TÜBİTAK Yarışmasında Dereceye Giren Üniversite Öğrencilerinin Projeleri TEKNOFEST’te Yarışacak

-A +A

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) Yarışmalar Grubu tarafından, ön lisans ve lisans öğrencilerinin ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda bilimsel çözümler üretmelerini ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yönelik olarak projeler geliştirmelerini teşvik etmek amacıyla düzenlenen “2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları” kapsamında, dereceye giren projeler belli oldu. Bölge yarışmalarında birincilik derecesi alan projeler, Eylül ayında TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilecek olan Final Yarışmasında yarışacaklar. 

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarını bu yıl yedinci kez düzenlemenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Yarışma başvurularının, “Akıllı Şehirler ve Ulaşım”, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, “Eğitim”, “Enerji ve Çevre”, “Gıda ve Tarım”, “Makine İmalatı ve Otomotiv”, “Sağlık”, “Savunma”, “Uzay ve Havacılık”, “Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik” kategorilerinde, 14 Şubat 2019–31 Mayıs 2019 tarihleri arasında alındığını belirten Prof. Dr. Mandal, 2019 yılında yarışmaya başvuruların yüzde 100’den fazla arttığını söyledi. Prof. Dr. Mandal, “2018 yılında üniversite yarışmalarına toplam 809 başvuru yapılırken, 2019 yılında başvuru sayısı yüzde 100’den fazla artarak 1640 oldu. 2018 yılında 100 farklı üniversiten başvuru alınırken, 2019 yılında 160 farklı üniversiteden başvuru alındı. Yapılan ön inceleme ve jüri değerlendirmeleri sonucunda 613 proje (1107 öğrenci) bölge sergilerine davet edildi. Bölge sergileri 24-26 Haziran tarihlerinde Ankara, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Konya illerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. 27 Haziran 2019 tarihinde yapılan ödül töreninde bölge dereceleri duyuruldu. Bölge yarışmalarında Birincilik derecesi alan projeler Eylül ayında TEKNOFEST bünyesinde gerçekleştirilecek olan Final Sergisinde yarışacaklardır” diye konuştu. 

TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yarışmaların, gençlerimize kariyerlerinin başında bilime ve ekonomiye katkı sağlayan projelere imza atma şansı tanımak amacıyla düzenlendiğini belirtti. “Sizlerin büyük özverilerle hazırladığınız projeleriniz, Yeni Türkiye yolunda en büyük güvencemizdir” diyen Prof. Dr. Mandal,  sözlerine şöyle devam etti: “Pazartesi günü açılışları yapılan Bölge Yarışmalarında binlerce ziyaretçi sizin projelerinizi sizden dinleme imkanı bulduğu gibi jüri sunumları ile projeleriniz belirlenen bilimsel kriterler kapsamında akademik jürilerce değerlendirildi ve Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük derecesi alan projeler belirlendi. Altı il merkezinde düzenlenen Bölge Yarışmalarında 1. aşama değerlendirmesinde toplam 203, bölge sergilerinde ise toplam 230 akademisyen hocamız görev aldı. Birincilik Ödülü alacak projeler, Eylül ayı içerisinde İstanbul’da TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirmeyi planladığımız Final Sergisine davet edileceklerdir.”

“Bu Yarışmalardaki Amacımız, Öğrencilerimizi Bilime ve Araştırma Yapmaya Teşvik Etmek”

Kurumumuzun bu yarışmaları düzenlemekteki amacının birkaç projeye ödül vermek değil, öğrencilerimizi bilime ve araştırma yapmaya teşvik etmek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mandal, bu sergilerde kazanılan tecrübenin, gelecekte öğrencilerin kariyerlerine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Öğrencilerin, yarışma programlarımıza gösterdiği ilginin kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Prof. Dr. Mandal, “Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalar aracılığıyla ülkemiz genelinde 200’ün üzerindeki üniversitelerimizde rekabet ortamı oluşturarak, Ar-Ge tabanlı bilimsel ve teknolojik çalışmaları daha da arttırmak için, proje başvuru sayısını önümüzdeki yıllarda on binli rakamların üzerine çıkarma azim ve kararlılığındayız. Bu vesileyle sizleri yetiştiren ailelerinize ve desteğini esirgemeyen akademisyenlerimize, süreçleri yürüten Bölge Koordinatörü ve ekibine, hassaten yarışmanın sergi ve ödül töreni için üniversite imkanlarının kurumumuza sunan üniversite rektörümüze ve şahsında yarışmalara katkı sağlayan tüm çalışanlarına çok teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Birinci olan projelere ödülleri TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Orhan tarafından takdim edildi. 

Bölge Yarışmalarında, Akıllı Şehirler ve Ulaşım kategorisinde 10 Birincilik, 8 İkincilik, 7 Üçüncülük; Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde 15 Birincilik, 12 İkincilik, 10 Üçüncülük; Eğitim kategorisinde 12 Birincilik, 8 İkincilik, 9 Üçüncülük; Enerji ve Çevre kategorisinde 13 Birincilik, 10 İkincilik, 11 Üçüncülük; Gıda ve Tarım kategorisinde 10 Birincilik, 8 İkincilik, 7 Üçüncülük; Makine İmalatı ve Otomotiv kategorisinde 13 Birincilik, 8 İkincilik, 9 Üçüncülük; Sağlık kategorisinde 19 Birincilik, 13 İkincilik, 14 Üçüncülük; Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde 12 Birincilik, 6 İkincilik, 6 Üçüncülük; Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik kategorisinde 8 Birincilik, 6 İkincilik, 5 Üçüncülük olmak üzere toplam 269 adet ödül proje sahiplerine verildi.

28.06.2019