Acılı ve Riskli Kırık Tedavisine Son

-A +A

TÜBİTAK destekli projeyle kırık tedavisinde riskli ameliyat teknikleri yerine daha acısız, risksiz ve ucuz bir yöntem kullanılacak.

Biyomalzemelerin en özgün uygulama alanlarından biri kemik ve kıkırdak yenileme amaçlı kullanılan ortopedik implantlardır. Bilim insanları özellikle son 30 yıldır, eklemlerde onarım ve rejenerasyon yeteneği sınırlı olan kıkırdak kaybı veya dejenerasyonunun tedavisinde yeni yaklaşım yolları üzerinde çalışıyor. Marmara Üniversitesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Atilla Güngör de UV ışınlarıyla sertleşen malzemelerin tıp alanında kullanılması için çalışmalar yaptı. Çalışma kapsamında ışıkla sertleşen, toksik olmayan, zamanla degrade olarak vücuttan zararsız bir şekilde atılabilen polimerik yapıların kullanımıyla kırıkların tedavi edilebileceğini gösteren yeni bir teknik geliştirildi.

Proje hakkında bilgi veren Atilla Güngör, ‘’Ortopedide kullanımı için bio-uyumlu, toksik olmayan, UV ışınları ile sertleştirilebilen ve enjekte edilebilir yeni polimerik biyomalzemelerin sentezi, karakterizasyonu ve uygulamaları amaçlanmıştır. Geliştirilen biyomalzemelerin özelliklerinin araştırılması için hem in vitro hem in vivo çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen hidrojeller biyouyumlu davranış göstermiş ve fare tibia kemiğine yerleştirildikten sonra her hangi bir alerjik etkiye sebep olmadı. Üç ay boyunca fare kemiğinde tutulan hidrojellerin kenar kısımlarında kemik matür doku oluştuğu ve hidrojellerin yüzde 90 gibi büyük bir oranının rezorbe olurken yerini yeni kemik hücrelere bıraktığı gözlemlendi. Bu, proje açısından güzel bir sonuçtu” dedi.

ARDEB tarafından desteklenen projenin daha da geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Güngör, “ Projenin fare deneyleri bitti. Sırada insan deneylerinin yapılması var ama bu hemen olacak bir iş değil. Üzerinde çalışılması gereken konular bulunuyor. Uzun yıllar araştırılması incelenmesi gereken konular var. Yapılan bu çalışmalar sonucunda biz bu uygulamayı hastalarda uygulamaya başlarsak kırık tedavisi için çok önemli bir buluş olacak. Daha masraflı ve riskli ameliyat teknikleri yerine daha acısız, risksiz ve ucuz olan bu yöntem uygulanılabilecek” diye sözlerini tamamladı.

UV Işınları

Sağlık kuruluşları ve çevre örgütleri uçucu organik maddelerin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlardan dolayı içerisinde organik yapıların bulunmadığı ya da çok az oranda bulunduğu ürünler ve yöntemlerin geliştirilmesi ile ilgili baskılar yapılıyor. Bu yeni yöntemlerin başında UV ışınları ile serleştirilebilen kaplamalar geliyor. UV ışınlarıyla hazırlanan kaplamaların en büyük avantajları; ekonomik olmaları, düşük enerji gereksinimi, çok hızlı bir şekilde çapraz bağlanmanın gerçekleşebilmesi, oda sıcaklığında uygulanabilmesi ve formülasyonda çevre ya da sağlığa zararlı uçucu organik yapı içermemesi geliyor. UV ışınlarıyla sertleşen maddeler; kağıt, plastik, ahşap, metal, optik fiberlerin kaplanmasında kullanılıyor. Bunların yanında hassas çalışma gerektiren ve ısıya karşı duyarlı lens, elektronik devreler gibi yüzeylerin kaplanmasında da bu tür kaplamalar kullanılıyor.

02.06.2014 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri