D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 4. Toplantısı Ankara'da Düzenlendi

-A +A

Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'nin üyesi olduğu D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) Teknoloji İşbirliği Görev Gücü Toplantısı Ankara’da düzenlendi.

Üye ülkelerin teknoloji ve Ar-Ge kapasitelerini belirlemek, üye ülkeler arasında teknolojik ve endüstriyel işbirliği alanlarına dâir yol haritaları oluşturabilmek ve bu alanlarda projeler yürütmek amacıyla, 2008 yılında kurulan D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü’nün 4. Toplantısı’na ülkemiz ve üye ülkelerden yoğun bir katılım sağlandı.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu yaptığı açılış konuşmasında, D-8 ülkelerinin dünyadaki Müslüman nüfusun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturduğunu belirtti. D-8’in bu ülkeler arasındaki en önemli küresel girişimlerinden birisi olması sebebiyle taşıdığı öneme dikkat çeken Dr. Hasekioğlu, D-8’in bu çerçevede Müslüman dünyanın ortak değerlerinin bir göstergesi olduğunu söyledi. “Gelişmekte Olan” D-8 olarak anılan bu ülkelerin, 19 yıllık bir geçmişten sonra “gelişmiş” olarak adlandırılmasını temenni ettiğini belirten Dr. Hasekioğlu, giderek büyüyen ve küresel ekonomi ile bağlarını güçlendiren İslam dünyasının, Akıllı Şehirler, Eğitim, Sağlık Hizmetleri ve Mali Hizmetler alanlarında işbirliği yaparak ilerleme kaydetmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu vurguladı.

D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 4. Toplantısı’na katılan D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammad Mousavi ise konuşmasında, D-8 ülkelerinin kalkınmaları için birlikte çalışmaları gerektiği mesajını verdi. D-8 Teknoloji İşbirliği Görev Gücü 1. Toplantısı’nın da 2011 yılında İstanbul’da düzenlendiğini ve bu toplantının sonucunda pek çok somut stratejinin ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Mousavi, 4. toplantıya özel sektörün de katılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

‘Akıllı Şehirler', ‘Sağlık Hizmetleri', ‘Mâlî Hizmetler' ve ‘Eğitim' tematik alanlarında düzenlenen çalıştaylar ile devam eden etkinlikte, D-8 ülkelerinden kamu ve özel sektör paydaşları bir araya geldiler. Katılımcıların kendilerini tanıtmalarına ve daha sonra birebir görüşmelere olanak sağlayan çalıştay çıktıları, etkinliğin ikinci gününde katılımcılara aktarıldı.

Prof. Ergin: “D-8 Ülkeleri Arasında Kalıcı ve Sürdürülebilir Bir Araştırma ve İnovasyon İşbirliği Önemli”

İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ülke Direktörü Salah Jelassi, Kapanış Oturumu’nda yaptığı konuşmasında toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantı kapsamında somut işbirlikleri hedefleyen çalıştayların ve gerçekleştirilen ikili görüşmelerin oldukça faydalı olduğuna inandığını belirtti. İslam Kalkınma Bankası’nın Türkiye’de pek çok güçlü projeye destek verdiğini, bunların arasında şehirlerde kentsel taşıma konularının ön plana çıktığını ifade eden Jelassi, İslam Kalkınma Bankası’nın ayrıca teknoloji programları ve burs programları sağladığına değindi. Jelassi, Türkiye’nin kapasitesinin yüksek olduğunu ve diğer ülkeler için bu durumun bir katalizör etkisi olacağını söyledi. İnovasyon kapasitesini ve rekabet edilebilirliği artırmanın önemine değinen Jelassi, bu şekilde üye ülkelerin gelişmesine katkıda bulunulabileceğini, İslam Kalkınma Bankası’nın teknik işbirliği programları, uzmanlık programları gibi pek çok programı olduğunu ve bunların diğer ülkelere transfer edilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ise kapanış konuşmasında, D-8 üye ülkeleri arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir araştırma ve inovasyon işbirliği tesis edilmesinin önemine değindi. Üye ülkeler arasında somut ortak projelerin hayata geçirilmesine önayak olacak ve bilimsel işbirliğini destekleyecek mekanizmaların kurulmasının gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ergin, bu şekilde ortak sorunlara ortak çözümler geliştirilmesine olanak tanıyacak çerçeve nitelikte bir uluslararası araştırma programı oluşturulmasına ilişkin çalışmaların başlatılmasının zorunluluğunu vurguladı. Prof. Ergin şunları söyledi:

"İnovasyon kapasitesini ve bilimsel gelişimi artırmak için kullanılan başlıca araç teknoloji transferidir. Şüphesiz teknoloji transferi sadece sanayi alanındaki iş birliğinin gelişimi için değil D-8 ülkeleri arasında her alanda iş birliğinin entegrasyonu için gereklidir. Ancak gelişen ülkelerde insan kaynaklarının eksikliği, beyin göçü, bürokratik engeller, pazar büyüklüğü, altyapı ve araştırma alanında yatırım seviyesinin yetersizliği nedeniyle bunu sağlamak çok da kolay değildir. Başarı teknoloji transferinin teknoloji iş birliğiyle değişmesiyle sağlanabilir."

Toplantıdaki temel amacın, D-8 ülkelerinin sorunlarına teknolojik iş birliğiyle çözüm bulabilmek ve teknolojik ihtiyaçlarını belirlemek olduğunu söyleyen Ergin, "Umuyoruz ki toplantı, D-8 ülkeleri arasında çok yönlü iş birliği ekosistemi için yeni bir yol ve alan oluşturacak. Bu nedenle biz var olan bilgi birikiminin ve teknoloji transferi mekanizmasının gelişimine katkıda bulunacağız. Bu sayede üye ülkeler arasındaki ekonomik entegrasyon da güçlenmiş olacaktır" dedi.

02.09.2016