5. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması

-A +A
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin ihracat şampiyonu otomotiv sektöründe yılın en büyük etkinliği olan “5. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı” ve “5. Komponent Tasarım Yarışması” 05-06 Mayıs 2016 tarihlerinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ev sahipliğinde TÜSSİDE’de gerçekleşti.
 
Düzenlenen programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ile çok sayıda sanayici ve davetliler katıldı.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, programın açılışında yaptığı konuşmada bugünün otomotiv sektörü ve yerli otomobil projesi için bir dönüm noktası olacağına inandığını belirterek, Türk Otomobil Geliştirme Projesi'nde çok önemli bir mesafe aldıklarını söyledi ve yerli araç ile ilgili bilgiler aktardı.
 
5. Ar-Ge Proje Pazarı’nda ilk üç ve iki mansiyona 23 bin TL, 5. Komponent Tasarım Yarışması’nda ise dokuz proje sahibine 39 bin TL olmak üzere toplam 62 bin TL para ödülü dağıtıldı. Dereceye girenler aynı zamanda İTÜ Çekirdek Programı’na girmeye hak kazandı.
 
5. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve 5. Komponent Tasarım Yarışması, “yeni nesil araçlar ve ileri otomobil teknolojileri” ana temasıyla sektör temsilcileri ile proje sahiplerini bir araya getirdi. Davetliler, etkinliğin ilk gününde fütürist ve stratejik danışman Gerd Leonard’ı, ikinci gününde ise Google’ın otonom arabalar vizyonuna yön veren Singularity Üniversitesi Bilişim ve Network’ler Başkanı Brad Templeton’ın “insansız araçlar” konulu sunumunu dinleme şansını yakaladı. Sektörü yakından ilgilendiren bir çok konunun işleneceği etkinlikte “Araç Şarj ve Batarya Teknolojileri”, “Endüstri 4.0”, “Temiz Enerjili Araçlar” konulu paneller gerçekleştirildi ve “İnovalig Otomotiv Ödülleri” de törenle sahiplerine takdim edildi.
 
İlk gün programında çalışmaları TÜBİTAK MAM tarafından yürütülmekte olan “Türk Otomobil Geliştirme Projesi” kapsamında elektrikli otomobillerle ilgili Türkiye’de ve dünyada yapılan çalışmaların aktarıldığı bir bölüm de yer aldı.
 
Gerçekleştirilen etkinlikler ile, Türkiye’nin 2023 İhracat Stratejisi kapsamında otomotiv endüstrisinde katma değerin artırılması, sektörün ihtiyaç duyduğu yeni ürün, teknoloji ve metotların üretilmesi, yenilikçi tasarımcıların teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi ve dünya pazarlarına sunulması amaçlandı.
 
13.05.2016