DATAS ve KUSİM Açılış Töreni

-A +A

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Denizaltı Taktik Simülatörüyle Türkiye, dünyada bu işi başarabilen birkaç ülkenin arasına girdi. Yani bu alandaki süper lig oyuncusuyuz artık" dedi.

Denizaltı Eğitim Merkezi Komutanlığı için TÜBİTAK tarafından üretilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ile Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı için geliştirilen Köprüüstü Simülatörü'nün (KUSİM) açılış töreni, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Gölcük Deniz Ana Üssündeki Taktik Geliştirme Doktrin ve Analiz Merkezi Komutanlığı'nın (TADAMERKOM) Preveze Deniz Salonu'nda gerçekleştirilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ve Köprüüstü Simülatörü (KUSİM) Açılış Töreni'nde konuşan Işık, simülatörlerin Türkiye'nin yazılım noktasında hangi aşamayı geride bıraktığını ortaya koyan çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

DATAS'ın 4,5 milyondan fazla nitelikli satır ihtiva eden bir yazılım olduğunu dile getiren Işık,  "Bunu başarmış olmakla denizaltıyla ilgili her türlü bilgiye sahip olduğunuzu ve bu bilgiyi gerektiği zaman kullanabileceğinizi göstermiş oluyorsunuz. Denizaltı Taktik Simülatörüyle Türkiye, dünyada bu işi başarabilen birkaç ülkenin arasına girdi. Yani bu alandaki süper lig oyuncusuyuz artık. Bu gerçekten gurur verici" ifadesini kullandı.

Işık, bu projelerin gelecek için kendilerine çok ciddi öz güven aşıladığını vurgulayarak, "Türk aklı bir şeyi başaramaz" noktasından, "Aslında imkânlar verilirse Türk aklı her şeyi başarır" noktasına gelindiğinin en önemli göstergesi olduğunu kaydetti.

"Çok güçlü bir orduya sahip olmanız gerekiyor"

Türkiye'nin dünyanın en güzel ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Işık, "Bunlar çok güzel şeyler ama bunun getirdiği bir başka şey daha var; Tarih boyu herkesin gözü, bu güzel ülkede olmuş. Hele hele bugünkü konjonktürde sizin ülkenizde çok güçlü, çok sağlam olmanız gerekiyor. Yani çok güçlü bir orduya sahip olmanız gerekiyor. Ekonominiz güçlü olacak, sosyal hayatınız güçlü olacak, bunların hepsi gerek şart ama bir gerek şart da ordunuzun güçlü olması. Allah'a şükürler olsun, dünyanın en güçlü ordularından birine sahibiz.

Bakan Işık, 2023 yılında Türkiye'yi her alanda dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri haline getirmenin temel hedefleri olduğunu belirterek, "İnanıyorum ki bu taktik simülatörleri sayesinde ordumuzun, silahlı kuvvetlerimizin kabiliyeti ve kapasitesi çok daha güçlenecek. İnanıyorum ki özellikle denizaltı ve köprüüstü eğitim çalışmalarında çok daha az kaynakla çok daha nitelikli askeri personele sahip olacağız. Tabi bu arada eğitimde meydana gelen kazalarında önüne geçmiş olacağız. O da en azından birkaç tane de olsa can kaybımızın önüne geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

"İlk 10’a Girecek Projelerden Birisi"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Denizaltı Taktik Simülatörü'ne ilişkin, "Bir yazılım projesi ama bir cüsse kazansaydı, materyalize olsaydı, gerçekten bir Altay tankı, bir Göktürk projesi gibi bir cisim kazanırdı. TÜBİTAK'ta 500'ün üzerinde proje yürütüyor, DATAS Projesi'nin teknik birikim açısından ilk 10'a girecek projelerden birisidir” dedi.

Projenin maliyet açısından bakıldığında belki ilk 100'e bile giremeyeceğine dikkati çeken Altunbaşak, "Stratejik derinliği o kadar fazla ki yapmak istediğimiz şeyi o kadar iyi yapıyor ki Ar-Ge açısından baktığımızda ilk 10'a girebilecek projelerden bir tanesi" ifadesini kullandı.

"Bir simülatörden beklenen bütün unsurlara haiz"

TÜBİTAK İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) Müdürü Dr. Nedim Alpdemir ise DATAS'ın denizaltı personelinin taktik ve operasyonel eğitim ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik olarak geliştirilmiş bir simülatör olduğunu anlattı.

Simülatörün, hücum ve savunma gibi birçok harp oyunlarını içerdiğini dile getiren Alpdemir, "Sistemimiz bir atış kontrol etrafında oluşan sensör simülasyonları, silah simülasyonları, emir ve kontrol yardımcı unsurlarının çok yüksek sadakatte modellenmiş sistemlerden oluşmaktadır. Bunun etrafına deniz, aktif hedefler, pasif hedefler, doğa ve sahile ilişkin yüksek sadakatli modelleri eklediğimizde böyle bir simülatörden beklenen bütün unsurlara haiz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Daire Başkanı Mühendis Albay Hayri Özden'e, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık ise TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak'a plaket verdi. Program, Bakan Yılmaz ve Bakan Işık ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin DATAS ve KUSİM binalarının açılış kurdelesini kesmesinin ardından sona erdi.

"Milli" simülatörle eğitilecek

Denizaltı Filosu personelinin planlı eğitimleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştınma Merkezi'ne (BİLGEM) bağlı İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından üretilen Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS) ile ifa edilecek. Denizaltı Filosu personeli, simülatörü kullanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Gür Sınıfı denizaltıların Savaş Harekat Merkezi'ndeki sistemlerine ilişkin simülatörleri kullanarak, görevli oldukları gemilere gitmeden önce sistemlere alışkanlık kazanacak.

Denizaltı komutanları için de önemli bir eğitim ortamı oluşturan DATAS, komutanların su altı ortamında değişen koşullarda ve tehdit durumlarında nasıl hızlı ve etkin karar alabilecekleri konusunda altyapı sağlıyor. Yüksek sadakatli ve gerçek zamanlı bir simülatör olan DATAS, denizaltılarımızın etkin kullanımı için gerekli tüm taktik eğitim imkanlarına sahip bulunuyor.

Simülatörde bulunan denizaltı sistemlerine, su altı ortamına ve denizaltıyı çevreleyen hedeflere ilişkin tüm algoritma ve yazılımlar, tamamen milli kaynaklarla ve Ar-Ge'ye dayalı olarak geliştirildi. DATAS Sistemi ile su altı ortamında oluşan gerçek şartlara benzer taktik durum ve tehdit ortamları yaratılarak sistemlerin taktik ve operasyonel kullanımına yönelik eğitim desteği sağlanabilirken, can ve mal riski nedeniyle gerçekleştirilmesi riskli senaryoları taktik olarak deneme olanağı sunuyor.

30.10.2014