Füzelerin Gözü ve Beyni TÜBİTAK SAGE’de Yapılacak

-A +A

TÜBİTAK SAGE bünyesindeki “Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı bir törenle açıldı. Bakan Özlü, SAGE ve TÜBİTAK’ın diğer enstitülerinin, teknoloji üretme konusunda, savunma teknolojilerinde Türkiye’yi üstün kılma noktasında önemli bir görev icra ettiğini söyledi. 

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesindeki “Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi”nin açılışını gerçekleştiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin son 14-15 yıldır savunma teknolojilerinde üretim ve tasarım konularında mesafe aldığını söyledi. SAGE’de yapılan çalışmalar hakkındaki sunumu dinleyen ve arayıcı başlık teknolojisi üzerine geliştirilen simülasyonu izleyen Bakan Özlü, "SAGE'de çok önemli projeler yürütüyoruz. Bunlardan üç projemizde ortaya çıkan ürünler şu anda silahlı kuvvetlerde kullanılıyor. Biliyorsunuz, son dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin güvenlik şartları, yurt dışında silahlı kuvvetlerin yürüttüğü operasyonlar var. Bu operasyonlarda ağırlıklı olarak kendi sistem ve mühimmatımızı kullanıyoruz. Bu çok sevindirici bir durum. Bu konudaki çalışmalarımızı yürüteceğiz. TÜBİTAK SAGE ve TÜBİTAK'ın diğer enstitüleri, teknoloji üretme konusunda, savunma teknolojilerinde Türkiye'yi üstün kılma noktasında önemli bir görev icra ediyorlar. Bugün burada gördüğümüz çalışmalar bunun aslında bir nevi ispatı. İnşallah gelecek dönemde de daha uzun menzilli, daha yüksek kabiliyetli sistemleri geliştireceğiz ve bunları envantere sokacağız" diye konuştu.

TÜBİTAK özelinde ama Türkiye'de genel olarak devlet teşkilatımızda teknoloji üretme, tasarımlar geliştirme yeteneklerimizin arttırılması için yapılan çalışmalara değinen Bakan Özlü,”Bu hem bakanlığımızda bir yapılanmayı öngörüyor hem de TÜBİTAK'ın çalışma usul ve esaslarında bir düzenlemeyi öngörüyor. Bunu çalışıyoruz, belli bir mesafe aldık, inşallah önümüzdeki ay bunu sonlandıracağız" dedi.

Bakan Özlü, basın toplantısının ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ile TÜBİTAK SAGE bahçesine fidan dikti.

“Arayıcı Başlık Füzenin ‘Gözü’"

TÜBİTAK SAGE'nin Beş Eksenli Benzetimci Altyapısını ve buradaki simülasyonu anlatan SAGE Optik Tasarım Birimi Amiri Başuzman Bülent Özkan, füzelerin akıllı mühimmatlar olduğunu, Beş Eksenli Benzetimci'nin algılayıcı başlık denilen görme ve algılama ünitesinin gerçeğe yakın testlerinin yapıldığı bir benzetimci olduğunu aktardı.

Burada geliştirilen simülasyon ile uçakla veya hava platformuyla yapılabilecek 6 bin testin gerçeğe yakın bir şekilde gerçekleştirilebildiğini ifade eden Özkan, şu bilgileri verdi:

"Burada 6 bin testi tek seferde yapabiliyorsunuz. Bu benzetimci savunma sanayisinde sıkça kullanılan bir benzetimci. Burada geliştirilen tarayıcı başlıkların simülasyon üzerinde testi yapıldıktan sonra gerçeğe yakın bir fikir elde ediliyor, akabinde de geliştirilen sistem mühimmata bağlanıp gerçek hava platformundan atılarak buradaki çalışmalar doğrulanmış oluyor. 6 bin farklı senaryoyu burada bir defada aşağı yukarı aynı maliyetle test etmiş oluyoruz."

Bu tip cihazların hassas olması sebebiyle ülke bazında bilinen beşi geçmeyen firmalar tarafından yapıldığını anlatan Özkan, "Burada hassas olması ve maliyetler süreci uzatabiliyor ama 1,5 yıl gibi bir sürede geniş bir mühendis ekibiyle tasarımı yapılabiliyor. Akılı mühimmatlar havadan yerdeki hedefleri işletim kurallarına göre yönlendirilebiliyor. Arayıcı başlık içeren füzeler içermeyen füzelere göre daha hassas sebebi de füzenin adeta gözü gibi olması. Arayıcı başlık baktığı zaman hedefin nerede olduğunu buluyor, ona kitlenip mühimmatı yönlendiren bir sistem bu. Kabaca füze eğer gövde ise arayıcı başlığı da onun gözü ve beyni olarak tarif edebiliriz" diye konuştu. 

06.09.2016