TÜBİTAK ile Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) arasındaki işbirliği çerçevesinde Türk ve Japon bilim insanları arasında ortak projeler desteklenmektir. Türk araştırmacılara TÜBİTAK-JSPS işbirliği programı kapsamında yurtdışı seyahat desteği ve araştırma desteği verilebilmektedir.
Program son başvuru tarihi 5 Eylül 2024 saat 23:59'dur (Türkiye saati ile). Japonya tarafı için son başvuru tarihi 3 Eylül 2024'tür. Başvurular http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden alınmaktadır. E-imza sürecinin ise en geç 13 Eylül 2024 saat 23:59 itibariyle tamamlanmış olması zorunludur.
Uluslararası çağrı metni için tıklayınız.
TÜBİTAK ile Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) İkili İşbirliği Çağrısı
TÜBİTAK ile Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) arasında 4 Mart 2014 tarihinde imzalanmış olan, “Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması” çerçevesinde ortak projeler desteklenmektedir. Ortak araştırma projesi önerme ve destekleme koşulları aşağıda yer almaktadır.
TÜBİTAK- JSPS İşbirliği Programı çerçevesinde ortak proje önermek isteyen Türk ortakların projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Japon araştırmacı(lar) ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları gerekmektedir. Çağrıya tüm alanlardan başvurulabilmektedir.
Türkiye'deki proje ortaklarının 2544 kodlu programa http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ internet adresinden elektronik olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Japon proje ortaklarının ise JSPS'in istediği biçimde JSPS'e başvuru yapmaları beklenmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir. TÜBİTAK ve JSPS kendilerine iletilen proje önerilerini kendi bilimsel değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmektedir. Her iki kuruluş incelenen proje önerileri hakkındaki kararlarını birbirlerine bildirmekte, sadece iki tarafça da uygun bulunan projeler desteklenmektedir. Çağrı kapsamında en fazla 3 proje desteklenmektedir.
Projeler kapsamında yapılacak bilim insanı değişimlerinde gönderen taraf tüm seyahat masraflarını karşılamaktadır. Buna göre Türkiye'den Japonya'ya giden araştırmacıların uluslararası yol masrafları ile yaşam masraflarını karşılamak üzere 6245 sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde gündelik TÜBİTAK tarafından ödenir. Yurt dışı seyahat desteğinin yanı sıra Türk tarafına TÜBİTAK tarafından ayrıca TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı çerçevesinde araştırma desteği verilmektedir. TÜBİTAK- JSPS İşbirliği Programı çerçevesinde ortak proje önermek isteyen Türk ortakların proje başvurularını, elektronik olarak 2544 kodlu programa http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr adresinden en geç 5 Eylül 2024, 23:59'a kadar yapmaları beklenmektedir. E-imza sürecinin ise en geç 13 Eylül 2024, 23:59'a kadar tamamlanması zorunludur.
[1] ÖNEMLİ UYARI: Sistemde yaşanabilecek yoğunluklar düşünülerek başvuruların son gün ve son saate bırakılmaması önerilmektedir. Başvuru tarih ve saatinden sonra sistem tekrar açılmayacaktır
ORTAK PROJE ÖNERME VE DESTEKLEME KOŞULLARI
- TÜBİTAK- JSPS İşbirliği Programı çerçevesinde ortak proje önermek isteyen Türk ortakların projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Japon araştırmacı(lar) ile proje ortağı olarak kendilerinin anlaşmaları gerekmektedir. Çağrıya tüm tematik alanlardan projeler başvurabilecektir.
- Türkiye'deki proje ortaklarının 2544 kodlu programa http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr internet adresinden elektronik olarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Japon proje ortaklarının ise JSPS'in istediği biçimde JSPS'e başvuru yapmaları beklenmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.
- TÜBİTAK ve JSPS kendilerine iletilen proje önerilerini kendi bilimsel değerlendirme kriterlerine göre değerlendirmektedir. Her iki kuruluş incelenen proje önerileri hakkındaki kararlarını birbirlerine bildirmekte, sadece iki tarafça da uygun bulunan projeler desteklenmektedir. Çağrı kapsamında desteklenecek proje sayısı 3 ile sınırlıdır.
- Projeler bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır. Bu nedenle, proje kapsamında karşılıklı talep edilen araştırmacı değişimi süre ve sayısının ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.
- Projeler, TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Bu program kapsamında “Araştırma Projeleri” çağrılarının amacı yeni bilgilerin üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için sunulan, uluslararası özgünlük içeren ve literatüre katkı sağlayacak araştırma projelerinin desteklenmesidir. 1071 - Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı Usul ve Esasları.
- Proje bütçesi;
- Uluslararası Araştırma projeleri destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) 2.000.000 TL’dir.
- Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir.
- Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.
- Projede görev alma limitleri: Uluslararası projelerde görev alabilmeye ilişkin herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
- Proje süresi: Proje süresi en fazla 24 aydır.
- Destek Oranı: Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir.
- Uluslararası Seyahat: Fonlayıcı kuruluşlar kendi ulusal araştırmacısının seyahat ve konaklamaya dair tüm masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Yıl içinde bir yönden diğer yöne (Japonya’dan Türkiye'ye ya da Türkiye'den Japonya’ya) yapılacak bilimsel ziyaretlerin toplam süresi 60 günü geçmemelidir.
- Desteklenen Gider Kalemleri:
• Desteklenebilecek giderler TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar kapsamında sunulmuştur. Bu yönetmelik ve idari ve mali esaslara ilaveten TÜBİTAK Kaynaklarından Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri İle Özel Bütçeli İdarelere Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Harcanması ve TÜBİTAK Tarafından Yürütülen Dış Destekli Projelerin Harcamalarının Gerçekleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller ve TÜBİTAK Tarafından Özel Kuruluşlar ve Vakıf Üniversitelerine Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Transferi, Harcanması, Muhasebeleştirilmesi ve Denetimine İlişkin Esaslar hükümleri dikkate alınmalıdır.
- Proje yürütücüsü, araştırmacı ve danışmanların* TÜBİTAK - Araştırıcı Bilgi Sistemi (ARBİS) Veri Tabanına kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması,
- Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir).
- Başvurunun ön değerlendirmeye alınabilmesi için, hem elektronik başvuru sistemi üzerindeki başvurunun eksiksiz olarak tamamlanması,
NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) almak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları'na zamanında başvuru yapılması önem arz etmekte olup bu sürecin yürütülmesi tamamen proje yürütücülerinin sorumluluğundadır.
Başvurular bireysel olabildiği gibi kurumsal da yapılabilmektedir. Buna istisna olarak Başbakanlık Genelgesi gereği Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne yapılacak olan NES başvuruları yalnızca kamu kurumları tarafından kurumsal olarak yapılabilmektedir.E-imzalı başvuru süreci ile ilgili soru ve önerileriniz için ardeb.e-imza@tubitak.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Diğer Önemli Hususlar
- Ar-Ge içeriği bulunmayan rutin faaliyetleri içeren projeler ve üretim veya üretim altyapısına yönelik yatırım ağırlıklı projeler desteklenmez.
- Proje başvurularında literatür özetinin ham liste olarak verilmemiş olması, literatür referansı verilerek tartışılmış olması, literatür özetinde verilen referansların metin ile ilişkilendirilmiş olması gerekmektedir.
- Proje yürütücüsü olarak bu çağrıya birden fazla proje başvurusunda bulunulabilir.
- Aynı proje önerisi ile aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılamaz.
- Uluslararası proje ortaklarından alınan danışmanlık ve hizmet alımı giderleri desteklenmez.
- Projenin ulusal destek başlangıç tarihi en erken uluslararası projenin destek başlangıç tarihi olabilir.
* Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında ikamet eden yabancı uyruklu danışmanların ARBİS’e kayıtlı olma zorunluluğu yoktur.
Çağrı İletişim Bilgileri
Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı (UİDB) İrtibat Noktası
Murat TILTAK
E-mail: murat.tiltak@tubitak.gov.tr
Tel: +90 312 298 18 22
Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG) İrtibat Noktaları
Ersin TURAN
E-mail:ersin.turan@tubitak.gov.tr
Tel.: +90 312 298 12 06
Japonya (JSPS) tarafı için
Japan Society for the Promotion of Science (JSPS)
Bilateral Cooperation Division
International Program Department
5-3-1 Kojimachi Chiyoda-ku, Tokyo, 102-0083 JAPAN
T: +81-3-3263-2367/1755/1860
e-mail: kenkyouka13@jsps.go.jp