“Hedef Türkiye 2015” Konferansları Stanford Üniversitesi ile Devam Etti

-A +A
“Hedef Türkiye 2015” Konferansları Stanford Üniversitesi ile devam etti.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın teşrifleri ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Hedef Türkiye 2015 Konferansları serisinin ikinci toplantısı ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.  
 
“Kapılarımız sonuna kadar açık”
 
Bakan Işık, çoğunluğu Stanford Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de çalışmalarını yürütmekte olan araştırmacılara, “Eğer Türkiye’ye dönmek isterseniz, kapılarımızın size sonuna kadar açık olduğunu belirtmek istiyoruz. Türkiye, artık sizin istemeyerek de olsa bırakıp gittiğiniz o eski Türkiye değil. Bugün ekonomisiyle, dış politikasıyla, bütçe imkânlarıyla, özellikle de eğitime, üniversitelere, bilime ayırdığı kaynaklarla çok farklı bir Türkiye var. Özellikle, 2014 yılında yaptığımız bir yasal düzenlemeyle akademisyenlerimizin, araştırmacılarımızın özlük haklarında önemli iyileştirmeler yaptık” dedi. Kahve arasında araştırmacılarla bir araya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, araştırmacıların yoğun ilgisi ile karşılaştı ve araştırmacıların sorularını yanıtladı.
 
“Desteklerle 545 araştırmacımız yurda döndü”
 
TÜBİTAK’ın ve Avrupa Birliği’nin sağladığı geniş kapsamlı destek ve teşvik programlarına da değinen Bakan Fikri Işık, “Gerek ülke içinde gerekse yurtdışındaki bilim insanlarına yönelik önemli destek ve teşvik mekanizmalarını da yürürlüğe koyduk ve bunların sayesinde son yıllarda yurtdışından Türkiye'ye dönüş yapan bilim insanlarının sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. 2007-2014 yılları arasında AB 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 215 araştırmacı, TÜBİTAK'ın tersine beyin göçünü desteğiyle de 330 araştırmacı olmak üzere, toplamda 545 araştırmacımız yurda dönmüştür. Siz deyin ki, 'şu şekilde bir destek ya da teşvik programı oluşturalım', biz de bunun için gerekli altyapıyı hemen hazırlayalım. Proje ve fikir sizden, destek ise bizden olsun” şeklinde konuştu. Işık şöyle devam etti:
 
"Son 4 yılda düzenlenen çalıştaylar dışarıdaki bilim insanlarımızla ilişkiler açısından yeni bir dönem başlattı. Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarda, sizleri Türkiye'ye, memleketinize davet ediyoruz. Artık Türkiye'de tersine bir beyin göçü süreci başladı. Çalıştayların amacı, 'muhakkak Türkiye'ye dönün' gibi bir mesaj vermek değil. Dünyanın önemli üniversitelerinde akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımızın olmasını bir zenginlik olarak görüyoruz. Sadece şu mesajı vermek istiyoruz: Eğer Türkiye'ye dönmek isterseniz, kapılarımız sonuna kadar açık.”
 
Konferansta ayrıca TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Alper Kutay tarafından Ufuk 2020 ve TÜBİTAK burs ve araştırma destek programlarını tanıtıcı bir sunum yapıldı. Kutay sunumunda, Türkiye Araştırma Alanı’ndaki son gelişmelere ve fırsatlara da değindi. Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Hakan Karataş ise katılımcılara, AB Ufuk 2020 Programı’na başvuru yaptıklarında TÜBİTAK tarafından sunulacak teşvik ve ödül programlarını anlattı. Ayrıca ERC, Marie-Curie ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili işbirliği fırsatları hakkında da TÜBİTAK uzman ve ulusal irtibat noktaları tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
 
 
 
 
24.03.2015