TÜBİTAK UME ile Polonya Merkez Ölçüler Bürosu Mutabakat Zaptı İmzaladı

-A +A

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME), Polonya Merkez Ölçüler Bürosu (GUM) ile metrolojik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Mutabakat Zaptı imzaladı.

Polonya Merkez Ölçüler Bürosu (GUM)  yetkililerinin TÜBİTAK UME ziyaretleri sırasında kayıt altına alınan "Mutabakat Zaptı"na TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Çetintaş ile GUM Başkanı Dr. Włodzimierz Lewandowski imza attı. Mutabakat Zaptının imzalanması için gerçekleştirilen ziyarete GUM Başkanı’nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Maciej Dobieszewski, Genel Müdür Andrzej Hantz ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu  Marcin Mikiel katıldı.

Polonya Merkez Ölçüler Bürosu’nun yeniden yapılandırılması çalışmaları ve yeni bir yerleşkenin kurulması projelerinde faydalı olması amacıyla TÜBİTAK UME’nin gelişimi, idari ve mali yapılanması hakkında bilgilerin paylaşıldığı ziyarette, Polonyalı yetkililere TÜBİTAK UME laboratuvarlarını inceleme olanağı da sunuldu.

İmzalanan anlaşmayla iki kurum arasında zaman ölçeklerinin gerçekleştirilmesi, optik saatler, zaman ölçeklerinin karşılaştırmaları, zaman aralık ölçümleri gibi Zaman-Frekans alanındaki ortak projeler, gürültü ölçümleri ve lazer metrolojisi, kimyasal metroloji alanında ICP-OES ve ICP-MS ile suda cıva tayinleri ve referans malzeme üretimi, Watt Balance, Nanometroloji, optik cihazların geliştirilmesi ve karşılıklı teknik personelin eğitimi konularına yönelik iş birliği olanakları belirlendi.

Özellikle GUM Başkanı’nın ziyaret esnasında yaptığı sunumda da atıfta bulunulan Türkiye ve Polonya arasındaki 600 yılı aşkın kesintisiz ve dostane diplomatik ilişkiler çerçevesinde Polonya Merkez Ölçüler Bürosu ile ileriye dönük işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Öte yandan yapılan bu anlaşmayla TÜBİTAK UME’nin yurtdışında muadili kuruluşlarla imzaladığı Mutabakat Zaptı sayısı 33’e yükselmiş oldu.

02.10.2017