TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasının Kazananları Belli Oldu

-A +A

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen, 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nın Ödül Töreni 12 Mayıs Cuma günü Congresium'da gerçekleştirildi. 

Bu yıl toplam 27 Proje Teşvik Ödülü; 24 Proje Üçüncülük Ödülü; 19 Proje İkincilik Ödülü ve 12 Proje Birincilik Ödülüne layık bulundu. Birincilik ödülleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ve MEB Müsteşar Yard. Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu tarafından takdim edildi. Temel bilimler ve sosyal bilimler olmak üzere iki proje bu Yılın Genç Araştırmacısı ödülüne layık görülürken; Fizik alanından İzmir Özel Çakabey Lisesi‘nden Can Pak ve Türk Dili ve Edebiyatı alanından İzmir Özel Ege Lisesi‘nden Karya Gülen ile Ece Bardakcı Yılın Genç Araştırmacısı ünvanının sahibi oldular.

Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük alan öğrencilere TÜBİTAK tarafından para ödülü yanı sıra; LYS'ye girdikleri ilk yıla mahsus olmak üzere alanlarıyla ilgili bir bölüm tercih etmeleri halinde ek katsayı verilecek.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan tören, MEB Müsteşar Yard. Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin’in açılış konuşmaları ile devam etti. Prof. Ergin, Tören Bölge Koordinatörlerine ve Bölge Koordinatör Yardımcılarına Teşekkür Belgelerini takdim etti. Törene ayrıca TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Doç. Dr. İlker Murat Ar; TÜBİTAK Genel Sekreteri Süleyman Yaşar, TÜBİTAK BİDEB Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çufali, TÜBİTAK UZAY Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fatih Vehbi Çelebi; Sayıştay Üyesi Özcan Rıza Yıldız; MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram Çetin ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı katıldılar.

Yarışmaya 13 Bin 940 Proje Başvurusu Alındı

Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca (BİDEB) bu yıl 48.si düzenlenen “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”na toplam 13 bin 940 proje başvurusu alındı. Yarışmaya başvuran 22 bin 16 öğrencinin 11 bin 739’u kız, 10 bin 277’si erkek öğrenci oldu.

Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Kodlama, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Teknolojik Tasarım olmak üzere 12 alanda düzenlenen yarışmada projelerin ön değerlendirmeleri bölge jürilerince yapıldı. 27-30 Mart 2017 tarihleri arasında Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezi ilde bin 200 proje sergilendi. Bu sergilerde başarılı bulunan 220 proje, 8-10 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşen Final Yarışması’nda sergilendi.

15.05.2017