TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin'in Bayram Mesajı

-A +A

Birlik ve beraberliğin şekillendiği, toplumsal hassasiyetlerin ve sevinçlerin doruk noktaya ulaştığı, milli ve manevi duyguların yoğunlaştığı bir Kurban Bayramını daha kutluyoruz. Millet olarak kurbanlarımızı sadece komşularımızla değil, yeryüzünün her tarafındaki mazlum, mağdur ve yoksul kardeşlerimizle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Dünün bayramlarının özlemini yaşarken, bugünün bayramları bilimsel ve teknolojik gelişmelerle daha da anlamlı hale gelmiştir. Son model ulaşım araçları mesafeleri kısaltmış, insanlar sevdiklerine daha kısa zamanda ulaşma şansına kavuşmuştur. Sesli, görüntülü görüşme iletişim imkânlarına hologram tekniği de eklenmiştir. Teknolojide ve bilimsel alanlardaki hızlı gelişmelerin insanlığa sunduğu hizmetler hayallerimizin ötesine geçmeye başlamıştır. Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik konularda ilerlemesi ve lider ülke olması hususunda TÜBİTAK önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır.

Türkiye birçok konuda, ama belki de en çok AR-GE, bilim ve teknoloji konularında bir atılım yaşıyor. Ülkelerin bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki gelişmişliğini ölçmede bazı göstergeler kullanılıyor. Türkiye bu göstergelerin bir kısmında çok hızlı gelişme gösteriyor. Eksik olduğumuz alanlarda yoğun bir çalışma temposu yakalama zorunluluğumuz bulunuyor. Global markalar çıkarma konusunda tüm gücümüzü, eforumuzu sarf ediyoruz.

Daha güçlü olmamız gereken alanlarda sıçrama yapabilmemizin çözümü tek kapıya çıkıyor; insan kaynağına. Çok iyi hedefler koyabilir, bu hedefleri en iyi gerçekleştirebilecek sistemleri kurgulayabilirsiniz ancak bu sistemi işletecek nitelikte insanınız yoksa başarıya ulaşma şansınız da yoktur.

İnsan kaynağı toplumsal hayatın her aşamasında gereklidir, fakat temel bilimlerde yakaladığınız kalite sizi dünyada bilimsel ve teknolojik alanlarda lider yapar. 2023 ve ötesindeki hedeflerimize ulaşmak için, hem kalite olarak, hem sayı olarak araştırmacılarımızı artırmamız gerekiyor.

TÜBİTAK olarak insan kaynağının kalitesinin artırılmasına ve bilim insanlarının yetişmesine, araştırmacıların desteklenmesine yönelik önemli burs programlarımız bulunmaktadır. Özellikle de ifade etmek isterim ki, temel bilimlere yönelik lisans burs programımızın kapsamını da genişlettik.

Bu duygularla, tüm İslam âleminin mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlar, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin de insanlığa mutluluk, huzur, barış ve refah getirmesini dilerim.

Prof. Dr. A. Arif ERGİN

TÜBİTAK Başkanı

 

24.09.2015