Bakan Işık, TÜBİTAK UZAY’ı Ziyaret Etti

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde (TÜBİTAK UZAY) incelemelerde bulundu.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli gözlem uydusu RASAT hakkında TÜBİTAK UZAY Müdürü Dr. Lokman Kuzu’dan bilgi alan Bakan Işık, dünyadaki en iyi balistik inceleme sistemlerinden biri olan BALİSTİKA'yı inceledi.

Yer istasyonu ve uydu çalışmalarında kullanılmak üzere kurulan temiz odayı gezen Işık, burada da yetkililerden bilgi aldı ve TÜBİTAK UZAY çalışanlarıyla birlikte yemek yedi.

TÜBİTAK UZAY'ın çalışmalarının göğüslerini kabarttığını söyleyen Bakan Işık, Türkiye'nin "uzayda artık ben de varım" dediğini dile getirdi. GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ın TÜBİTAK UZAY marifetiyle yapıldığını belirten Işık, "İlk yerli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'nın hazırlıkları yürüyor. Arkasından istihbarat uydularıyla ilgili çalışmalar yapılacak ve pek çok proje, burada hayata geçecek" diye konuştu.

TÜBİTAK UZAY'da çok ciddi yetişmiş bir insan kaynağı olduğunu anlatan Işık, bu gücün Türkiye için üretiyor olmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. RASAT'ın 7,5 metre, GÖKTÜRK-2'nin ise 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabildiğini ifade eden Işık, şunları söyledi: "Şimdi inşallah GÖKTÜRK-1 uydusunda yüksek çözünürlükte görüntü alabileceğiz ama o çözünürlüğü artırmak için de arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca, uydu görüntüleri kullanılarak Türkiye’nin 2 boyutlu haritası hazırlanıyor. Tamamlandığında bir web portalı üzerinden bu uygulama kullanıcıyla buluşacak. Bu hazırlıklar tamamlandığında kamuoyuna daha detaylı bilgi verilir. İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz ama çözünürlük açısından önümüzdeki süreçte daha güzel fotoğraflar, haritalar sunma imkanı olacak.”

BALİSTİKA'ya Tunus ve KKTC'den Talep

Silahların kovan ve çekirdek üzerinde bıraktıkları izleri 3 boyutlu inceleyen BALİSTİKA sisteminin çok önemli bir proje olduğuna değinen Bakan Işık, sistemin Suudi Arabistan'a da satıldığını anlattı. Işık, "Şu anda Tunus ve KKTC de talepte bulunmuş. Eminim ki önümüzdeki süreçte daha farklı ülkeler de bu sistemi almak için talepte bulunurlar. Çünkü malınız iyi olursa satmak kolay" dedi.

Bakan Işık’ın TÜBİTAK UZAY ziyaretine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Doç. Dr. Necati Demir ile TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu katıldı.

11.04.2014