Öğrencilerimiz Uluslararası Bilim Olimpiyatları’ndan 22 Madalya ile Döndü

-A +A

Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Bilgisayar branşlarında düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden öğrenciler, 2'si altın olmak üzere 22 madalya kazandı.

Ortaöğretim öğrencilerini temel bilimler alanında çalışma yapmaya teşvik etmek için 5 ayrı branşta her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden ekipler bu yıl da madalya ile döndü.

54. Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO),  Kolombiya’nın Santa Marta kentinde 100 ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Yarışmada Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Mehmet Efe Akengin altın, Emre Girgin ve Osman Akar gümüş, Berfin Şimşek, Mehmet Eren Durlanık ve Fatih Kaleoğlu ise bronz madalya aldı. Türkiye ekibi toplamda 139 puanla 100 ülke arasında 17. sırada yer aldı.

İsviçre’nin Bern kentinde düzenlenen 24. Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı’nda (IBO) bu yıl 60 ülkeden gelen takımlar yarıştı. Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Akile Ebrar Mirat gümüş, Büşra Nur Delikkaya ve Turan Kaya bronz madalya, Ahmet Bahadır Ak ise Mansiyon kazandı.

44. Uluslararası Fizik Olimpiyatı’na (IPhO) ise Danimarka’nın Kopenhag kenti ev sahipliği yaptı. Teorik ve pratik sınav sonucunda Atınç Çağan Şengül ve Fatih Serdar Sağlam gümüş, Hüseyin Anıl Gündüz, Bilal Çark ve Ekin Akyürek bronz madalyaya layık görüldü.

2011 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Kimya Olimpiyatının (IChO) 45.’sü bu yıl Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlendi. Yarışmada Mustafa Başaran gümüş, Furkan Tozkoparan, Kerem Muslu ve Nesibe Akmanşen bronz madalya kazandı.

İkinci Altın Bilgisayar Olimpiyatı’ndan

Bu yıl 25.’si Avustralya’nın Brisbane kentinde düzenlenen Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda (IOI) Türkiye’yi Yusuf Hakan Kalaycı, Semih Basrık, Alperen Yakut ve Muhammet Burak Buğrul temsil etti.  Yarışma sonunda Yusuf Hakan Kalaycı altın, Semih Basrık gümüş, Alperen Yakut ise bronz madalyanın sahibi oldu. Kalaycı, Türkiye’nin 21 yıldır katıldığı Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda ikinci kez altın madalya kazanan öğrenci oldu.

Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye bu yıl 2 altın, 7 gümüş, 12 bronz ve 1 mansiyon olmak üzere toplam 22 madalya kazandı. Türkiye’nin Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında şimdiye kadar kazandığı altın madalya sayısı 43’e, gümüş madalya sayısı 143’e, bronz madalya sayısı 216’ya ve mansiyon sayısı 44’e yükseldi.

Şampiyonlar Üniversiteye Sınavsız Yerleşiyor

Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden öğrenciler LYS'ye girdikleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere uluslararası yarışmada aldıkları derecelerle orantılı olarak ek katsayı uygulamasından yararlanıyor. Altın, gümüş veya bronz madalya kazananlar ise devlet üniversitelerinin ilgili bölümlerine sınavsız geçiş hakkı elde ediyor. Öğrenciler aynı zamanda TÜBİTAK yurt içi lisans bursiyeri oluyor ve aldıkları derece ile orantılı olarak para ödülü kazanıyor.

Fotoğraflar

28.08.2013 Olimpiyatlar, Uluslararası Bilim Olimpiyatları