Türkiye “En Aktif Ülke” Ödülünü Aldı

-A +A

Müşteri, tedarikçi ya da rakip statüsündeki uluslararası paydaşlarla işbirliğini destekleyerek yeni pazarlara etkin erişimi sağlayan ve ihracat potansiyelini artıran araştırma ve inovasyon programları kapsamında Türkiye, “en aktif ülke” ödülünü almayı başardı.

1985 yılında ülkemizin de kurucuları arasında yer aldığı, özel sektörün Ar-Ge ve İnovasyon projelerini destekleyen EUREKA Programı’na yönelik olarak 20-22 Mayıs 2015 tarihleri arasında Güney Kore’nin Seul kentinde EUREKA GÜNÜ 2015 Proje Pazarı Etkinliği” düzenlendi.

AB ülkelerinin yanı sıra Kanada, Güney Kore, Rusya, Güney Afrika, İsrail, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerden 300’e yakın firmanın olası işbirliği fırsatlarını tartışmak üzere katıldığı etkinliğe Türkiye, 30 firma ile katılım sağlayarak damgasını vurdu. Bu sayede sanayi kuruluşlarımız ve KOBİ temsilcilerimiz, Samsung, LG Elektronik ve Hyundai gibi dev küresel oyuncularla bir araya gelme fırsatı yakaladı. Gerçekleştirilen birebir görüşmelerle geleceğin teknolojilerine yön verecek projelere kapı aralandı.

KIAT (Korea Institute of Advanced Technology-Kore İleri Teknoloji Enstitüsü) Başkanı tarafından, etkinliğe en büyük sayıda firma ile katılarak en fazla ikili görüşme gerçekleştirmesi nedeniyle TÜBİTAK nezdinde Türkiye’ye “en aktif ülke” ödülü verildi.

Pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu olan EUREKA Programı, gözde teknoloji alanlarındaki şirketlerin bir araya gelerek kurdukları kümeler ve şemsiyeler aracılığıyla ilgili sektördeki şirketleri bir araya getirerek uzun vadeli stratejik işbirliklerinin desteklenmesini de sağlıyor. Türkiye’de koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılan ve 30 yıllık geçmişe sahip program kapsamında bugüne kadar 6.000’i aşkın projeyle 40 Milyar Avro’ya yakın Ar-Ge hacmi oluşturuldu.

Ortalama proje bütçelerinin 1.8 Milyon Avro civarında olduğu program kapsamında Türkiye en fazla İspanya ve Fransa gibi ülkelerle işbirliği yaparak 200’e yakın projede yer aldı. 2010 – 2014 yılları arasında gerçekleştirilen bir analize göre; bir EUREKA projesine yapılan 1 Milyon Avroluk kamu finansal desteği, ortalama 13 Milyon Avro katma değer ve 50 kişilik istihdam sağlıyor. 42 ülkenin önemli sanayi kuruluşlarının yer aldığı ve Türkiye’nin de genel ülke sıralamalarında 8. sırada bulunduğu EUREKA Programı’nda, KOBİ’lerin de katılım oranı önemli ölçüde artış göstererek toplam katılımın % 65’ine ulaştı.

EUREKA Programı üyesi ülkelerden en az bir özel sektör kuruluşu ile proje fikri geliştiren, sektör ve büyüklüğe bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, bir veya birden çok gerçek veya tüzel kişiye ait olan Türkiye’de yerleşik tüm işletmeler EUREKA proje başvurusunda bulunabiliyor.

Etkinliğe Katılan firmalar

01.06.2015