Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda Altın Başarı

-A +A

Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda (EGMO) Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Berfin Şimşek, bireysel puan sıralamasında birinci olarak altın madalya kazandı. Şimşek, geçen yıl yine aynı yarışmada altın madalyanın sahibi olmuştu.

Kız öğrencilerin matematiğe olan ilgilerini arttırmak amacıyla 2012 yılında düzenlenmeye başlanan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nın ikincisi 8-14 Nisan tarihleri arasında Lüksemburg’da gerçekleştirildi. Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Berfin Şimşek altın, Sena Nur Arbağ gümüş, Çağıl Kalender bronz madalya, Ayşegül Kara ise mansiyon kazandı. Berfin Şimşek, olimpiyatın resmi üye ülkelerinden katılan 80 yarışmacı arasında bireysel puan sıralamasında birinci olarak önemli bir başarıya imza attı. Türk takımı, tüm katılımcı ülkeler arasında toplam puanda dokuzuncu, madalya sırlamasında ise altıncı oldu.

EGMO’da üst üste iki kez altın madalya kazanma başarısı gösteren İzmir Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Berfin Şimşek, uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında 6 madalya kazandı. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda (JBMO) bronz ve gümüş, Balkan Matematik Olimpiyatı’nda (BMO) altın ve 2012 Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda bronz madalyanın sahibi oldu.

“Başarım Kız Öğrencilere Örnek Olsun”

6. sınıfta TÜBİTAK ortaokul matematik olimpiyatlarına hazırlanarak başladığı maratonda Türkiye adına 6 madalya kazandığını açıklayan Berfin Şimşek, EGMO’da iki yıl üst üste altın madalyanın sahibi olduğu için mutlu olduğunu söyledi. Kız öğrencilerin matematik alanına fazla ilgi göstermediğine değinen Şimşek, “Olimpiyatlarda matematik takımlarında genellikle erkek öğrenciler çoğunlukta oluyor. Temmuz ayında Kolombiya’da 54. Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO) düzenlenecek. Kolombiya’da ülkemizi temsil edecek takımda bulunan tek kız öğrenci benim. Orada da altın madalya hedefliyorum. Başarımın diğer kız öğrencilere de örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

Öğrencileri Olimpiyatlara TÜBİTAK Hazırlıyor

Bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenleyen TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, olimpiyatlarda başarılı olan öğrencileri eğitime alıyor. Ardından milli takım seçme sınavlarıyla uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek isimleri belirliyor.

Her yıl bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında farklı ülkelerde düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden ekipler Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına katılmaya başladıkları 1985 yılından itibaren kadar toplam 41 altın, 136 gümüş, 204 bronz madalya ve 43 mansiyon kazandı.

 

18.04.2013 Olimpiyatlar, Uluslararası Bilim Olimpiyatları