TÜBİTAK MAM’da Yerli Kanser İlacı ve Grip Aşısı Geliştirilecek

-A +A
TÜBİTAK ve proje ortakları bünyesinde başlatılan, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün “Milli Biyobenzer Kanser İlacı Geliştirilmesi ve Üretimi – BİOSİM” ve “Milli Pandemik Grip Aşısı – GRİPA” projelerinin açılış töreni 02 Ekim 2015 tarihinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde düzenlendi. 
 
Milli BİOSİM ve GRİPA Projelerinin başlamasıyla, ülkemizin sağlık alanında biyoteknolojik ürünlerde yurt dışına bağımlılığı azalacak, yerli üretim için gerekli teknolojik birikim ve tecrübeyi ülkemize kazandırma politikaları doğrultusunda büyük bir adım atılmış olacaktır. 
 
Açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK,  Sağlık Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU, Kocaeli Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Erol ARCAKLIOĞLU, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Doç. Dr. Hacı Ali MANTAR, Gebze Kaymakamı Mehmet ARSLAN, Darıca Kaymakamı Ömer KARAMAN, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin CEYHAN, Gebze Belediye Başkanı Adnan KÖŞKER ve diğer protokol davetlilerinin yanı sıra, proje ortaklarından NOBEL İlaç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ULUSOY, SENTEGEN Firma Kurucusu Burak YILMAZ, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, MEDİPOL Üniversitesi, İSTANBUL Üniversitesi yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Proje tanıtım filmi ile başlayan programın açılış konuşmasında TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır TUNABOYLU, “BİOSİM ve GRİPA projelerinin başlaması ile milli olarak gerçekleştirilecek bu teknolojiler sayesinde, ülkemizin sağlık alanında biyoteknolojik ürünlerde yurtdışına bağımlılığı azalacaktır” açıklamalarında bulundu.
 
Bakan IŞIK, "Yerli üretim için gerekli teknolojik birikim ve tecrübeyi ülkemize kazandırma politikaları doğrultusunda büyük bir adım atılmış olacak ve Türkiye sağlıkta üretime geçecek. İlaç sektörünün millileşmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Dünya çapında hastanelerimiz ve doktorlarımız vardır. Türkiye sağlık alanında cazibe merkezi olmaktadır. Kendi milli imkanlarımızla üretmeliyiz. Projenin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  
 
Bakan MÜEZZİNOĞLU ise böyle iki önemli projenin açılışında olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “İki tane milli proje hizmete girmektedir. Ülkemiz adına büyük önem taşımaktadır. Bilim alanında tarihe geçmiş önemli başarılara imza atmış milletiz. 2018 yılında ve 2023 yılında arzu edilen hedeflere ulaşmış olacağız. Bilim dünyası çok önemlidir. Devlet bilim ve girişimcilik ruhunun arkasında bulunmaktadır” dedi.
 
Yoğun ilgi gören açılış töreni sonrasında TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü laboratuvar ziyaretleri gerçekleştirildi.
 
 
“Milli Biyobenzer Kanser İlacı Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi – BİOSİM” 
Her yıl dünya çapında 8 milyon insan kanser yüzünden hayatını kaybetmektedir. Kanserle mücadele konusunda yoğun çalışmalar yapılmakta ve yeni kanser ilaçları piyasaya sürülmektedir. Ancak, yeni bir kanser ilacının geliştirilmesi uzun yıllar almaktadır. Piyasadaki kanser ilaçları, yüksek maliyette olmaları ve yurt dışından ithal edilmeleri nedeniyle hem pahalı olmakta, hem de temini zaman almaktadır.
 
Antikor temelli biyoteknolojik ilaçların küresel pazar büyüklüğü 40 milyar ABD Dolarını bulmaktadır. Türkiye sadece 2014 yılında biyoteknolojik kanser ilaçları için 1,64 milyar Türk Lirası harcamıştır. Kanser ilaçlarına olan yurt dışı bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin oluşturulması amacıyla ülkemiz biyoteknolojik ilaçlar alanında yeni bir atılım içerisine girmiştir. 
 
BİOSİM projesi, TÜBİTAK’ın hedefleri doğrultusunda yerli kaynaklar kullanılarak, kamu AR-GE ve yerli ilaç sanayi ortaklığında, kanser tedavisinde kullanılacak biyobenzer anti-kanser ilacının dünya standartlarında geliştirilmesini ve üretilmesini hedefleyerek kurgulanmıştır. Bu kapsamda, biyoteknolojik ilaç üretim teknolojisi için gerekli altyapı hazırlanarak, ilk olarak biyobenzer antikor geliştirilerek küçük ölçekte canlı hücrelerde üretim yapılacaktır. Üretilen ilacın özellikleri, uluslararası standartlara uygun laboratuvarlarımızda kontrol edilip onaylandıktan sonra Nobel İlaç firması bünyesinde büyük miktarlarda üretilerek hayvanlarda ve klinik çalışmalarda kullanılacaktır.
 
TÜBİTAK tarafından desteklenen 21 milyon Türk Lirası bütçeli BİOSİM projesinin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine ve bilimsel birikimine önemli katkılar sağlanacak olmasının yanı sıra, uluslararası arenada yarışabilecek yüksek standartlara sahip biyoteknolojik ilaç altyapısı ülkemize kazandırılmış olacaktır. 
 
BİOSİM projesiyle ve bu kapsamda kurulacak olan altyapıyla, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nün, yeni biyobenzer molekül ve biyoteknolojik orijinal ilaç geliştirilmesine yönelik yeni projelerin oluşturulmasında öncü olarak, biyoteknolojik kanser ilacı geliştirme konusunda Türkiye’de söz sahibi olması hedeflenmektedir.
 
 
 
“Milli Pandemik Grip Aşısı – GRİPA”
Toplum sağlığına ve ekonomiye yıkıcı etkileri olabilecek küresel grip salgınlarına (pandemi) karşı en etkin korunma yolu aşılardır. Aşı, hem grip belirtileri başlamadan korunmayı sağlaması, hem de gribin yayılmasını engellemesi açısından stratejik bir üründür. Grip aşısının tedarikinde ülkemiz tamamen yurt dışına bağlı olup, pandemi durumunda ciddi bir tehdit altında bulunmaktadır. Türkiye’nin kendi pandemi grip aşısını üretebilmesi toplum sağlığı için kritik olduğu kadar sosyoekonomik etkiler açısından da çok önemlidir. Pandemi durumunda aşı için gerekli grip virüsünün hızlı bir şekilde elde edilmesi, çoğaltılması ve etkin bir aşı için, ihtiyaç durumunda, değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, pandemiler küresel bir tehdit olduğu için çok büyük bir nüfusa yetecek kadar aşının üretilmesi gerekmektedir. En son grip pandemisi, aşı üretim miktarı ve hızı açısından mevcut aşı teknolojilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. 
 
Günümüzde potansiyel pandemik grip salgınlarına hazırlanmak için ayrılan bütçe dünya çapında 10 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği üzere, bir pandemi durumunda ülke güvenliğini sağlamak ve sosyoekonomik kayıpları engellemek için her ülkenin kendi aşısını üretebilir halde olması gerekmektedir. 
 
Milli GRİPA projesi ile pandemi sırasında hızlı, emniyetli, yüksek verimli ve etkin aşıların üretimini sağlayacak ileri bir teknoloji Türkiye’ye kazandırılacaktır. Proje sonunda, pandeminin başlangıç safhalarında, en kısa sürede aşı için gerekli sentetik virüsün oluşturulması, üretimi ve aşıyı oluşturacak prosesin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Milli olarak gerçekleştirilecek bu teknoloji ile Türkiye pandemi aşı üretimi yapan dünya ülkeleri arasındaki yerini alacaktır.
 
06.10.2015