Milli Rüzgâr Enerji Sistemleri Geliştirilmesi Projesi Tanıtıldı

-A +A

MİLRES; Cumhuriyet Tarihinin En Büyük AR-GE Projesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, rüzgârdan enerji elde edilmesi konusunun Türkiye'de hızla geliştiğini, ancak teknolojinin tamamen ithal olduğunu belirterek, "Teknolojiyi üreten olmak Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Milli Rüzgâr Enerji Sistemleri (MİLRES) Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Projesi" tanıtım törenine katıldı. Törende konuşan Işık, Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu alan olan enerjide özellikle dışa bağımlılığı azaltacak yatırımların Türkiye için öncelikli stratejik yatırımlar olduğunu söyledi.

Türkiye'deki enerji ihtiyacının hızlı şekilde arttığına, ülkenin yenilenebilir enerji alanına yoğun yatırım yaptığına işaret eden Işık, "Sayın Bakan Taner Yıldız ile protokol imzaladık, Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin 3 bin megavatlık enerji üretimini başlatacağız. Niğde ve Karaman'da da 300'er megavatlık güneş enerjisinden enerji üretimini başlatacağız. Rüzgarla ilgili konu, Türkiye'de hızla gelişen bir konu ama maalesef teknolojiyi tamamen ithal ediyoruz. Teknolojiyi üreten olmak Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri, bu yüzden bu projeyi önemsiyoruz. Burada önemli olan üretilen prototipin yüzde 90'ından fazlasının yerli üretim olması" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, bu teknolojinin yerlileşmesi ile yaklaşık 15 milyar dolarlık bir dövizinin Türkiye'de kalmasının sağlanacağını dile getirerek, "Proje ile doğrudan 100 bin kişilik, dolaylı olarak da 250 bin kişilik bir istihdam sağlanacak" diye konuştu.

"3 bin megavatlık arza çıktık, 43-44 bin megavatlık talep geldi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bugüne kadar yerlileşme ve yerli üretimle alakalı yaptıkları her protokolün faydalı sonuçlar getirdiğini belirterek, bunun Türkiye'nin sanayisi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, şu anda işletme halinde yaklaşık 4 bin megavatlık, inşa halinde ise 2 bin megavatlık rüzgar santrali bulunduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Bizim, işletme giderlerini düşürürken, yatırım maliyetlerini cari açığı olumsuz etkileyecek şekilde bir eylemde bulunmamamız lazım. Geçenlerde yatırımcımızın siyasi istikrara duyduğu güvenin, enerji sektör politika ve stratejilerine duyduğu güvenin bir eseri olarak rüzgarla alakalı 3 bin megavatlık arza çıktık, 43-44 bin megavatlık talep geldi. Bu hem ülkemizin siyasi istikrarına hem de enerji sektörüyle alakalı yapılanmaya çok önemli bir destek anlamına geliyor. İş bununla bitmeyecek bu gelişecek, büyüyecek."

Konuşmaların ardından Bakanlar Işık ve Yıldız ile TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Güler Sabancı ve diğer yetkililer prototip rüzgar türbininin tanıtımını izledi. Ardından Işık ve Yıldız, prototip türbinin içine girerek incelemelerde bulundu.

MİLRES Projesi

MİLRES Projesi, müşteri kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olan ve TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (1007 Programı) tarafından tamamen yerli imkânlarla desteklenen, başladığı tarih itibariyle Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil Ar-Ge projesi.

Proje ortaklarından Sabancı Üniversitesi, "Proje Yönetimi, Mekanik Sistemler" ana iş paketinden, TUSAŞ/TAİ "Türbin Kanatları" ana iş paketinden, İstanbul Ulaşım AŞ "Kontrol ve Elektronik Sistemler" ana iş paketinden, TÜBİTAK MAM "Generatör ve Elektrik Sistemleri", İstanbul Teknik Üniversitesi ise "Rüzgâr Analizi ve Yapı Sistemleri" ana iş paketinden sorumlu bulunuyor.

Projenin birinci aşamasında 9 değişik üniversiteden ve kurumdan 98 araştırmacı ile 23 lisansüstü öğrenci görev alıyor. MİLRES Projesi'nde tüm bileşenlerin üretimi, montajları ve yer testleri tamamlanırken, 30-31 Mayıs tarihlerinde saha kurulumu planlanıyor. Birinci aşaması biten projede ikinci aşama olarak, 500 kilovatlık türbinin kurulum ve devreye alınmasının ardından, bu yıl içerisinde 2,5 megavat gücünde rüzgar türbininin yerli tasarım ve imalatına başlanması öngörülüyor.

Projede endüstriyel ölçekte 2,5 megavat elektrik üretimi yapabilen rüzgâr türbinlerinin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesi hedefleniyor.

Projeyle, tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait, özgün ve dünya standartlarında rekabetçi bir rüzgar sanayinin kurulması için gereken altyapıyı oluşturmak, uzun dönemde toplam 40 Gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi kurulumu için yurt dışına çıkması beklenen toplam 40 milyar dolar civarındaki kaynağın yüzde 25'inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanıp 10 milyar dolar ulusal kaynağın yurt dışına çıkmasını önlemek, Türkiye'de rüzgar türbini alt sistemlerinin üretim ve test altyapısının geliştirilmesi, Türk sanayici ve işçilerine iş olanaklarının sağlanması, bu alanda işgücünün de yetiştirilmesiyle, yerli üretimin canlandırılması ve benzer pazarlara ihracat potansiyelini değerlendirmek, rüzgar santralleri için; kule, kanat, generatör ve ilgili güç elektroniği sistemlerini geliştirmek amaçlanıyor.

27.05.2015