EGM, 10 Bölgede BALİSTİKA'yı Kullanıyor

-A +A
Emniyet Genel Müdürü M. Celalettin Lekesiz ve beraberindeki heyet, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etti. Ziyarette TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu da hazır bulundu.
 
TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Dr. Lokman Kuzu tarafından yapılan sunumun ardından ziyaretin anısına bir plaket takdim edildi. Daha sonra, EGM Kriminal Polis Laboratuarları (KPL) için  TÜBİTAK tarafından desteklenen, 2008-2012 yılları arasında TÜBİTAK UZAY Enstitüsü tarafından geliştirilen ve  Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 10 bölgede, 7/24 kesintisiz bir şekilde kullanılmakta olan BALİSTİKA Sistemi tanıtıldı. 
 
TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu teknoloji ve altyapılar ile yürütülen projeler hakkında yapılan bilgilendirmenin ardından ziyaret sona erdi.
 
BALİSTİKA SİSTEMİ
 
BALİSTİKA sistemi, Ocak 2013 tarihinden bugüne Türkiye'de tüm KPL'lerde aktif olarak kullanılıyor. Sistemde 1970’li yıllardan günümüze kadar olan delillerin girişi yapıldı. Sistemin en önemli özelliklerinden bir tanesi POLNET ağında çalışması ve internet bağlantısına ihtiyaç duymaması. Dil desteğinin verilmesiyle birlikte ürünün Suudi Arabistan Emniyeti'ne satışı gerçekleştirildi. BALİSTİKA, Türkiye'de 10 bölgede, Suudi Arabistan'da ise 6 bölgede aktif olarak kullanılıyor.
 
Sistem Nasıl İşliyor
 
BALİSTİKA, 3B kovan ve çekirdek görüntülerini alarak karşılaştırmalarda kullanan ilk balistik görüntü analiz sistemidir. BALİSTİKA sisteminde Kaydedilen delil, süper bilgisayar tabanlı bir sunucu sisteminde tüm delillerle 3 boyutlu olarak karşılaştırılarak her bir delil karşılaştırması için benzerlik puanı veriliyor. Karşılaştırma işlemi, veritabanında sorgulama kriterlerine uygun tüm delillerle süper bilgisayar sistemi üzerinde otomatik olarak gerçekleştiriliyor.
 
Daha sonra karşılaştırma sonucu arşivde en çok benzeyen deliller balistik uzmana bir sanal mikroskop arayüzü ile gösteriliyor. Uzman, referans ve karşılaştırma sonucunda benzerliği en yüksek olan delil görüntülerini detaylı olarak görebiliyor. Bu şekilde Uzman, kardeş olabileceğini düşündüğü delilleri seçerek birebir inceleme imkânına sahip oluyor. Sanal mikroskop ekranında, uzmanın gerçek mikroskop ekranında gördüğü gibi 3B görüntüler üzerinde izleri inceleme olanağı buluyor. Uzman delilin kardeş olduğuna karar vermesi durumunda sistem ilgili delillerle kardeşlik kuruyor. Kardeşlik kurulması durumunda ilgili olaylar arasında seri kurulmuş oluyor.
 
26.03.2015