TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Fındıktan Kahve Üretti

-A +A

TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, Türkiye’deki stok fazlası fındığın değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretti. Yüksek protein içerikli ve kafeinsiz kahveyi her yaştan insan içebiliyor.

Ülkemizde gıda güvenliği ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nün geliştirdiği fındık kahvesi ile stok fazlası ürünlerin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Fındık kahvesi, ekonomiye sağlayacağı katkının yanı sıra ünü yurt dışına kadar uzanan Türk kahve kültürüne de yeni bir lezzet getirecek.

Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yerli ürünlerin değerlendirilmesi ve katma değeri yüksek son ürün oluşturulması amacıyla ‘fındık kahvesi’ geliştirildiğini söyledi. Prof. Dinçer, “Dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerin kahvesi yapılıyor. Yüzde 75’lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Yurt dışında bile daha fazla çeşit var. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum” dedi.

Fındık Kahvesini Çocuklarda İçebilecek

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü’nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan, geliştirilen ürünün fındık aroması ilaveli kahve olmadığını vurgulayarak, içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, şunları söyledi: “Hem çocuklar, hem de yetişkinler için yüksek protein içeriğine sahip, besleyici ve kafeinsiz, lezzetli bir içecek olan fındık kahvesi damaklarda güzel bir lezzet bırakacak. Tercihe göre süt veya su ile hazırlanabilir. Kahve kadar telvesi de lezzetli. İçinde tatlandırıcı veya aroma yok, tamamen doğal. Ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor.”

Stok Fazlası Fındık Değerlendirilecek

Türkiye’nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade eden Seyhan, “Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

11.02.2013