TÜBİTAK UME ile BIPM Arasında Metroloji Eğitimi İşbirliği

-A +A

TÜBİTAK UME’nin BIPM’e sunduğu, gelişmekte olan ülkelerin metroloji enstitülerinin personeline Kapasite Geliştirme ve Bilgi Transferi (CBKT) programı kapsamında ücretsiz eğitim verme teklifi kabul edildi.

İki kurum arasında imzalanan anlaşmayla "BIPM-TÜBİTAK UME Proje Yerleşimleri” adıyla başlatılan programda, CIPM Karşılıklı Tanınma Anlaşmasını (CIPM MRA) yeni imzalamış ve yakın gelecekte imzalayacak ülkelerdeki metroloji kurumlarının personeline yönelik TÜBİTAK UME’de 1-3 ay arasında değişen sürelerde bir eğitim/araştırma programı düzenlenecek.

2018 ve 2019 yıllarında iki dönem olarak gerçekleştirilecek programın her dönemine en fazla 10 araştırmacı kabul edilecek. Adayların BIPM’in internet sitesi üzerinden yapabilecekleri başvurularında, metrolojinin her hangi bir alanında kendi seçtikleri bir konuda küçük çaplı bir araştırma projesi önerisi sunmaları gerekiyor. Başvurular BIPM ve TÜBİTAK UME tarafından ortaklaşa olarak değerlendirilecek. Eğitim programları her başvuru sahibinin kendi araştırma alanını desteklemek için ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanacak. Başarılı adaylar BIPM ve TÜBİTAK UME uzmanları tarafından verilecek derslerden de yararlanacaklar. Programa kabul edilen personelin eğitim ve konaklamaları TÜBİTAK UME tarafından ücretsiz olarak karşılanacak.

Genç bilimsel ve teknik personelin proje hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak üzerine yoğunlaşan programda aynı zamanda katılımcıların teknik becerilerini geliştirmelerine olanak tanınarak daha geniş bir fayda sağlanması da hedefleniyor.

Bilimsel metroloji alanında uluslararası düzeydeki faaliyetlerin koordinasyonunu sağlayan ve bu alandaki en üst düzey kuruluş olan BIPM’in (Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu) programına, ABD, Almanya, İngiltere gibi dünya çapında önde gelen ülke metroloji enstitülerinin yanı sıra İsviçre, Çin, Güney Afrika metroloji enstitüleri de destek veriyor.

İki yıl boyunca BIPM ile ortak yürütülecek olan eğitim programı TÜBİTAK UME’nin metroloji dünyasındaki yeri açısından da önemli bir prestij değeri taşıyor.

İlk dönemi 1 Nisan 2018 tarihinde başlayacak olan eğitim programı için başvurular 18 Eylül – 28 Kasım 2017 arasında kabul edilecek ve başvuru sonuçları 18 Aralık 2017’de açıklanacak.

Programın duyurusu ve başvuru arayüzü için http://www.bipm.org/en/cbkt/tubitak-project-placements.html adresi ziyaret edilebilir.

27.07.2017