RASAT, Uzaydaki Görevinin İlk Yılını Başarıyla Tamamladı

-A +A

Türkiye’nin ilk yerli yapım yer gözlem uydusu olarak 17 Ağustos 2011’de uzaya fırlatılan RASAT, uzaydaki görevinin birinci yılını başarıyla tamamladı.

TÜBİTAK UZAY tarafından yerli kaynaklar kullanılarak tasarlanıp üretilen RASAT, 1 yıldır uzayda görev yapıyor. Dünyanın istenilen bir bölgesinin 7,5 metre çözünürlükte fotoğrafını alabilen RASAT, çektiği görüntüleri enstitünün ODTÜ yerleşkesinde kurulu binasındaki yer istasyonuna iletiyor.

Görevi kapsamında iki boyutlu Türkiye haritası oluşturacak olan RASAT, bin 200 uydu görüntüsü ile bu yılsonunda haritayı tamamlayacak. TÜBİTAK UZAY, yılsonundan itibaren tüm Türkiye’nin iki boyutlu görüntülerini ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşacak. Enstitü bu alanda Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla işbirliği protokolleri kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Kullanıcılar Uzaydan Görüntü Siparişi Verebilecek

RASAT, 2 boyutlu harita çalışmalarının ardından gelecek yıl da Türkiye’nin görüntülerinden oluşan 3 boyutlu arazi modellerini kullanıma açacak. Yerli yazılım platformunda geliştirilecek web tabanlı arayüz ile kullanıcılar çekilen görüntüleri anında görebilecek, güncel görüntü siparişlerini verebilecek ve istedikleri görüntüleri de indirebilecek. Böylece Türkiye’nin, RASAT’la uydu teknolojilerinde, özellikle diğer ülkelerle ilgili veri toplama konusundaki dışa bağımlılığı en aza inecek.

RASAT ile Sınırlar Aşılıyor

Bugüne kadar arazi modeli oluşturulabilmesi amacıyla uçaklar yardımıyla sadece yurtiçi görüntüleri alınabilirken, RASAT ile istenilen herhangi bir yerin görüntüsüne ulaşılıyor. Türkiye, RASAT sayesinde dünyada istenilen yerin 3 boyutlu arazi modelini çıkarabilme yeteneğine de sahip oluyor.

02.12.2012 Kurumsal, Hakkımızda