GELECEĞİN ARAŞTIRMACILARI YARIŞTI

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 47. Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışması yapılan ödül töreni ile tamamlandı.

Genç mucitlerden oluşan coşkulu bir kalabalığa hitap eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “Öğrencileri temel ve uygulamalı bilimler alanlarında araştırmaya teşvik etmeyi, onların yenilikçi yönlerini ortaya çıkartmayı ve bilimsel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen TÜBİTAK Ortaöğretim Araştırma Projeleri Yarışmasını 1969 yılından beri düzenlemekteyiz. Yani bu yarışmamızın mazisi neredeyse yarım asrı tamamladı” diyerek konuşmasına başlayan Ergin, “Biz TÜBİTAK olarak gençlerimizin buluşlarını, projelerini destekliyoruz. Gençlerimize, yaşadıkları topluma, dünyaya dair bir şeyleri iyileştirme ve hayallerindeki projeleri hayata geçirebilme motivasyonu kazandırmayı planlıyoruz” dedi.

 

20 BİN 982 ÖĞRENCİ BAŞVURU YAPTI

Bu yıl yarışmalara 13 bin 33 proje ile 20 bin 982 öğrencinin başvuru yaptığını ve 12 bölgede yapılan bölge sergilerinde yapılan değerlendirme sonuçlarına göre 221 projenin Ankara’daki Final Yarışmasına katıldığını aktaran Prof. Dr. A. Arif Ergin, “Burada dikkatimi çeken husus, proje yapan kız öğrencilerin, erkek öğrencileri daha fazla olmasıdır. Bu yıl, 11 bin 197 kız öğrencimize karşılık, 9 bin 785 erkek öğrenci proje hazırlamıştır. Son yıllarda kız öğrencilerimizin sayısı her yıl düzenli olarak artış göstererek erkek öğrenci sayısını yakaladı, bu yıl ise tam anlamı ile geride bıraktılar. Kız öğrencilerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Montaigne’nin “Özgürlüğü ve hayatı hak edenler, onu her gün yeniden fethetmek zorundadır” sözünü hatırlatan TÜBİTAK Başkanı Ergin, “Şimdi sizler tasarlayıp gerçekleştirdiğiniz projelerinizle, ortaya çıkardığınız ürünlerle hayatınızdaki ilk fethi yaşadınız. Artık bilimin, bilimsel araştırmanın ne olduğu, nasıl bir faaliyet olduğu konusunda dolaylı ya da teorik değil, doğrudan ve pratik bir bilgiye sahipsiniz. Proje çalışmalarınız sürecinde bilimin, bilim ve teknoloji üretiminin aslında hiç de zor ve sıkıcı olmadığını, eğlenceli, zaman zaman yorucu ama her zaman zevkli bir faaliyet olduğunu yaşayarak gördünüz” dedi.

“PROJELERİNİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 Proje sahibi tüm öğrencilere, “buluşlarınızı, projelerinizi her aşamada destekleyeceğiz” diyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “projelerle yarışmamıza katılan sevgili gençlerimiz olmak üzere yoğun ve özverili çalışmalarıyla bu yarışmada emeği geçen danışman öğretmenlerimize, bölge koordinatörlerimize ve Bilim İnsanı Destekleme Dairesi çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Prof. Dr. A. Arif Ergin’in konuşmasından sonra dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yılın Genç Araştırmacısı Ödüllerini, Temel Bilimlerde Matematik Alanında İrrasyonel Sayılar ile Şifreleme projesi ile Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi'den Mehmet Burak Dönmez, Cenk Cankeleş ile Sosyal Bilimlerde Sosyoloji Alanında Yabancı Gençlerin Gözünden Türkiye: Almanya Frankfurt Main İlindeki Lise Öğrencilerinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Girişine Bakışı Çalışması ile Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesinden Melis Kırtıllı aldı.

BİRİNCİLİK ÖDÜLLERİ

Birincilik Ödülleri; Bilgisayar Alanında Tokat Bilim ve Sanat Merkezi’nden Serhat Danışan, Necim Erdem Öksüz, Biyoloji alanında İzmir Fen Lisesinden Faruk Ekin, Doruk Tatlıdil, Coğrafya alanında Uşak Atatürk Anadolu Lisesi’nden Polat Tosun, Ertuğrul Köse, Fizik Alanında Ankara TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesinden Deniz Külbay, Kimya alanında İzmir Özel Ege Lisesinden Karya Gülen, Ece Bardakçı, İzmir Özel TAKEV Fen Lisesinden Dilge Kocabaş, Dilara Alev Örtel, Matematik alanında Kütahya Nafi Güral Fen Lisesinden Mehmet Burak Dönmez, Cenk Cankeleş, Psikoloji alanında İzmir Maltepe Askeri Lisesinde Yunus Emre Eskiadam, Arif Can Soykan, Sosyoloji alanında Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi’nden Melis Kırtıllı, Tarih Alanında Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesinden Melodi Diner, Berfin Melissa Şafak, Teknoloji Tasarım Alanında İzmir Atatürk Lisesinden Ömer Kartelli Ayberk Yaraneri ve Türk Dili ve Edebiyatı alanında Ankara Özel Asfa Ferda Fen Lisesinden Ceren Haltaş, Aslı Beyza Tütüncü aldılar.

İKİNCİLİK ÖDÜLLERİ

İkincilik Ödüllerini; Bilgisayar alanında Ankara Abidinpaşa Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden Hakan Emre Boşal, Hayrettin Kemalettin Bayram, Biyoloji alanında Kahramanmaraş Çukurova Elektrik Anadolu Lisesinden Necmettin Yürürdurmaz, Muhammed Eyyüp Alma,  Coğrafya alanında Giresun Nurettin Canikli Anadolu İmam Hatip Lisesinden Rabia Vural, Ayşegül Sarı, Değerler Eğitimi alanında Samsun Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesinden Semanur Irmak, Ebru Akkuş Fizik Alanında, İstanbul Özel Eyüboğlu Kolejinden Oğuz Kutlay, Ali Alexander Schneider, Mersin İçel Anadolu Lisesinden Ayça Ceren Canatan, Kimya alanında Ankara TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesinden Elif Doğa Ulugöl, Burcu Özer, Matematik Alanında Ordu Fatih Anadolu Lisesinden Doğukan Namlı, Bengü Sezer, Psikoloji alanında Sivas İMKB Anadolu Lisesinden Sedanur Şahin, Rabia Gül, Sosyoloji alanında Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesinden Özge Nur Şafak, Tarih alanında İstanbul Kuleli Askeri Lisesinden Hüseyin Macit, Ali Aksoy, İstanbul Özel Marmara Evleri İhlas Fen Lisesinden Ercüment Yavuz Korkmaz, Teknoloji Tasarım alanında, Niğde Bor Fen Lisesinden Emre Orkun Kayran, Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Harun Alagöz, Adem İşcan ve Tür Dili ve Edebiyatı alanında İstanbul Bilim ve Sanat Merkezinden Sezgi Öztürk, Buse Başak Özdemir aldılar.

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ

Üçüncülük Ödüllerini; Bilgisayar alanında Eskişehir Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Tuğçe Manavoğlu, Esra Topçu, Biyoloji alanında Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesinden Mustafa Can Kifteci, Barış Akarca, Tokat Yılmaz Kayalar Fen Lisesinden Oğuzhan Baş Emre Pahal, Coğrafya alanında İzmir Maltepe Askeri Lisesinden Muhammed Ali Elmacı, Fatik Akköz, Değerler Eğitimi alanında Bitlis Ahlat Çok Programlı Anadolu Lisesinden Rabia Ekinci, Müjde Tan, Fizik alanında İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinden İlhami Osman Karakurt, Fatih Uçar, Kimya Alanında Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesinden Utku Sarıışık, Ahmet Demirdaş, İstanbul Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesinden Simay Aslanoğlu, Matematik alanında, Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden Utku Orhan, Fatih Ahmet Baran, Psikoloji alanında Mersin Abdulkadir Perşembe Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Gamze Kekik, Elen Kurultay, Sosyoloji alanında Erzurum Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Zeynep Kutlu, Yasemin Kara, Tarih alanında Tokat Erbaa Merkez Anadolu Lisesinden Emine Karakuş, Aybike Özbeyli, Teknolojik Tasarım alanında İstanbul Kuleli Askeri Lisesinden Hasan Kemal Tepe, Enes Can Polat, Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Şafak Reis, Salih Emirzeoğlu ve Türk Dili ve Edebiyatı alanında Tokat Yılmaz Kayalar Fen Lisesinden Fatma Nur Özkan, Esma Akarsu aldılar.

TEŞVİK ÖDÜLLERİ

Teşvik ödüllerini ise; Bilgisayar alanında Sivas Fen Lisesinden Turgut Berk Yüksek, Mert Çakmaktepe, Trabzon Akçaabat Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesinden Kağan İnan, Biyoloji alanında Var Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Ömer Mente, Coğrafya alanında Elazığ Bilim ve Sanat Merkezinden Mehmet Arif Tutar, Değerler Eğitimi alanında İstanbul Deniz Lisesi Komutanlığından Muhammet Düzenli, Akif Gülsoy, Fizik alanında Malatya Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden Mehmet Sögüt, Emre Akgeyik, Matematik alanında İzmir Özel Fatih Fen Lisesinden Eralp Akça, Psikoloji alanında İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İstanbul Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesinden Deniz Aktaş, Alican Akçay, Sosyoloji alanında İstanbul Deniz Lisesi Komutanlığından İsmikhan Abdurahmanzada, Kazım İsayev, Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesinden Semanur İpek, Duygu Araz, Tarih alanında Kayseri uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesinden İbrahim Daouda Djibo, Mousa Aldjires, Türk Dili ve Edebiyatı alanında Adana Abdulkadir Paksoy Anadolu Lisesinden Berat İncebaldır, Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesinden Safiye Koçak, Huriye Aras aldılar.

07.05.2016