Normal Doğum Yapmak Artık Çok Kolay

-A +A

Bir kadın doğum uzmanı ile bir sanayicinin işbirliği ve TÜBİTAK desteği sonucu ortaya çıkan “Dikey Doğum Koltuğu”, hem anne hem de bebek için rahat bir doğum süreci sağlıyor. Dikey Doğum Koltuğu, bebeğin doğum kanalında ilerlemesini kolaylaştırırken, gereksiz doğum kesilerini ve ağrıları önlüyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman ile MESPA Sağlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat’ın, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdikleri  “Dikey Doğum Koltuğu”, annenin dikey veya çömelme pozisyonunda durmasına olanak sağlayarak doğumu kolaylaştırırken, pelvisi esnettiği için kesi riskini de azaltıyor. 

Altı Türk mühendis tarafından tasarlanan “Dikey Doğum Koltuğu”nda sırt dik konumda oluyor. Isıtıcı modülle vücut sıcaklığı korunuyor. Masaj yapma özelliği de bulunan koltuğun, oturma yüzeyindeki oturak çıkıntıları bükülebilir bir yapıda olduğu için, doğum kanalını daha açık hale getiriyor. Bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaştığı için, gereksiz doğum kesileri ve ağrıları önleniyor. 

Annenin tüm konforu düşünülmüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, Dikey Doğum Koltuğu ile, “çatala bağlanma korkusu” kalmayan annenin tüm bedeninin gevşeyerek, ağrılarının en az seviyeye düştüğünü, doğum sürecinin hızlandığını ve vajinal doğum olanağının arttığını belirtti. Doğum sürecinde uygulanan tüm tetkiklerin, rahatlıkla takip edilebildiğine değinen Dr. Ayşe Duman, anne adayının doğumu beklerken oturarak kitabını okuyabileceğini, yemek yiyebileceğini hatta uyuyabileceğini belirtti. Annenin, doğum anında birilerinin baskılaması ile değil, vücudunun gönderdiği sinyaller ile kendi hareketlerini belirleyebileceğini vurgulayan Duman, “Anne adayı, savunmasız kalmadan kendi doğumuna yardımcı olup, esnemesi kolaylaşan beden ve doğum kanalı ile rahat bir doğum gerçekleştiriyor” dedi.

Dikey Doğum Koltuğunun Avantajları

Dr. Duman, mevcut doğum yataklarının doğumun fizyolojisini bozarak zorlu, ağrılı, müdahaleli doğumlara yol açtığını, bu nedenle anne adaylarının  sezaryene yöneldiklerini kaydetti. Dr. Duman, Dikey Doğum Koltuğu’nun avantajlarını şu sözlerle sıraladı: Annenin hissettiği ağrı azalıyor; bebeğe giden kan akımında azalma olmuyor dolayısıyla sezaryen riski azalıyor; anne kendini özgür hissediyor; çömelmeden dolayı pelvis genişliyor, bebeğin ilerlemesi ve çıkışı kolaylaşarak hızlanıyor; karın içi itme gücü artıyor, yolculuk kısalıyor, anne yorulmuyor; pelvis esnediği için kesisiz (epizyotomi), yırtıksız doğum olanağı artıyor.

Hijyen ön planda 

MESPA Sağlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Polat, Dikey Doğum Koltuğu’nun özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Plastik aksamları için anti bakteriyel (bakteri üretmeyen) özel üretim materyal kullanıldı. Oturma yerindeki materyal ise su bazlı özel üretim poliüretan malzemeden tercih edildi. Bu tercihin en önemli sebeplerinden biri, kullanılan malzemenin doğada çözünebilmesi ve çevre kirliliğine neden olmamasıdır. Özellikle hijyen gerektiren yerler portatif olup, çıkarılıp temizlenebilme kolaylığındadır. Hijyenin hassas olduğu diğer yerlerde de paslanmaz çelik malzeme kullanıldı. Kullanılan malzemeler gereği temizlenmesi oldukça kolay ve pratik olan bir ürün olup, temizlenmesi ile ilgili tüm detaylar kullanma kılavuzunda yer almaktadır.”

Dikey Doğum Koltuğu Ülkemize Altın Madalya Kazandırdı

Dikey Doğum Koltuğu, 8. Kore Dünya Kadın Buluşçular Fuarı’nda Altın Madalya’ya layık bulundu. Türk Patent Enstitüsü, patent başvurusunda bulunan kadın buluşçular arasından Dr. Ayşe Duman’ı buluşuyla Türkiye’yi ve Türk kadınını temsilen Güney Kore’ye gönderdi.15-18 Mayıs 2015 Kore Kadın Buluşçular Fuarı’na ürünün prototipiyle birlikte katılan Dr. Duman, ürüne ilginin bir hayli fazla olduğunu, dikey doğum koltuğunun altın madalya almasının, dünyada doğum algısını değiştirme çabalarımıza hız vermesi açısından da önemli olduğunu söyledi.

01.07.2015 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri