TÜBİTAK Desteğiyle Fikri Haklar Takip Sistemi Geliştirildi

-A +A

TÜBİTAK desteğiyle benzer marka ve logolarla faaliyet gösteren veya marka başvurusunda bulunan firmaları tespit ederek asıl hak sahiplerini uyaran bir yazılım geliştirildi.

Ankara’da faaliyet gösteren Tengen Bilişim Teknolojileri tarafından geliştirilen yazılım hakkında bilgi veren şirket Genel Müdürü Volkan Yıldırım Pat-i adı verdikleri yazılımın bir nevi marka avcısı olduğunu belirtti.

Yıldırım, teknolojideki hızlı ilerlemelerin fikri hakların korunmasını ön plana çıkardığını söyleyerek, “Globalleşmeyle artan rekabet ortamıyla, üreticiliğin yükselen bir değer haline gelmesi ve teknolojide kaydedilen hızlı ilerlemeler fikri haklar konusunu son derece önemli bir hale getirdi. Rekabet ortamı; firmaların gider kalemlerinde Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla yer vermelerini ve markalaşarak rakipleri arasında farklılık oluşturmalarını zorunlu kıldı. Bu gelişmelerin devamında, firmaların patent belgesi ile buluşlarını, marka tescili yolu ile markalarını ve endüstriyel tasarım tescili ile de tasarımlarını koruma altına almaları gerekti. Biz de bütün bunların takibini kolayca yapabilecek bir sistem geliştirmek için çalışmalara başladık” dedi.

Fikri hakların korunması için gerekli olan bu takip sistemini geliştirmek amacıyla TÜBİTAK TEYDEB’e başvurduklarını ifade eden Yıldırım TEYDEB’ten aldıkları yaklaşık 300 bin TL’lik destekle Pat-i’ni geliştirdiklerini belirterek,“ Patent, marka tescili ve markaların endüstriyel tescilinin takip edilmesi mevcut yöntemlerle çok zor oluyor. Hızlı sonuç alınması gerektiğinde bazı bilgilere ulaşılmıyor bazıları gözden kaçıyor. Doğru bilgilerin alınabilmesi için çok sayıda insanın bu alanda çalışması gerekiyor. Biz de bunların önüne geçmek için patent, marka, endüstriyel tasarım başvurularının periyodik olarak yayınlanan başvurularla eşleştirilmesi ve hak sahiplerine raporlanması işlemini veri madenciliği teknikleri kullanılarak gerçekleştirecek bu fikri haklar gözlem platformunu geliştirdik” dedi.

Projenin içinde Veri Madenciliği Kütüphanesi ve Veri Karşılaştırma Motoru, Veri Analiz Aracı ve Sistemin kullanıma sunulduğu Gözlem Hizmetleri WEB Arayüzü bulunduğunu dile getiren Yıldırım, bu sistemle benzer marka ve logoyla iş yapan firmaların tespit edilebileceğini belirtti.

2 ay içinde piyasaya çıkacak "Pat-i" adı verilen yazılım sayesinde kendi marka ve logolarına yakın ürünler kullanarak piyasada iş yapıldığını düşünenlerin, gerekli bilgileri sisteme girerek bu durumdan haberdar olabileceklerini ve hukuki yollara başvurabileceklerini söyleyen Yıldırım, "Geliştirdiğimiz sistem, otomatik olarak markaların birbirlerine benzerliklerini insan algısına yakın oranda belirleyebiliyor" dedi. Yazılıma yoğun bir talep olduğunu dile getiren Yıldırım, ekim ayında düzenlenecek İnovasyon-2013 Fuarı'nda yazılımı tanıtacaklarını, dolayısıyla 2 ay içinde yazılımın piyasaya sunulacağını sözlerine ekledi. Volkan Yıldırım, sistemin kullanıcıya, her ay 10 bin olan marka başvurusu sırasında kolay inceleme yapma imkanı sunacağını da sözlerine ekledi.

24.09.2013 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri