ABD'ye İkili İşbirliği Ziyaretleri Gerçekleştirildi

-A +A

Türkiye ile ABD arasında bilim ve teknoloji alanlarında artan işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla TÜBİTAK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yunus Çengel, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı V. Doç. Dr. Ali Rıza Özdemir ve TÜBİTAK UİDB Bilimsel Programlar Uzmanı Elif Özkaragöz’ün yer aldığı heyet, 9-14 Nisan tarihlerinde ABD’deki TÜBİTAK muadili ve bilim sisteminde merkezi öneme sahip kuruluşları ziyaret etti.

Ziyaretler kapsamında ABD’de enerji, sağlık gibi bilimsel alanlarda Ar-Ge projelerine fon sağlayan Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), ABD Enerji Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanlığı ziyaret edildi ve işbirliklerinin artırılması, yeni ortak fon programlarının geliştirilmesi ve araştırmacı değişimi hakkında görüşmelerde bulunuldu.

Heyet ayrıca, Washington’da yer alan Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA), Amerika Bilimi Geliştirme Vakfı, ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Ofisi (AFOSR) ve Maryland Üniversitesi ile ikili işbirliği olanakları konusunda temaslarda bulundu. TÜBİTAK’ın bilimsel faaliyetleri ve Türkiye’deki mevcut Ar-Ge olanakları hakkında bilgi verildi.

Ziyaretlerin New York ayağında ise, New York Bilimler Akademisi (NYAS), T.C. New York Başkonsolosluğu ve Columbia Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile görüşmeler gerçekleştirildi. Chicago’da da, ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı ve enerji, çevre, ulusal güvenlik gibi konularda çalışmalar yapan Argonne Ulusal Laboratuvarı ziyaret edildi ve Illinois Teknoloji Enstitüsü ile Ar-Ge işbirlikleri hakkında görüşüldü.

ABD’ye gerçekleştirilen heyet ziyaretlerinin, Türk araştırmacıların ABD ile fon imkanlarının artırılmasına ve Türkiye’nin son dönemde hız kazanan bilim diplomasisi faaliyetlerine katkı sağlaması bekleniyor.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye ve TÜBİTAK-NSF işbirliği olanaklarına uidb@tubitak.gov.tr adresinden erişilebilir.

02.12.2012 Kurumsal, Uluslararası, İkili İşbirliği Destekleri