TÜBİTAK ile JRC Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

-A +A

TÜBİTAK ile Avrupa Birliği’nin bilim ve teknoloji araştırma merkezlerini kapsayan en önemli yapısı olan Ortak Araştırma Merkezi (JRC) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

İmza töreni; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkan Yardımcısı Virve Vimpari ve JRC Başkan Yardımcısı Vladimír Šucha’nın katılımıyla 28 Şubat günü İstanbul’da gerçekleştirildi.

İmza töreni sonrasında düzenlenen bilimsel çalıştaylarda, JRC ve TÜBİTAK araştırma enstitülerinden üst düzey temsilciler araştırmaları hakkında bilgi verdi ve Türk araştırmacıların yararlanabileceği işbirliği fırsatlarını aktardılar.

TÜBİTAK-JRC arasındaki İşbirliği Anlaşması’nın yenilenmesiyle; 2012-2017 yılları arasında da Türk araştırmacılar, AB Ortak Araştırma Merkezi bünyesindeki araştırma enstitülerinde geçici olarak çalışabilecek ve doktora ve doktora sonrası araştırmalarını yürütebilecek. JRC-TÜBİTAK Özel Bursiyerlik Programı ile TÜBİTAK araştırmacının yaşam giderlerini karşılarken, JRC ise enstitülerinden yararlanma imkanı sağlıyor.

Yenilenen İşbirliği Anlaşmasıyla ayrıca, TÜBİTAK ve JRC arasında bilimsel projelerde işbirlikleri kurulacak ve teknoloji transferi sağlanacak. Anlaşma, Türkiye Araştırma Alanı’nın Avrupa Araştırma Alanı’yla bütünleşmesi ve araştırmacılarımızın AB araştırmasının gideceği yönü önceden haber almalarına hatta bu sürece bizzat dahil olmalarına da olanak sağlanacak.

İşbirliği Anlaşması Neden Önemli?

TÜBİTAK-JRC arasındaki işbirliğinin önemi, JRC bünyesindeki araştırma merkezlerinin çalışma alanlarının kritikliğinden ve alanlarında önemli referans merkezleri olmalarından ileri geliyor. JRC bünyesinde; çevre ve iklim değişikliği, enerji, tarım ve gıda güvenliği, sağlık, bilgi toplumu ve güvenlik alanında farklı AB ülkelerinde faaliyet gösteren 7 araştırma enstitüsü yer alıyor. Bu merkezlerin araştırma alanlarının ulusal öncelikli alanlarımızla paralellik göstermesi sebebiyle, araştırmacılarımızın JRC merkezlerinde tecrübe kazanması hem bireysel gelişimlerine katkısı hem de çalışmalarının ulusal düzeyde yaratacağı katmadeğer sebebiyle çok önemli.

Sayılarla Türkiye-JRC İlişkisi

  • TÜBİTAK-JRC arasındaki ilk İşbirliği Anlaşması, 5 Temmuz 2007 tarihinde Polonya’da imzalandı. Anlaşma, 23 Ekim 2012’de 5 yıl süre ile yenilendi.
  • JRC Enstitülerinde 45 Türk araştırmacı görev yaptı/yapıyor (2011 verilerine göre).
  • Türkiye ile JRC arasında 9 kurumsal işbirliği geliştirildi, 18 AB Çerçeve Programı projesinde ortaklık kuruldu.
  • JRC’nin bilimsel toplantılarına 400’e yakın Türk araştırmacı katıldı.
  • TÜBİTAK ile JRC arasında imzalanan ilk işbirliği anlaşması çerçevesinde, 2007-2012 yıllarında JRC-TÜBİTAK Özel Bursiyerlik Programı kapsamında 35 Türk araştırmacı desteklendi.

27 Şubat tarihinde, JRC’de çalışan araştırmacılar TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni ziyaret ederek bilimsel çalıştaylara katıldılar. TÜBİTAK ve JRC arasındaki işbirliği çerçevesinde, “JRC 99. Yönetim Kurulu Toplantısı” 28 Şubat-1 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

 

 

 

01.03.2013