41
ması veya kapsüllenmesi olarak ifade edilen mikroenkapsü-
lasyon teknolojisini uygulayarak yumurta tozunun raf ömrü
arttırdık ve kansorojenik bileşenlerinin oluşumunu engel-
ledik. Laktoz kullanarak elde ettiğimiz kapsüllerde oldukça
başarılı sonuç aldık. Bizim getirdiğimiz inovatif bir değer,
biz yumurtayı 'enkapsüle' ederek hem bozulmasına hem de
renk değişimine karşı korumayı hedefledik ve raf ömrünü bu
şekilde uzatmayı başardık. Normal raf ömrü 1 yıldı ama bi-
zim yaptığımız denemelerde bunu biz 2-2,5 yıla çektik”dedi.
Ertekin: “Amacımız Kullanım Alanını
Genişletmek”
Yumurtanın toz haline gelmesiyle kullanım alanında kısıt-
lama olmadığına değinen Ertekin, “Toz yumurta hazır çorba-
lar, kek un karışımları, omlet yapımı ve mayonez üretiminde
kullanılabiliyor. Hedefimiz toz yumurtanın sanayide kullanı-
mını artırmak. Toz yumurtanın depolanması kolay, raf ömrü
çok uzun. Bu nedenle özellikle askeriyede tüketilebilir” .
ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı...
Türkiye Bilimsel veTeknolojik Araştırma Kurumu
AĞUSTOS 2013
1...,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40 42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,...52