İstanbul’a Bir de RASAT Uydusundan Bakın

-A +A

Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 25 Haziran 2017 tarihinde İstanbul Boğazını görüntüledi. RASAT’ın çektiği görüntüler http://blog.gezgin.gov.tr adresinde yayınlandı.

RASAT uydusunun aldığı görüntülerde, İstanbul Boğazı’nın ve Karadeniz’in Mayıs ve Haziran aylarında turkuaz rengini aldığı görüldü. Denizlerde yaşanan bu renk değişiminin, tek hücreli deniz fitoplanktonlarındaki artışa bağlı olduğu açıklandı. 25 Haziran 2017 tarihinde RASAT uydusu ile çekilen görüntü şeridinde Karadeniz ve İstanbul Boğazı’nın turkuaz renge büründüğü ve Marmara Denizi’nin lacivert renkte olduğu izlendi.

Marmara Denizi’nin gümüş rengi parlaklığa kavuşması ise dikkat çeken bir diğer özellik oldu. Bu parlamanın nedeninin, yaz aylarında Güneş ve Dünya, diğer bir deyişle İstanbul arasındaki açı olduğu belirtildi. Yaz aylarında Güneş ışınlarının denizden bir ayna gibi yansıyarak RASAT’a ulaştığı ve denizlerde gümüş rengi parlamalar görmemize neden olduğu ifade edildi. Kış aylarında ise yansıma geometrisi değiştiği için bu parlak yansımanın RASAT tarafından görülmediği, bu olguya İngilizce’de “sunglint” adı verildiği ifade edildi.

06.07.2017