TÜBİTAK Bilim Kurulu Toplantısı Yapıldı

-A +A
TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun 240. toplantısı, Antalya Saklıkent’teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG), TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Başkan Yardımcıları ile Genel Sekreter de katıldı. 
Toplantının ardından Bilim Kurulu üyeleri, ülkemizin en büyük optik teleskopu olan 1.5 m ayna çaplı RTT150 Teleskopunu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. TUG uzmanları,  teleskop ve yürütülen gözlem projeleri hakkında Bilim Kurulu üyelerini bilgilendirdi, üyelerin sorularını yanıtladı. 
 
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TÜBİTAK TUG), Antalya, Saklıkent’te bulunan Bakırlıtepe'de 2500 metre yüksekliğe inşa edildi. Gözlemevinin resmi açılışı 5 Eylül 1997 tarihinde gerçekleştirildi.
 
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde Türkiye'nin en büyük optik teleskobu olan 1.5 m ayna çaplı RTT150 teleskobu ile birlikte 1.0 m çaplı tam otomatik T100 teleskobu, 60 cm çaplı robotik T60 teleskobu ve 45 cm çaplı dünyada yalnızca dört tane bulunan robotik ROTSE teleskobu da bulunuyor. 
 
RTT150 TELESKOPU
Ülkemizdeki en büyük ayna çaplı optik teleskop olan RTT150 teleskobu, Rusya ile Türkiye arasında 1995 yılında imzalanan bir protokol çerçevesinde 1998 yılında kuruldu ve ilk ışık Eylül 2001'de alındı.
 
Protokol üyeleri, TÜBİTAK, Kazan Federal Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü'dür. St. Petersburg'daki LOMO fabrikasında yapılan ve Özbekistan'da Maidanak Gözlemevi'nde de bir eşi bulunan RTT150, Ritchey-Chrétien optik sistemine sahip, Cassegrain ve Coude odaklarında çalışılabilen bir teleskoptur. Bu teleskop ile nötron yıldızları, gökada kümeleri, kuazarlar, süpernova patlamaları ve asteroit gözlemlerinin yanısıra yüksek hassasiyette tayfsal çalışmalar ile ötegezegen araştırmalarına ait gözlem projeleri yürütülmektedir.
 
 
 
08.04.2015