12. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Başlıyor

-A +A

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Final Sergisi Açılış Töreni 7 Mayıs 2018 Pazartesi günü saat 10:00’da, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılacak. Sergi 7-9 Mayıs 2018 tarihleri arasında açık kalacak. Ödül töreni ise, Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla, 11 Mayıs 2018 Cuma günü saat 10:00’da, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Ortaokul öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışma yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nın bu yıl 12’si düzenlendi.

Yarışmaya Başvurular Geçen Yıla Oranla Yaklaşık Yüzde 44 Arttı

Öğrencilerin sosyal ve eğitim hayatında karşılaştıkları ya da duydukları problemlere veya sıkıntılara özgün bir fikirle çözüm üretmelerini amaçlayan yarışmaya başvurular bu yıl geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 44 oranında arttı. Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Değerler Eğitimi, Kodlama, Tarih ve Türkçe alanlarında düzenlenen yarışmalara, bu yıl toplam 11.352 proje başvurdu. Bu yıl başvuru yapan 15.171 öğrencinin 8.224’ü kız, 6.947’si erkek öğrenci oldu.

Yarışmada projelerin ön değerlendirmeleri, çeşitli üniversitelere mensup uzman akademisyenlerden oluşan bölge jürileri tarafından yapıldı. Ön değerlendirme sonuçlarına göre 12 bölge merkezi ilin her birinde 80 proje, toplamda ise 960 proje bölge sergilerine katılmak üzere davet edildi.  26 Mart 2018 tarihinde Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezi ilde eş zamanlı olarak açılışı yapılan sergiler, 28 Mart 2018 akşamına kadar bilime ilgi duyan tüm öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Sergi süresince bütün projeler, akademik jürilerce değerlendirildi ve “Birincilik, İkincilik, Üçüncülük” ödülleri alan proje sahibi öğrenci ve danışmanları belirlendi. Bölge yarışmasında “Birincilik (Finalist)” ödülü alan 160 proje, 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kayseri’de düzenlenecek Final Sergisine davet edildi.

Belirtilen tarihler arasında Kayseri ilinde düzenlenecek olan yarışmanın final aşamasında “Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve Teşvik” ödüllerini alan proje sahibi öğrenci ve danışmanlarına verilecek ödül ödemelerinin yanında, öğrencilere başarı belgeleri, danışmanlarına da proje hazırlama sürecinde öğrencilerine yol gösterici bir rol üstlenmeleri nedeni ile teşekkür belgeleri verilecek.

Not: Etkinlik Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleşecektir. Adres: Zümrüt Mahallesi, Kadir Has Kent Müzesi karşısı No:11 Kocasinan / KAYSERİ

07.05.2018