TÜBİTAK, 5 Bin Öğrenciye Astronomi Eğitimi Verdi

-A +A

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) “Gökyüzünü Gözlüyorum” Projesi kapsamında öğrencilere güneş sistemi, gezegenler ve mevsimler gibi konular anlatıldı. Güneş patlamaları ve lekeleri hakkında bilgiler verildi. Öğrenciler, 35 santimetre ayna çaplı tam otomatik teleskopla güneş gözlemi yapma fırsatı da buldular.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevince (TUG) "Gökyüzünü Gözlüyorum" projesi kapsamında, 5 bin öğrenciye "astronomide farkındalık yaratma" amaçlı eğitim verildiğini bildirdi.

TUG tarafından kurulan Bilim ve Toplum Merkezi'nin (BİTOM), 2009 yılından bu yana faaliyetlerini düzenli olarak sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Ergin, bu kapsamda Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile "astronomide farkındalık yaratma" amaçlı eğitim protokolü imzaladıklarını söyledi.

Protokol çerçevesinde TUG'un ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik "Gökyüzünü Gözlüyorum" projesini hazırladığını anlatan Prof. Dr. Ergin, “Projeyle öğrencileri astronomik keşfe çıkarmayı hedefliyoruz. Nisan, mayıs ve haziran aylarında üçüncü, dördüncü, altıncı, yedinci ve dokuzuncu sınıflardan hafta içi her gün 3 bin 525 öğrenci, merkezi ziyaret etti" diye konuştu.

Söz konusu protokol dışında bazı özel okullar için de etkinlikler düzenlediğine dikkati çeken Prof. Dr. Ergin, toplamda 5 bin öğrenciye eğitim desteği verdiklerini kaydetti.

Etkinlik kapsamında TUG'un Bakırlıtepe Yerleşkesi'ne gelen öğrencilere teleskopların tanıtıldığını belirten Prof. Dr. Ergin, "Proje çerçevesinde öğrencilere güneş sistemi, gezegenler, mevsimler gibi konular anlatıldı. Güneş patlamaları ve lekeleri hakkında da bilgiler verilen eğitimde, öğrenciler 35 santimetre ayna çaplı tam otomatik (T35) teleskopla güneş gözlemi yapma fırsatı da buldular" dedi.

29.06.2017