Türkiye, Japonya'da Düzenlenen “Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu”na Katıldı

-A +A

Her yıl Japonya'nın ev sahipliğinde Kyoto'da düzenlenen “Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu”nun (The Science and Technology in Society - STS Forum) 2-4 Ekim 2016 tarihleri arasındaki 13. Toplantısı'nda Türkiye ilk kez Bakan seviyesinde temsil edildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile birlikte TÜBİTAK Başkanı Prof. A. Arif Ergin'in de katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını Japonya Başbakanı Sinzo Abe yaptı.

Abe konuşmasında, avcı-toplayıcı insan topluluklarından oluştuğunu ifade ettiği “Toplum 1.0 (Society 1.0)” dönemi ve onu takiben tarımsal ekonomi ağırlıklı “Toplum 2.0” çağlarının ardından gelen endüstri devrimi ve dijitalizasyon sıçramalarıyla insanlığın hızlı bir dönüşümden geçerek bugün artık kaçınılmaz bir biçimde eşiğine gelmiş olduğumuz  “Toplum 5.0” gerçeği ile bizi baş başa bıraktığını belirtti. Japon Başbakan ayrıca, bu yeni paradigma ile yüzleşebilmenin en doğru yolunun ise sürdürülebilir kalkınma odaklı bilim ve teknolojik gelişmelerden geçtiğinin, bunu etkin bir şekilde gerçekleştirmek için de uluslararası işbirliklerinin eskisinden çok daha fazla önem kazandığının altını çizdi.

Her ülkenin Bilim ve Teknoloji Bakanı ve Fonlayıcı Kuruluş Başkanlarının yanı sıra Bilim Akademisi Başkanlarının, dünyanın en büyük şirketlerinden üst düzey temsilcilerin, öne çıkan üniversite ve araştırma enstitüsü yöneticilerinin ve alanlarının en iyisi bilim insanlarının ortak bir platformda buluşarak bilim ve inovasyonun geleceğine yön veren tartışmalarda bulunduğu Forum'da bu yıl öne çıkan genel oturumlardan bazıları  “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Bilim”, “Küresel Sanayiler Arasında Rekabet ve İşbirliği”, “Akademi, Sanayi ve Devlet Arasında İşbirliği”, “Üniversitelerin Rolü” ve “Bilim ve Teknoloji Diplomasisi ile Uluslararası İşbirlikleri” oldu.

Farklı toplumsal sorunlar ve yeni teknoloji alanlarına ilişkin ise “Petrol ve Gaz İçin Gelecek Öngörüleri”, “Çevre ve Sağlık”, “Megaşehirler” ile “Geleceğin Nanomalzemeleri”, “Büyük Veri”, “Siber Güvenlik”, “Robotiks” ve “Nükleer Teknoloji Öngörüleri” isimli çalıştaylar düzenlendi.

Türkiye'nin TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin tarafından temsil edildiği “Fonlayıcı Kuruluş Başkanları Özel Oturumu”nda ise bilimi destekleyici kuruluşlar arasında küresel seviyede tesis edilmesi gereken güçlü bağ ile bunu sağlamaya yönelik karşılıklı kapasite geliştirme faaliyetleri kurgulamanın önemine değinildi. Bu oturumda ayrıca, temel araştırma ile inovasyon faaliyetleri arasındaki dinamik etkileşim süreçleri de etraflıca incelendi.

03.10.2016