakat konularına uygun ise, firmanın uluslararası proje başvurusunun olması koşullarında çağrı duyurusunda belirtilen oranlarda ek puan verilir. Ayrıca proje ile ilgili hakem değerlendirmesi öncesi ya da Yürütme Kurulu değerlendirmesinde çağrı duyurusunda belirtilen kritik tespitlerin belirlenmesi durumunda proje desteklenmez.
Projeyi değerlendiren hakemler; kendileriyle yapılan sözleşme çerçevesinde, PRODİS’te yer alan proje önerisini inceler ve firmayı ziyaret ederek (yerinde ziyaret ederek ya da BİLTEG projelerinde firmanın tercihine göre video konferans aracılığıyla firma ile görüşme yaparak veya firmayı yerinde ziyaret ederek) programın Uygulama Esaslarını dikkate alarak hazırladıkları değerlendirme raporunu TEYDEB’e iletir. Sözü edilen sözleşme kapsamında hakemler proje önerisine ilişkin bilgileri üçüncü kişilerle paylaşmaz.
Hakemlerin firma ziyareti sırasında, firmanın proje hakkında sunum yapması; proje yürütücüsü, personeli ve varsa teknik danışmanlarının ziyaret esnasında bulunması beklenir. Hakemler gerek duydukları ek bilgileri/açıklamaları kuruluştan talep edebilirler.
Ekteki dosya rapor olarak kullanılamaz, bilgi amaçlıdır.
Projeler, altışar aylık dönemler halinde izleyici(ler) tarafından izlenerek desteklenir. Projenin son döneminde, kuruluş tarafından proje sonuç raporu sunulur.
Desteklenmeye hak kazanan projeler için altı aylık dönemler halinde PRODİS üzerindeki Ar-Ge Yardım İstek Formu doldurularak elektronik ortamda TEYDEB’e sunulur. Görevlendirilen izleyici, Ar-Ge Yardım İstek Formunu inceleyerek ve firmayı ziyaret ettikten sonra hazırladığı dönemsel izleme raporunu TEYDEB’e iletir. Yapılan harcamalar izleyici görüşü ve destek karar yazısı çerçevesinde desteklenir.
Projenin son döneminde, kuruluş tarafından proje sonuç raporu sunulur.
İzleyicinin firma ziyareti (yerinde ziyaret) sırasında, firmanın proje hakkında sunum yapması; proje yürütücüsü, personeli ve varsa teknik danışmanlarının ziyaret esnasında bulunması beklenir. İzleyici, gerek duyduğu açıklamaları kuruluştan talep edebilir.
Projeler, firma ziyareti yapılarak izleyici tarafından izlenir.
Türkiye’de yerleşik Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki sermaye şirketleri başvurabilir.
1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programına başvurular çağrı duyurularına göre yapılır. Çağrı duyuruları www.tubitak.gov.tr adresinden takip edilebilir. Genel olarak yılda iki çağrı açılır ve yine genel olarak başvuru Ocak-Şubat ve Temmuz-Ağustos aylarında yapılır.
Proje başvuruları çevrimiçi olarak https://eteydeb.tubitak.gov.tr internet adresinden yapılır.
Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece konu sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.
Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece destek oran %75’tir ve projenin toplam bütçesi için sınır yoktur. Sağlanan destek hibe şeklindedir (geri ödemesizdir).
Projedeki Ar-Ge çalışmaları ile ilişkili olacak aşağıdaki giderler desteklenir:
a. Personel giderleri,
b. Proje personeline ait seyahat giderleri (Şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri desteklenebilmektedir.)
c. Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri (üretim altyapısına yönelik giderler hariçtir),
d. Malzeme ve sarf giderleri,
e. Yurt içi ve yurt dışı danışmanlık ve diğer hizmet alımı giderleri (YMM gideri dahildir.)
f. Türkiye’deki üniversitelere, TÜBİTAK’a bağlı Ar-Ge birimlerine, özel sektör ArGe kuruluşlarına ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Ar-Ge hizmeti giderleri.
Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece proje sınırı bulunmamaktadır.
Hayır. Ar-Ge faaliyetleri proje başvurusundan önce tamamlanmış projeler desteklenmez.
Normal koşullarda geri alınmaz. Ancak, kuruluşun kastı nedeni ile yürürlükten kaldırılan projelerde, yapılan tüm ödemeler, 6183 sayılı Kanunda belirtilen oranlarda gecikme faizi uygulanarak kuruluştan tahsil edilir (bkz. 1501 Programı Uygulama Esasları).
Hayır. (Ayrıca bakınız: Verilen destek geri alınır mı?)
Evet, proje çıktısını satılabilir (NOT: Proje çıktısı bir kamu kurum veya kuruluşuna satılırsa destek kesilir. Detaylı bilgiye 1501 Programı Uygulama Esaslarının Kamu kaynaklı desteklerin düşürülmesi başlıklı 9 uncu maddesinden ulaşabilirsiniz)
Desteklenen projenin yürütülmesi aşamasında veya gerçekleştirilmesi sonucunda fikri ve sınaî mülkiyete konu olabilecek herhangi bir buluş (patent, faydalı model),endüstriyel tasarım (eser, entegre devre topografları ve teknik bilgi) gibi bir fikri ürün ortaya çıkması halinde 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Hakkında Kanunun ilgili hükümleri uygulanır. Desteklenmesine karar verilen projelerle ilgili olarak ortaya çıkması muhtemel fikri ve sınai tüm haklar kuruluşun tasarrufuna devredilir.
TÜBİTAK projede sunulan bilgileri gizli tutar. Proje bilgileri "ticari gizli bilgi" veya “hizmete özel bilgi” olarak kabul edilir ve değerlendirmede görev alan kişiler dışında kimseye aktarılmaz.
Projeler üç ana boyuta göre değerlendirilir;
I. Boyut: Projenin Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi Ve Yenilikçi Yönü
II: Boyut: Proje Planının Ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu
III. Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara Ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirlik
Ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler alanlarında uzman hakemler tarafından değerlendirilir. Hakem değerlendirmesi sonrasında projeler TEYDEB bünyesindeki ilgili teknoloji gruplarının kurulu tarafından puanlanır ve uygun bulunan projeler Başkanlık onayı ile desteklenir.
https://eteydeb.tubitak.gov.tr/sss.htm adresini ziyaret etmeniz önerilir.
Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) soru setlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
TÜBİTAK - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Projeye özel veya teknik sorularınız için lütfen ilgili grubun iletişim bilgilerini kullanınız.