TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

-A +A

TÜBİTAK tarafından yürütülen, yabancı araştırmacıların da faydalanabileceği TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları ve Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı’nın tanıtılması amacıyla ülkemizdeki büyükelçiliklerden katılımcılara yönelik Bilgi Günü 9 Temmuz 2019 tarihinde TÜBİTAK’ta düzenlendi. 

Aralarında Kuzey Makedonya Büyükelçisi Dr. Zvonko Mucunski ve Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha’nın da bulunduğu, TÜBİTAK’ın işbirliği içinde olduğu 35 ülkenin büyükelçiliklerinden 50’den fazla ticaret müsteşarı ve temsilcinin katıldığı “TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları Bilgi Günü”nde, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal birer sunum yaptılar. 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin Teknoloji Gelişim Hamlesi” başlıklı sunumunda, Türkiye’nin son yıllarda sanayi, inovasyon ve Ar-Ge alanında yaptığı atılımlardan söz etti. Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden birine dönüştüğünü vurgulayan Kacır, küresel teknoloji devleri ile işbirliği içinde oluşturulan Türkiye’nin açık kaynak platformları, teknoloji tabanlı erken girişim destekleri, yeni kurulan Türk Uzay Ajansı gibi Türk teknoloji ekosistemindeki ezber bozan girişimlerden de söz etti. Sunumunda, ülkemizde yüzden fazla küresel şirketin Ar-Ge merkezlerinin bulunduğunu, bu şirketlerin Ar-Ge laboratuvarlarını TÜBİTAK destekleri ile ülkemizde kurabildiklerini ve buralarda hem Türk hem de yabancı araştırmacıların çalışabildiğini vurgulayan Kacır, Ar-Ge merkezlerinin kurulması için devlet tarafından sağlanan teşviklere de değindi. Kacır, yabancı temsilcilere kendi ülkelerindeki firmaların, ülkemizdeki altyapı ve Ar-Ge merkezleri için sağlanan destekleri kullanmalarını beklediklerinin altını çizdi. 

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal TÜBİTAK’ın Uluslararası Destek Programları ve Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programını tanıtan sunumunda, yabancı araştırmacıların faydalanabileceği, Türk araştırmacılar ile ortaklık kurarak başvurabilecekleri destek programlarına genel olarak değindi. Prof. Dr. Mandal, dünyanın en önde gelen teknoloji firmalarının çok az sayıda ülkede kurdukları geleceğin teknolojilerini geliştiren araştırma laboratuvarlarını Türkiye’de de kurmaları için oluşturulan “TÜBİTAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı” hakkında detaylı bilgi verdi. Daha sonra, davetlilerin sorularının alındığı oturumda Bakan Yardımcımız ve Başkanımız toplantı gündemi kapsamındaki soruları yanıtladı.
 

11.07.2019