TÜBİTAK Başkanı’ndan SASO ve NMCC Ziyareti

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin ve beraberindeki heyet, TÜBİTAK UME ile Suudi Arabistan Krallığı Standard, Metroloji ve Kalite Organizasyonu (SASO) Metroloji Enstitüsü (NMCC) ile yürütülen projelerin son durumlarını yerinde gözlemlemek amacıyla SASO’yu ziyaret etti.

2014 yılından beri geniş kapsamlı olarak sürdürülen projeleri yerinde incelemek, başta SASO Başkanı Dr. Saad O. Alkasabi olmak üzere kurum yöneticileri ve proje yönetimi ile koordinasyon toplantıları yapmak amacıyla gerçekleştirilen ziyarete TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin ile birlikte Genel Sekreter Süleyman Yaşar, TÜBİTAK Başkan Danışmanı İsmail Burak Kurt, Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Hakan Karataş ve TÜBİTAK UME Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş katıldı.

Ziyaret sırasında SASO/NMCC’de TÜBİTAK UME tarafından kurulan laboratuvarlar ziyaret edilerek kurulan sistemler yerinde incelendi.

Yürütülmekte olan mevcut projeler hakkında bilgi alışverişinde bulunulmasının yanı sıra ileriye yönelik yeni projeler hakkında da görüşmelerde bulunuldu. Bu kapsamda özellikle SASO’nun, Suudi Arabistan Krallığı bünyesinde yasal metroloji altyapısının TÜBİTAK UME tarafından kurulmasına yönelik talepleri karşılıklı olarak değerlendirildi. Gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması yönünde prensip kararı alındı.

TÜBİTAK UME tarafından SASO/NMCC için Fizik, Elektrik-Elektronik, Mekanik ve Kimya alanlarıyla ilgili 29 laboratuvar ve alt laboratuvar kurulumu, yerinde eğitim ve danışmanlık içeren projelerle Suudi Arabistan Krallığı’nda ticaretteki teknik engellerin kaldırılması için ülkede olması gereken kalite altyapısının en önemli ayağını oluşturan bilimsel metroloji sisteminin anahtar teslimi kurulumu, kurum uzmanlarının eğitimi ve bu sistemin uluslararası metroloji sistemine izlenebilirliğinin sağlanmasında son aşamaya gelindi.

TÜBİTAK Başkanı ve beraberindeki heyetin Suudi Arabistan Krallığı’ndaki yoğun programı, geçtiğimiz yıl Eylül ayında iki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology) ziyaretiyle devam etti.

Heyetler arası yapılan görüşmede açılması planlanan ortak araştırma proje çağrıları ile ilgili stratejik hususlar ve uygulama süreçleri değerlendirildi. Yapılan görüşmede ayrıca ortak bir uydu tabanlı bölgesel konumlama ve zamanlama sisteminin oluşturulmasının stratejik önemi ele alınarak bu kapsamda daha detaylı bilgi alışverişinde bulunmak üzere kurum uzmanlarının katılacağı ortak çalıştayın yıl içerisinde yapılmasına karar verildi.

13.03.2017