TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarının Kazananları Belli Oldu

-A +A

Hidromobil ve Otonom araç kategorilerinde Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektromobil kategorisinde ise İstanbul Aydın Üniversitesi birinci oldular.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" sona erdi. Körfez Yarış Pistinde gerçekleştirilen yarışlarda, Elektromobil kategorisinde 39, Hidromobil kategorisinde 8 araç final için mücadele etti. Elektromobil kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci olurken, Hidromobil ve Otonom araç kategorilerinde ise Yıldız Teknik Üniversitesi ilk sırayı aldı. En az enerji tüketen ve en verimli araç olma mücadelesinin verildiği Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde birinci olan takımlara 25 bin lira, Otonom araç kategorisi birincisine 15 bin lira verildi.

“Bu Seneki Yarışlara İlk Defa ‘Otonom’ Kategorisi Eklendi”

Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle) kapsamında yarışmayı kazanan takımlara ödülleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşen törenle verildi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ödül töreninde yaptığı konuşmada, 39 üniversitenin bütün yeterlilikleri geçerek organizasyonda yer aldığını belirtti. Yarışlara katılan tüm öğrencileri tebrik eden Prof. Dr. Mandal, yarışların kazananının olduğunu ama kaybedeninin olmadığını söyledi. Alternatif enerjinin tüm dünyada gelişim gösterdiği bir süreçte, 14 yıl önce gençler arasında farkındalık ve heyecan oluşturmak için başlayan yarışların artık bir ihtiyaç haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Mandal, bu seneki yarışlara ilk defa "Otonom" kategorisini eklediklerini kaydetti. Prof. Dr. Mandal, gençlerin burada elde ettikleri deneyimi mutlaka yarışmanın ötesine taşıması gerektiğini vurgulayarak, "Burada geliştirilen teknolojileri hem tasarım hem de üretim boyutunda tartışmamız lazım. Yani bizim bunu alıp artık ülkemizdeki anahtar kavramlar olan yerli ve milli kavramının içerisinde daha fazla değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

“Gelecek Yıl Yapılacak Yarışlarda Daha Fazla Yerlilik ve Millilik Esaslı Çalışmalarımız Olacak”

Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında en başta geleninin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, bunu başarabilmek için en önemli anahtarın, nitelikli insan kaynağı olduğunu ifade etti. TÜBİTAK Başkanı, “Artık standart üretim yöntemleri değil, sizin yaptığınız gibi birlikte yöneterek, geliştirerek, başararak yaptığınız yenilikçi yaklaşımlardır. Bunun olmazsa olmazı da insan kaynağıdır. Günümüzdeki en önemli güç, nitelikli insana sahip olmaktır. Burada yaşadığınız süreç de nitelikli insan kaynağı oluşturma sürecimize önemli katkı sunacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Mandal, gelecek yıl düzenlenecek yarışmada yapılacak değişikliklere değinerek, şunları kaydetti: "Mutlaka sizin bu yarışmada elde ettiğiniz deneyimleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda bir şekilde kullanmamız lazım. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Bu yıl ilk defa başlattığımız Otonom araçlar sürecinde daha tanımlı, daha fazla heyecan oluşturacak şekilde bir kategorileşmeye götüreceğiz. Bir diğer konu da gelecek yıl mutlaka daha fazla yerli ve milli konusundaki süreci ön plana getirecek bir takım çalışmalarımız olacak."

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mandal ile programa katılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ve TÜBİTAK Başkan Danışmanı Doç. Dr. İlker Murat Ar dereceye giren takımlara ödüllerini takdim etti.

 

31.08.2018