İleri Teknoloji Okulları Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

-A +A

TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ve İlim Yayma Vakfı İrfan Okulları iş birliğinde hayata geçirilen "İleri Teknoloji Okulları" projesinin tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Hasan Ali Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımlarıyla Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

 “Nitelikli Bilgiyi Nitelikli Ürüne Dönüştürecek Bilim İnsanlarına Sahip Olmamız Lazım”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, projenin sanayiden sağlık sektörüne kadar birçok alanda kullanılacak robotların milli ve yerli imkânlarla yapılmasını da sağlayacağını söyledi. Türkiye'de birçok alanda çok başarılı işler yapıldığına işaret eden İsmet Yılmaz, bu başarılı konulardan birisinin de eğitim olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, nitelikli bilgiye ve insana sahip olmadan tam bağımsız olunamayacağını dile getirerek, "Tam bağımsızlığın şartı mutlaka nitelikli bilgiye sahip olmaktır. Nitelikli bilgiyi, nitelikli ürüne dönüştürecek nitelikli bilim adamlarına sahip olmak lazım. İşte bunun için de üniversiteler önemlidir diyoruz, bunun için de üniversitelere öğrenci gönderen temel eğitimler çok önemlidir diyoruz."dedi.

"Kaliteli ve Fırsat Eşitliği Temelinde Eğitim Değişmez Hedefimiz"

Tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bir toplumun kalkınması için öncelikle yetişmiş insan gücüne ihtiyacı olduğunu, bunu da okulların sağladığını anlattı. Türkiye'nin bu dönemde en büyük yatırımı beşeri sermayeye yaptığını dile getiren Bakan İsmet Yılmaz, Türkiye'nin, beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş dünyadaki ender ülkelerden birisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Kaliteli ve fırsat eşitliği temelinde eğitim değişmez hedefimizdir. Zamanlar değişir ama değişmeyen iki husus var; fırsat eşitliği ve kaliteli eğitim. ”

“Ülkenin Geleceği Çok Parlak”

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin üreten, yetkinliği yüksek olan bir ülke olduğunu ancak buna katılması gereken bazı durumlar bulunduğunu söyledi. Çelik, bu konuda daha incelikli, etkin, üzerine daha fazla değer katılabilecek ürünlerin üretilmesinin nasıl sağlanacağını burada müşahede ettiklerini dile getirerek, bilgiyi, bilimi, teknolojiye dönüştürmek, ondan da ürünlerin niteliklerini artırmak suretiyle ortak bir çaba gösterildiğini aktardı. Esasında bir bireyin, kişinin ülkenin geleceğine hitap ettiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "İleri teknolojinin yanında irfanı, hikmeti, fazileti, erdemi öne alan bir yaklaşımla eğitim içerisindeki harmanlama, geleceğimizin harmanlaması olarak görüyorum. Eğitimin içerisinde robotları, yapay zekâyı, buna benzer uygulamaları görüyoruz. Evlatlarımızın yaptığı güzel uygulamalar da bize şunu gösteriyor; ülkenin geleceği çok parlak. Bu parlaklık içerisinde yapılan ortaokulda okuyan bir evladımızın da bunları artık uygulama aşamasına getirmiş olması, elde ediyor olması, öğretmenlerimizin bunları müşahede ediyor olması, yol veriyor olması, daha iyi bir yere götürmek için gayret ediyor olmasından da iftihar ediyoruz."

"Bu Proje Örnek Bir Çalışma Olacaktır"

İstanbul Valisi Vasip Şahin de "3 milyon 100 bin öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul'da inşallah bu faaliyet öncü faaliyet olarak hem İstanbulumuzun hem Türkiye'nin örnek bir çalışması olacaktır. Bundan çok istifade edeceğiz. Burada öğrencilere merak uyandırma, onların merak kabiliyetlerini geliştirme anlamında çok ciddi bir hedef var. Bu da birebir talebeyle uğraşmak demektir ki bu bizim aslında klasik eğitim sistemimizde olan birebir eğitim metodunun da tekrar aslında geri geldiğini gösteriyor. Burada bilgi ve ilim ama irfan ile birleşiyor. İrfan ile ilim inşallah insanlığa, teknolojiye, bilime hem de bu toplumun diğer sektörlerine çok büyük katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

“Bilgi Üstünlüğü ile Başlayan Süreç İş Birliği, Bilgi Üretme ve Üretilen Bilginin Takibinde Dijitalleşme ile Hızlandı”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal toplantıda, nitelikli insan ve nitelikli bilgi üretimi konusundaki ihtiyaca ve bu konuda TÜBİTAK’ın üstlendiği öncü role dikkat çekti. Eğitimde nitelikli bilgi çıktısının istenilen düzeye çekilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini aktaran TÜBİTAK Başkanı, nitelikli bilgi üreten insan kaynağının geliştirilmesi için temel eğitimin önemine vurgu yaparken 2010'lu yıllardaki rekabetin boyutunun, ne kadar çok iş birliği ve bilgi üretildiğine bağlı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Hasan Mandal, 2020'li yıllara doğru giderken bir kavram daha gelişmesinin beklendiğini aktararak, "İş birliğine yönelik üretilen bilgi ve beraberinde gelen süreç dijitalleşme. Bilgi üstünlüğü ile başlayan sürecin onun iş birliği, daha çok bilgi üretme ve takibinde gelinen aşamada bunun dijitalleşmeyle birlikte hızlanması ve farklı ortamlarda kullanılması." şeklinde konuştu.

“Nitelikli İnsana İhtiyacımız Var”

Prof. Dr. Hasan Mandal, bir zincir halinde bakıldığı zaman bilgi üretiminin çok daha değerli olduğunu gördüklerini vurgularken "Değer zincirinin sadece bir boyutunda, robotla kalmayıp, onun hem önceki hem de sonraki aşamasına doğru geçiyor olmak. Artık bilginin üretim yöntemleri değişiyor. Dolayısıyla nitelikli bilgiye ihtiyacımız var ama nitelikli bilginin üretilebilmesi için de ihtiyaç olan konu nitelikli insan. Dolayısıyla olmazsa olmaz konu ki burada da onun için bir araya gelmiş bulunuyoruz, nitelikli bilgi için nitelikli insan kaynağımızın geliştirilmesine yönelik başlatılan bir girişim." değerlendirmesinde bulundu.

Tanıtım toplantısına, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Yücel Çelikbilek, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, TÜSSİDE Müdürü Tezer Battal ile bazı belediye başkanları ve diğer ilgililer katıldı. Toplantı, konuşmaların ardından gerçekleştirilen protokol imza töreni ile sona erdi.

10.05.2018