KOCAELİ BİLİM MERKEZİ AÇILDI

-A +A
 
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile Kocaeli Bilim Merkezi'nin açılış töreni gerçekleştirildi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Bilim Merkezi ve Toplu Açılış Töreni'nde, kentin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hiç yalnız bırakmadığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Kocaeli'ye güçlü desteğini esirgemediğini söyledi.
 
Işık, Kocaeli Bilim Merkezi'nin Seka Park'a ayrı değer katacağını dile getirerek, "Bugün büyük bir tevafuk olarak 70 yıl önce, yine 18 Nisan'da ülkemizin ilk kağıt fabrikasında ilk kağıdın üretildiği merkezi açıyor, yakın zamanda da Seka Kağıt Müzesi'ni açmış oluyoruz. Bu tevafuku kağıtla bilim arasındaki sıkı ilişkinin nişanesi görüyoruz. Kocaeli Bilim Merkezi, 3 bin metrekare alanda hizmet verecek. Burada çocuklar için tasarlanmış sergilerle eğitim çalışmalarının yürütüleceği atölyeler olacak" şeklinde konuştu.
 
Bilişim Vadisi
 
Bilim merkezinde özel dizayn edilen galeriler bulunacağını vurgulayan Işık, Kocaeli'nin sahip olduğu bilim, sanayi ve eğitim olanaklarıyla Türkiye'nin yüksek katma değerli ekonomiye geçişine liderlik ettiğini anlattı.
 
Işık, Türkiye'nin vizyon projesi Bilişim Vadisi'nin ülkeyi ve kenti bilişim merkezi haline getireceğini aktararak, şunları kaydetti:
 
"Altyapı inşaatı tamamlanma noktasına gelen Bilişim Vadisi'nin üstyapı için temellerini mayıs ayı içinde atmayı hedefliyoruz. Kendi değerleriyle yoğrulmuş, verimlilik kültürü ve girişimcilik ruhuyla yetişmiş bir nesil arzu ediyor, bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Sadece teknolojiyi üreten, tüketen değil, aynı zamanda teknolojiyle dost, onun esiri olmamış, teknolojiye hükmeden nesil hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda bilim merkezlerimizde öğrencilerimize yönelik zengin içerikli deney setleri oluşturmak için hazırlıklarımızı yaptık. Yeni aldığımız kararla ortaokul ve liselerde faaliyet gösteren bilim ve teknoloji kulüplerini destekleyeceğiz.
 
Milli Eğitim Bakanlığımızla TÜBİTAK'ın ortaklaşa yapacağı çalışmayla anaokullarına meraklı minik, ilk ve ortaokullarına bilim çocuk, liselere ise bilim teknik dergisini göndermeyi hedefliyoruz."
 
İlkokuldan itibaren kodlama derslerinin müfredata konulmasını önerdikleri bilgisini veren Işık, yazılımın teşvik edilmesi için yarışmaları ilk, orta ve liselerde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Işık, bilim ve teknolojinin önemini her geçen gün arttırdığını dile getirerek, "Gelişmiş ülkelerin bilim ve teknolojiyi kalkınmanın temel itici gücü haline getirdiklerini görüyoruz. Ülkelerin gelişmişliklerini bilimsel çalışmaların ekonomiye aktarılması oluşturmaktadır. Özellikle teknoloji alanındaki gelişmeler hayatın her alanını kuşatmış, adeta hayata yön veren güç haline gelmiştir" görüşünü paylaştı.
 
Dünyada 1960'larda uygulanan bilim merkezi projesinin Türkiye'de 1990'larda başladığını anımsatan Işık, bunların istenen seviyeye ulaşamamasında koalisyon hükümetlerinde ortaya çıkan "ekonomik dar boğazların" payı olduğunu anlattı.
 
Kocaeli Bilim Merkezi'nde neler var? 
 
Kocaeli Bilim Merkezi’nde özel tasarlanmış 220’e yakın "Deney Düzeneği" çeşitli salonlarda sergilenecek. 
 
Bilim Merkezi içerisinde toplam 680 metrekare alana yayılan "Bilimsel Atölyelerde"; Optik İllüzyon, Yanardağ Modeli, Hücre Modeli, 3-D Gözlük ve daha pek çok farklı deney yapmaya imkân sağlanacak. Atölyede bulunan robotlar, zekâ oyunları ve özel düzenekler hayal gücünü arttırırken analitik zekânın kullanımını tetikleyecek. 
 
1000 metrekare alana sahip "Algı ve Gerçeklik Galerisi"ndeki 71 farklı düzenek uygulamasıyla, zihnin dış dünyaya karşı gerçekte ne kadar yanılabildiğini test etme fırsatı sunulacak. 
 
Dünya üzerindeki en etkileyici olayları ve merak edilenleri tüm gerçekliği ile gözler önüne serecek "Dinamik Dünyamız Galerisi", çocuklar için tam donanımlı cihazlar ve deney aletleriyle keşfetmenin mutluluğunu yaşatacak "Yap-Keşfet Alanı" bulunuyor. 
 
“Bilimin Sultanları” sergisi, 6 ay süreyle Kocaeli Bilim Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. 
 
Fizik, kimya, biyoloji, matematik, popüler bilim, tarih, felsefe, evren ve gökyüzü gibi konularda ziyaretçilerine geniş bir kaynak sağlayan 1500 kitaplık "Özel Kütüphane" de merkezde yer alıyor. 
 
Bilim Merkezi’nin üst katındaki 460 metrekarelik alan "Bilim Sahnesi" olarak birbirinden göz alıcı gösterilere ev sahipliği yapacak. Köpük Şov, Sıvı Azot Patlaması, Kuru Buz Tepkimesi, Alevle Dans gibi sirk şovlarını aratmayacak gösterilerin sergileneceği Bilim Sahnesi, çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecek. 
 
Merkezde; Muhteşem manzarasıyla körfezi izleme keyfi sunacak restoran ve kahveevi ayrıca bilim konsepti ile özel olarak tasarlanmış objelerin satıldığı hediyelik eşya dükkanı da ziyaretçilerin hizmetinde olacak. 
 
21.04.2015