TÜBİTAK’tan 173 Projeye 171 Milyon Lira Destek

-A +A

TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarının Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu öncelikli alanlara yönelik hazırladığı 173 projeye destek verecek.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 22. toplantısında alınan kararla bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, gıda, otomotiv, uzay, su, savunma ve makine imalat teknolojileri Türkiye’nin Ar-Ge’de desteklenmesi gereken öncelikli alanları olarak belirlendi. Bu alanlarda belirlenen hedef ve ihtiyaçlar doğrultusunda sanayi kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek Ar-Ge projelerini desteklemek için TÜBİTAK tarafından geçen yıl ilk defa “1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı” başlatıldı.

22 Çağrıya 682 Proje Başvurdu

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen program kapsamında açılan 22 çağrıdan 21’inin değerlendirme süreçleri tamamlandı. Çağrılar kapsamında bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, gıda, otomotiv ve makine imalat öncelikli alanlarının alt teknolojik alanlarında toplam 682 proje başvurusu yapıldı. İlk aşamayı geçen 337 proje arasında yapılan değerlendirmede 173’ünün desteklenmesine karar verildi. 173 projenin toplam bütçesi ise 171,5 milyon lira olarak belirlendi.

Buna göre BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) öncelikli alanında “Gömülü sistemler ve entegre devreler” teknolojilerinde toplam bütçesi 44 milyon 192 bin lira olan 41 proje, Gıda öncelikli alanında “Tohum ve hayvan ıslahı” ile “Gıda hijyeni ve sanitasyon” teknolojilerinde toplam bütçesi 23 milyon 377 bin lira olan 22 proje, Enerji öncelikli alanında “Kömür ve Kömür Teknolojileri”, “Güneş enerjisi” ve “Enerji depolanması” teknolojilerinde toplam bütçesi 42 milyon 389 bin lira olan 49 proje, Otomotiv öncelikli alanında “Hibrit ve elektrikli araç teknolojileri”, “Yenilikçi Araç/Ürün Teknolojileri” alt teknoloji alanlarında toplam bütçesi 29 milyon 623 bin lira olan 32 proje ve Makine İmalat öncelikli alanında “Mekatronik”, “Takım Tezgâhları ve Aksamları İmalatı” teknolojilerinde toplam bütçesi 31 milyon 834 bin lira 29 proje için destek kararı verildi.

1511 Programının Kapsamı

1511 programı ile ulusal stratejik hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan, yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi veya iyileştirilmesi, ürün kalitesinin yükseltilmesi, maliyet düşürücü ve standart yükseltici yeni tekniklerin ve yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yürütülen Ar-Ge nitelikli projeler destekleniyor.  Firmaların desteklenen proje giderlerine harcama sonrası büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75 oranında geri ödemesiz (hibe) destek veriliyor. Ayrıca bütün projeler için yüzde 10 genel gider desteği veriliyor.

TÜBİTAK’ın KOBİ, Bireysel Girişimci ve Sanayi Kuruluşlarına

Yönelik Destek Programları

1008 - Patent Başvurusu Teşvik ve Destekleme Programı

1501 - Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

1503 - Proje Pazarı Destekleme Programı

1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı

1507 - KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı

1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı

1511 - Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Des. Prog.

1512 - Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı

1513 - Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı

 

09.04.2013