1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

+
-
0

Bu programla, üniversite, araştırma altyapısı, kamu araştırma merkez ve enstitülerindeki bilgi birikimi ve teknolojinin, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda, ürüne ya da sürece dönüştürülerek sanayiye aktarılması yoluyla ticarileştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Programın uygulama esaslarında; Müşteri Kuruluş olarak anılan özel sektör kuruluşu ve Yürütücü Kuruluş olarak anılan üniversite, araştırma altyapısı ya da kamu araştırma merkez ve enstitüsü bir İşbirliği Sözleşmesi imzalayacaktır. Bu sözleşme çerçevesinde Yürütücü Kuruluş tarafından yapılacak; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi projesi TÜBİTAK ve Müşteri Kuruluş tarafından finanse edilecektir.

Destek Kapsamı

Programa, Müşteri Kuruluş (KOBİ veya BÜYÜK ölçekli tüm sermaye şirketleri) ve Yürütücü Kuruluş (Üniversite, Araştırma Altyapısı, Kamu Araştırma Merkez ve Enstitüleri) ortak başvuru yapabilecektir.

Müşteri Kuruluş ve TÜBİTAK’ın Yürütücü Kuruluş tarafından açılacak proje özel hesabına aktaracakları tutarlar, proje başlangıç tarihinden başlayacak şekilde tanımlanan 6’şar aylık dönemlerdeki proje giderlerine orantılı olarak ve taksitler halinde yapılacaktır.

Yürütücü Kuruluş, Müşteri Kuruluştan dönemsel bütçenin %10’unu aşmamak kaydıyla hizmet alabilecektir, bu kapsamda müşteri kuruluş proje sorumlusunun giderleri desteklenebilecektir.

Farklı üniversitelerden araştırmacılar aynı proje ekibi içinde yer alabilecektir.

Proje Teşvik İkramiyesi, 6 aylık dönemlerin teknik değerlendirmesi yapıldıktan sonra proje ekibindeki araştırmacılara ödenecektir.

Desteklenen Gider Kalemleri;

  • Personel Giderleri
  • Sözleşmeli Personel
  • Bursiyer
  • Seyahat Giderleri
  • Alet/Teçhizat/Yazılım/Yayın Alımları
  • Hizmet Alımları
  • Malzeme Alımları
Önemli Hususlar
  • TÜBİTAK'a proje öneri başvurusu yapılmadan önce müşteri ve yürütücü kuruluş arasında TÜBİTAK’ın belirlediği asgari şartları içeren işbirliği sözleşmesi imzalanır.
  • Programa ilk defa başvuru yapan yürütücülere, hakem değerlendirme sürecinde +5 ilave puan verilmesi uygulamasına geçilmiştir.
    İlave puan, ortalama hakem puanı üzerine eklenecektir. İlave puan süreci mevcut sistemde uygulanan ek puan süreçlerine ilave olarak uygulanacaktır. ARDEB 1001,1003,1005 ve 3501 programında tamamlanan bir projenin devamı niteliğinde bir başvuru yapılıyorsa +5 ek puan, 1702 programı başvurusu devamı niteliğinde başvuru yapılıyorsa +5 ek puan ve  Yeşil Mutabakat Eylem Planı içerisinde bulunan bir proje başvurusu verildi ise ek +5 puan uygulaması devam etmektedir.
Kimler Başvurabilir?

Sektörüne bakılmaksızın  firma düzeyinde  katma değer yaratan, Türkiye’de yerleşik ve proje sonuçlarını Türkiye’de uygulamayı taahhüt eden sermaye şirketleri ile Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim  kurumları, vakıf üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve ilgili mevzuatında Ar-Ge yapmakla görevlendirilmiş kamu araştırma merkez ve enstitüleri ortak proje başvurusunda bulunur.

Başvuru Formları

Destek programına proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) uygulama Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden yapılabilmektedir. Söz konusu adresteki açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda proje başvuruları yapılmalıdır.

Proje Öneri Bilgileri Formu AGY105 (Bilgi amaçlıdır, başvuru için kullanılmaz.)

Başvuru Tarihleri

Başvurular sürekli açıktır ve yılın her günü eteydeb.tubitak.gov.tr adresinden online olarak yapılabilir.

E-Başvuru

Proje başvurusu online olarak PRODIS sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Kriterler

Proje önerileri aşağıda belirtilen üç boyuta göre değerlendirilmektedir:

I. Boyut: Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü

II. Boyut: Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu

III. Boyut: Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği

Formlar

Destek programına yapılan proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tradresindeki çevrimiçi (online) uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden değerlendirilmektedir.

Projeyi değerlendirmek üzere görevlendirilen hakemler değerlendirmelerini bu programın Uygulama Esasları ve kendileriyle yapılan sözleşme çerçevesinde firmaların sundukları proje öneri dokümanını değerlendirme raporu ve kılavuzuna uygun olarak inceleyerek raporunu PRODIS üzerindeki elektronik ortamda kılavuza uygun olarak hazırlayarak Başkanlığımıza iletmektedirler.

HAKEM-İZLEYECİ Ücret Tablosu ve Uygulanacak Kurallar için "Mali Hususlar ve Ödeme" başlığını okuyunuz.”

Yöntem

Projeler, konularında uzman hakemler tarafından değerlendirilir. Hakem değerlendirme raporları esas alınarak, projeler ilgili Grup Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilerek nihai karar verilir.

 

İzleme ve Sonuçlandırma

Projeler, destek karar yazısında belirtilen raporlama takvimine göre belirlenen altışar aylık dönemler halinde izleyici(ler) tarafından izlenerek desteklenir. Projenin son döneminde, kuruluş tarafından proje sonuç raporu sunulur.

Formlar

Desteklenen projeler sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden değerlendirilmektedir.

Projeyi izleyerek değerlendirmek üzere görevlendirilen izleyiciler, değerlendirmesini proje öneri bilgileri ve destek karar yazısı çerçevesinde izleme raporu ve kılavuzunu inceleyerek ve Yürütücü Kuruluşu yerinde ziyaret ederek gerçekleştirmekte, raporunu PRODIS üzerindeki elektronik ortamda kılavuza uygun olarak hazırlayarak Başkanlığımıza iletmektedirler.

İzleyicinin Yürütücü Kuruluşu ziyareti sırasında, Proje Yürütücüsünün konu ile ilgili sunum yapması ve proje yürütücüsü ile proje ekibinin ziyaret esnasında bulunması beklenir. İzleyici, gerek duyduğu açıklamaları Proje Yürütücüsünden talep edebilir.

"Müşteri Kuruluş Görüşü" ve "Dönemsel İzleme Formu (AGY405)" (Rapor olarak kullanılamaz, bilgi amaçlıdır)
"AGY505 YMM Raporu" ve "Dönem Raporu Bütçe Tabloları" için "Mali Hususlar ve Ödeme" başlığını okuyunuz.

Proje kapsamında yapılacak harcamalara ilişkin giderlerin nasıl ve ne şekilde beyan edilmesi gerekeceği hususlarına ilişkin Esaslar:
Belge
Belge

Proje Sonuç Raporu AGY355 (Sadece projenin son döneminde ve PRODİS üzerinden elektronik ortamda hazırlanır)

Yöntem

Projeler, gerektiğinde yürütücü ve/veya müşteri kuruluş ziyaret edilerek izleyici tarafından izlenir.

Sıkça Sorulan Sorular

TÜBİTAK - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

Projeye özel veya teknik sorularınız için lütfen ilgili grubun iletişim bilgilerini kullanınız.

https://eteydeb.tubitak.gov.tr/teydebiletisim.htm

Genel Bilgi

Destek Kapsamı
paragraph-id--845
Süreç
paragraph-id--846
Önemli Hususlar
paragraph-id--847

Başvuru

Kimler Başvurabilir?
paragraph-id--849
Başvuru Formları
paragraph-id--850
Başvuru Tarihleri
paragraph-id--852
E-Başvuru
paragraph-id--853

Değerlendirme

Kriterler
paragraph-id--878
Formlar
paragraph-id--879
Yöntem
paragraph-id--881
İzleme ve Sonuçlandırma
paragraph-id--882

İzleme

Formlar
paragraph-id--883
Yöntem
paragraph-id--887
Mali Hususlar ve Ödeme
paragraph-id--888

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--905

Yardım

Sıkça Sorulan Sorular
paragraph-id--906
Yardım Kılavuzları
paragraph-id--908