Türk ve Güney Koreli Firmalar EUREKA Toplantısında Buluştu

-A +A

Güney Koreli firmaların Türk ve Avrupalı firma ve araştırmacılarla işbirliğini artırmayı amaçlayan “EUREKA Güney Kore Günü” İstanbul’da düzenlendi.

Sheraton Otel’de gerçekleştirilen EUREKA Güney Kore Günü’ne aralarında Samsung, LG, Vestel, Arçelik, ASELSAN ve TÜBİTAK gibi yüksek teknolojili ürün geliştiren firma ve araştırma kurumlarının yöneticileri katıldı. Teknoloji odaklı firmaların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 50’nin üzerinde Güney Koreli, 60’a yakın Avrupalı ve 100’e yakın Türk firma ve araştırma kurumu bir araya geldi. Güney Kore Teknoloji Geliştirme Enstitüsü (KIAT) Başkanı Dr. Yong-Geun Kim ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı Sanayi ve Teknolojiden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Jae-Hong Kim ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu birer konuşma yaptı.

KIAT Başkanı Kim konuşmasında Güney Kore’nin EUREKA ağına Avrupa dışından dahil olan ilk ülke olduğunu hatırlatarak bu başarının tesadüfi olmadığını belirterek, Güney Kore’nin Ar-Ge ve yenilik alanlarındaki hızlı yükselişinin altını çizdi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen EUREKA Kore Günü etkinliklerinin artık gelenekselleştiğini ve hem Güney Koreli hem de Avrupalı firmalar için çok faydalı işbirlikleri doğurduğunu belirten Dr. Kim, Güney Kore’nin EUREKA ağında geldiği noktayı özetleyerek, sürdürülebilir bir gelecek için uluslararası işbirlikleri kurmanın artık bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise konuşmasında, Türkiye’nin EUREKA dönem başkanlığı sürecinde ‘işbirliği’ ve ‘rekabetçilik’ kavramlarına odaklandığını ve EUREKA’nın hem ülke düzeyinde hem de firma düzeyinde çok değerli işbirliği fırsatları sunduğunu belirtti. Türkiye ve Güney Kore’nin bundan 30 yıl önce kişi başına milli gelirleri aynıyken, bugün Kore’nin kişi başına milli gelirinin Türkiye’nin iki katına çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, Güney Kore’nin hem Türkiye hem de dünya için uluslararası bir başarı öyküsü olarak öne çıktığını söyledi. Güney Kore’nin bilgi ve yenilikçilik odaklı bir ekonomiye bu kadar kısa sürede geçişinin sırrının iyi işleyen bilim, teknoloji ve yenilik sistemi olduğunun altını çizen TÜBİTAK Başkanı, ülkenin EUREKA ağında da benzer bir başarı grafiği yakaladığından söz etti.

Teknoloji ihraç eden bütün ülkelerde işin merkezinde özel sektörün özellikle de Ar-Ge odaklı başlangıç firmalarının yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, firmaların uluslararası ortaklıklarda çok derin bir bilgi ve tecrübe denizine daldıklarını ve kıymetli bir öğrenme ortamı ve networke eriştiklerini belirtti. EUREKA ağının da ileri teknoloji odaklı işbirlikleri açısından önemine değinen TÜBİTAK Başkanı tüm Türk firmaları ve araştırmacılarını etkinlikten en fazla seviyede yararlanmaya davet etti.

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı Sanayi ve Teknolojiden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Jae-Hong Kim ise konuşmasında Hükümet olarak ekonomik ve teknoloji odaklı uluslararası ağlara dahil olmanın öncelikleri olduğunu belirterek EUREKA’nın bu anlamdaki önemine değindi. Hem Güney Kore hem de Avrupa’nın geleceğinin Ar-Ge odaklı işbirliklerinden geçtiğini belirten Bakan Yardımcısı, bilginin tecrübe ile kazanıldığını ve bu tecrübenin yayılmadan katma değer oluşturamayacağını vurguladı. Bakan Yardımcısı Kim, konuşmasında ayrıca, etkinlikte Güney Kore’nin önde gelen firma ve araştırma merkezlerinden yöneticilerin bulunduğunu belirterek, İstanbul’dan kalıcı ve somut işbirlikleri ile dönmek istediklerini belirtti.

Bakan Yardımcısı Kim’in ardından söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da Güney Kore ve Türkiye’nin hem kültürel hem de tarihi benzerliklerine dikkat çekerek bilim ve teknolojide yazdıkları başarı öyküleri ile de benzeştiklerini belirtti. Türkiye’nin son yıllarda ekonomi, sanayi ve bilim-teknoloji alanlarında yaşadığı dönüşümü özetleyen Kavranoğlu, 2023 hedeflerimize ulaşmamızda Güney Kore’nin iyi bir örnek teşkil ettiğini vurguladı ve Güney Kore gibi Türkiye’nin en değerli doğal kaynağının da bilim ve teknoloji insan kaynağı olduğunu belirtti.

Açılış konuşmaları sonrasında EUREKA Türkiye Dönem Başkanlığı Üst Düzey Temsilcisi Okan Kara tarafından EUREKA ağının firmalara sağlayacağı kazanımlara; Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı’ndan Jae-Sik Lee tarafından Güney Kore’nin yaşadığı dönüşümün süreçlerine ve EUREKA Sekreteryası Başkanı Pedro de Sampaio Nunes tarafından EUREKA ağının geleceğine dair sunumlar yapıldı.

Etkinlik; yenlik politikaları ve EUREKA’nın Avrupa’nın rekabet edebilirliğine etkisine dair detaylı sunumlar ile devam etti. İkinci oturumda ise firmalar, “Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Yakınsama”, “Temiz Çevre ve Enerji Verimliliği”, “Yaşlanan Nüfus ve Sağlık” ile “Gelecek Kuşak İmalat ve Malzeme” alanlarında bire bir görüşmeler yaparak, işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

Fotoğraflar

29.05.2013 Kurumsal, Uluslararası, Uluslararası Faaliyetler