Genç Mucitlerin Finale Kalan Projeleri Ankara'da Sergilendi

-A +A

TÜBİTAK’ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği 44. Araştırma Projeleri Yarışması’nda finale kalan projeler Ankara'da sergilendi.

Öğrencileri araştırmaya teşvik etmek ve bilimsel gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen “44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na bu yıl 12 bin 580 öğrenci toplam 7 bin 401 proje ile başvurdu. 12 merkezde düzenlenen bölge yarışmalarında birinci olan 202 proje Ankara'daki finallere adını yazdırdı.

Final yarışması öğrencilerin Anıtkabir ziyareti ile başladı. Ziyaretin hemen ardından Congresium Ankara’da proje sergisinin açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Birol Ekici ve Salih Çelik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Adlı ile BİDEB Başkanı Yard. Doç. Dr. Murat Özoğlu ve davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Prof. Adlı, ilk kez 1969 yılında fizik ve biyoloji alanlarında başlayan yarışmanın, bugün sosyal ve beşeri bilimlerle birlikte 10 alanda yapıldığını söyledi. Başvuru sayılarının her yıl arttığını belirten Adlı, "Bu yıl 12 bin 580 öğrenciden, 7 bin 400'ün üzerinde proje başvurusu aldık. 7 bin 400 projeden, jürinin belirlediği 202'si sergilenmeye değer bulundu. Bu yıl proje başvuru sayısında yaklaşık yüzde 35’lik bir artış oldu. Gelecek yıl 10 bin proje başvurusu bekliyoruz" dedi.

Yarışmada finale kalmanın ödül almaktan önemli olduğunu vurgulayan Adlı, "Sergilenecek projeleriniz, toplam başvuruların içinde yüzde 3'lük dilime girmiş, değerli projelerdir. Hepinizi gönülden tebrik ediyorum. Projelerinizin, sergilenmek üzere seçilmiş olması başarınızın göstergesidir" diye konuştu.

Adlı, son 3 yıl içinde finalde yarışan kız öğrenci sayısının yüzde 36 artarak, erkek öğrencileri yakaladığına dikkati çekti. Açılışın ardından gezilen final sergisinde yer alan birbirinden ilginç 202 proje büyük ilgi gördü.

MEB Müsteşarı ve TÜBİTAK Başkanı’ndan Final Sergisine Ziyaret

44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın final sergisini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Emin Zararsız ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da ziyaret etti. Proje standlarını gezen Müsteşar Emin Zararsız ile TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldı.

Dereceye Giren Öğrenciler YGS’de Ek Puan Alacak

Yarışmada ödül alan öğrenci ve öğretmenlere para ödülü ile Başarı Belgesi verilecek. Buna göre, birinciler 3.000 TL, ikinciler 2.500 TL, üçüncü olanlar ise 2.000 TL ödül alacak. Teşvik ödülü olarak 1.500 TL verilecek. Dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenleri de aynı miktarda ödül alacak. Yılın genç araştırmacısı ödülünü alan öğrenci ise 3.500 TL’lik para ödülünün sahibi olacak.

Ayrıca birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü alan öğrenciler YGS’ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü seçmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak.

Yarışma Başvurusunda Rekor Artış

Yarışmaya bu yıl 81 ilden 12 bin 580 öğrenci toplam 7 bin 401 proje ile başvurdu. Projelerden bin 234’ü ilk aşamada değerlendirilerek 12 merkezlerdeki bölge yarışmalarında sergilendi. Bölgelerde birinci olan 202 proje Ankara’daki final yarışmasında sergilenmeye değer bulundu. Geçen yıl yarışmaya 5 bin 571 başvuru gelmişti. Bu yıl başvuru sayısında yaklaşık yüzde 33 oranında artış gözlendi.

Fotoğraflar

24.05.2013 Yarışmalar, Araştırma Projeleri Yarışmaları