TÜBİTAK’tan Araştırmacılara Yeni Yıl Müjdesi

-A +A

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), 2013 yılından itibaren başarılı projelerin yürütücü ve araştırmacılarını 30 bin ile 100 bin TL arasında ödüllendirecek.

ARDEB tarafından yeni yılla birlikte Proje Performans Ödülü (PPÖ) uygulaması başlatılacak. Uygulama ile başarıyla sonuçlanan projelerin yürütücü ve araştırmacılarına para ödülü verilecek. PPÖ hakkında bilgi veren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, yeni uygulama ile ARDEB destek programları kapsamındaki projelerin etkisinin artırılmasını ve başarıyla sonuçlanmış projelerin ödüllendirilmesini amaçladıklarını açıkladı. 2005 yılından itibaren desteklenen projelerde yönetici, yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) verildiğini hatırlatan Demir, şimdi buna ek olarak sonuçlanan projeler için PPÖ uygulaması başlatacaklarını ifade etti.

Proje yürütücüleri, 1 Ocak 2013’den itibaren sonuçlanan projeleri için, proje bitiş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde TÜBİTAK ARDEB’ e başvurabilecek. Proje yürütücüsü sonuçlanan projesinin çıktılarını ilan edilecek tarihlerde ilgili sisteme girerek başvurusunu gerçekleştirecek. Projeler 9 ana ve 36 alt kriter göz önüne alınarak değerlendirilecek ve alacakları puana göre toplam 30.000 ile 100.000 TL arasında değişen miktarlarda ödüllendirilecek. Çıktıların (yayın, patent, kitap vb.) sayısı ve kalitesi proje puanının en önemli belirleyicisi olacak.

Araştırmacıların Maaşlarına 4 Bin 500 TL’lik Ek Gelir

ARDEB'in verdiği teşvik (PTİ) ve ödüller (PPÖ) sayesinde TÜBİTAK'ta başarı ile yürütülen ve sonuçlandırılan projelerin yürütücüleri aylık 4 bin 500 TL ek gelir imkânı sağlayabilecek, başarıyla yürütülen ve sonuçlandırılan proje sayısı ve alınan puana göre bu miktar değişebilecek.

Başkan Yardımcısı Demir, “ARDEB araştırma projesi desteklerinde bir araştırmacı en fazla iki proje yürütücülüğünden PTİ alabiliyor. PPÖ’ de ise bitirilen her proje için başvuru yapabilmek mümkün ancak bir projenin ödül alabilmesi asgari bir puanı geçmesine bağlı. Projelerin etkisinin artırılmasını amaçlayan bu uygulama ile TÜBİTAK olarak başarılı projeleri teşvik ederken, başarılı araştırmacıları da ödüllendirmiş olacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

09.05.2013 Destekler, Akademik, Ulusal Destek Programları