Türkiye-ABD Bilim ve Teknoloji İşbirliği Toplantısı Yapıldı

-A +A

Türkiye ile ABD arasındaki ilk üst düzey Bilim ve Teknoloji İşbirliği Toplantısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla Ankara’da yapıldı. Toplantıda, belirlenen öncelikli alanlar kapsamında iki ülke işbirliğiyle geliştirilecek projeler ele alındı.

Rixos Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Bakan Ergün ile birlikte ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Kerri-Ann Jones, ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye ve ABD’den kamu, akademi ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilk üst düzey Bilim ve Teknoloji İşbirliği Toplantısı’nda, “Biyomedikal ve Yaşam Bilimleri”, “Sürdürülebilir bir Gelecek için Mühendislik”, “Malzeme Bilimleri”, “Tarımda Yenilikçi Teknolojiler”, “Doğal Afetler”, “Eğitim ve Eğitim Teknolojileri” ile “ Enerji” alanlarında iki ülke işbirliğiyle geliştirilecek projeler ele alındı. Öncelikli alanların yanı sıra Ar-Ge’nin ticarileşmesi, yenilik ekosistemini güçlendirmeye yönelik mekanizmalar, araştırmacı ve üniversiteler arasındaki ağlar ve yurt dışındaki bilim insanları ağının iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine katkısı gibi konular görüşüldü.

Türk delegasyonuna TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ABD delegasyonuna ise ABD Dışişleri Bakanlığı Okyanuslar, Uluslararası Çevre ve Bilimsel Konulardan sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Kerri-Ann Jones başkanlık etti.

Toplantının açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile ABD arasında geçmişte stratejik ortaklık olarak anılan ilişkilerin, artık model ortaklık aşamasına geçtiğini söyledi. Bu işbirliğinin geçmişine bakıldığında, ağırlıklı olarak dış politika ve askeri konuların öne çıktığını dile getiren Ergün, buna karşın diğer alanların biraz geri kaldığını ifade etti. Bugünkü toplantının da bu açıdan yeni ve değerli bir başlangıç olacağını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: “Toplantıda 7 alanda işbirliğini güçlendirmek için neler yapmamız gerektiğini masaya yatıracağız. Biyomedikal ve yaşam bilimleri alanında kanser araştırmalarında işbirliği fırsatları bulunurken, tarımda yenilikçi teknolojiler alanında ise gıda teknolojilerine yönelik projeler üzerinde durulacaktır. Eğitim ve eğitim teknolojileri alanı, ABD'deki teknoloji devlerinin de ilgisini çeken Fatih Projesi gibi konuları kapsamaktadır. Doğal afetler alanında ise her iki ülkenin de maruz kaldığı deprem, sel, fırtına gibi afetlere karşı geliştirilebilecek projeler ele alınacak. Enerji alanında TÜBİTAK'ın da üzerinde çalıştığı kömür gazlaştırma teknolojisi gibi projeler üzerinde durulacaktır” dedi.

Bakan Ergün, iki ülkenin gerçekleştireceği işbirliğinin küresel birçok sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayarak, "Her ülke, sadece kendi coğrafi sınırları içindeki bilgi birikimine ve beyin gücüne dayalı stratejiler üretirse hem tek tek ülkeler hem de dünyamız, potansiyelinin altında kalacaktır. Bilgi birikiminin ve bilginin dolaşımının önündeki engelleri kaldırdığımız sürece çok daha iyi, faydalı ve olumlu işler yapabiliriz" diye konuştu.

"TÜBİTAK Dış Temsilcilik Kuruyor"

Bakan Ergün, ulusal bilim ve teknoloji hedeflerini gerçekleştirmek için belirledikleri stratejilerden birinin de uluslararası işbirlikleri olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu doğrultuda ortak araştırma projeleri, teknoloji transferi ve bilim insanı değişimi gibi uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bu konuda çok önemli bir adım daha attık ve bu yıldan itibaren artık yurt dışında bilim ataşeleri atamaya başlıyoruz. Bu ataşeler, yurt dışındaki bilim insanlarıyla ve teknoloji yoğun firmalarla yakın bir temas halinde olacaklar. ABD'ye ilk etapta Washington'a bilim müşaviri, Kaliforniya'ya da bilim ataşesi atayacağız. TÜBİTAK'ın da dış temsilcilik kurma çalışmaları devam ediyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde ABD'nin yanı sıra Çin, Japonya, Güney Kore ve Almanya'ya da bilim ve teknoloji ataşeleri atayacağız”

Bakan Yardımcısı Jones: “İşbirliği Toplantısıyla Yeni Bir Adım Attık”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kerri-Ann Jones, iki ülke arasında bilim ve teknoloji alanlarının yanı sıra inovasyon sektöründe de mevcut işbirliğini geliştirmek için çabaladıklarını kaydetti. Türkiye ile ABD arasında 2010'da bilim ve teknoloji alanında anlaşma imzalandığını hatırlatan Jones, "Bugün Türkiye-ABD Bilim ve Teknoloji İşbirliği Toplantısıyla biz yeni bir adım atmış oluyoruz. Biz iki ülke arasında bu alanlardaki ilişkiyi daha da derinleştirmek istiyoruz. Bununla vatandaşlarımızın hayatını daha da kolaylaştırmak istiyoruz" dedi.

Bilim ve teknolojinin Türkiye-ABD ilişkilerinde niçin ayrı bir öneme sahip olduğunu sorgulayan Jones, iki ülkenin 60 yılı aşkın süredir NATO'da birlikte hareket ettiğini anımsattı. Gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik konusunun ötesinde, ticaretin ve girişimciliğin geliştirilmesiyle ikili ilişkilerini daha da geliştirmeyi amaçladığını ifade eden Jones, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜBİTAK ile ABD kurumları arasında çok fazla çalışma yapıldı ve farklı alanlarda da devam ediyor. Bundan sonra ise iki ülkeyi etkileyen deprem gibi doğal afetler açısından çalışmalar yapılacak. Türkiye'nin, özellikle 2023'te, enerjisinin yüzde 30'unu yenilenebilir enerjiden elde etme hedefi noktasında çalışmalar yapılacak. Eğitim konusunu ele alacağız. Teknoloji çalışma grupları ile eğitmenlerimizin daha verimli, teknoloji ile daha iyi eğitim vermesi üzerinde çalışacağız. Bilimin toplumsal alanda daha iyi anlaşılması için çabalayacağız" diye konuştu.

Jones, çalışmalar kapsamında ABD'den birçok ünlü akademisyeninin Türkiye'ye gelerek inovasyon ve bilim teknolojileri alanında tecrübelerini paylaşacağını sözlerine ekledi.

Ricciardone: “İnovasyon Türkiye'nin stratejileri arasında yer alıyor"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de ABD Başkanı Obama'nın ilk döneminde Türkiye'ye yaptığı ziyarette, meclisteki konuşmasında iki ülke arasındaki işbirliğinin yenilenmesi ve dostluğun gelişmesi noktalarına değindiğine dikkati çekti.

"Bireyler arasındaki iletişimi sağlarken, bilim teknoloji alanındaki işbirliğini oluştururken aynı zamanda daha önemli kritik bir amacımızı yerine getiriyoruz" diyen Ricciardone, şunları kaydetti: "Bu da ekonomik işbirliğimizi geliştirme hedefimizdir. ABD, Türkiye'nin dünyadaki en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedeflerine destek vermektedir. Türkiye'nin diğer büyük ekonomiler arasına girme hedefinde, inovasyon sektörünü geliştirme çabası göstermesi gerektiğini biliyoruz. Bizler inovasyonun Türkiye'nin stratejileri arasında yer aldığını biliyoruz ve bu, Türkiye'nin gerçekten de araştırma ve geliştirmeye verdiği önemi gösteriyor”

"ABD’deki Araştırmacılarımız İki Ülke Arasındaki İlişkileri Canlı Tutuyor"

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Adlı ise, Türkiye açısından bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki en büyük hedeflerinin ekonomik ve sosyal katma değer üretebilen bir ülke olmak olduğunu söyledi. Bu tür ikili işbirliklerine çok önem verdiklerini dile getiren Adlı, ABD ile Türkiye'nin, birçok alanda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da güçlü ve önemli ortaklar olduğunu ifade etti.

Bugün ABD'nin birçok üniversitesinde Türkiye'den çok sayıda araştırmacı ve akademisyen olduğunu belirten Adlı, bu araştırmacı ve akademisyenlerin çabaları neticesinde bilim ve teknoloji alanında Türkiye ile ABD ilişkilerinin her zaman canlılığını koruduğunu bildirdi. Buna karşılık, söz konusu işbirliklerinin genel olarak bireysel bazda kaldığını ve iki ülke arasındaki kurumsal bazda işbirliğinin hak ettiği seviyelere ulaşamadığına dikkati çeken Adlı, şunları söyledi: “Türkiye ile ABD'nin bilim ve teknoloji alanındaki kurumsal işbirliğini değerlendirdiğimizde, işbirliğinin ilk olarak TÜBİTAK ile ABD Ulusal Bilim Vakfı arasında 1996 yılında imzalanan bir niyet mektubuyla başladığını görüyoruz. O tarihten bu yana taraflar arasında birçok proje başarıyla yürütülmüş ancak zamanla söz konusu niyet mektubu, iki ülke arasındaki işbirliğini sürdürmede yetersiz kalmıştır. Bu nedenle var olan bilimsel işbirliğini daha da ileri taşımak amacıyla, niyet mektubundan öteye bir adım daha atılarak 2010 yılında Türkiye ile ABD arasında Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır. Bu yeni anlaşmanın işbirliğimizi güçlendirmede, somut ve katma değer yaratan alanlarda yeni işbirliği alanları oluşturmada önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz"

Fotoğraflar

05.04.2013 Kurumsal, Uluslararası, Uluslararası Faaliyetler