Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu
EKİM 2013
Örneğin kontrollü salım özelliği kazandırmak, yani gıdaya
antimikrobiyel ve antioksidan maddelerin geçiş hızını ayar-
lamak için filmlere mumlar ve yağlar, esneklik vermek ve
elastikiyeti arttırmak içinse çaydaki doğal fenolik maddeleri
karıştırdık. Böylece zein filmlerin esnekliğini istendiği zaman
yüzde 500'e kadar arttırmanın yanı sıra farklı depolanma sü-
releri olan gıdaların ambalajlanmasında da kullanılabilir hale
getirdik. Filmler, içerdikleri doğal maddelerle gıdalarda ze-
hirlenme yapan mikroorganizmaların üremesini engellediği
gibi gıdanın içerdiği yağların bozulmasını da önleyebiliyor."
Yemenicioğlu çayda bulunan antioksidant özellikli do-
ğal fenolik maddelerin gıdaya geçmesi ve gıdayla birlikte
tüketilmesiyle insan sağlığına da katkı yaptığını böylece bu
ambalajların biyoaktif ambalaj sınıfına da girdiğini ifade etti.
ARDEB AKADEMİK DESTEK PROGRAMI
Yakında Mutfaklara Girecek
Yemenicioğlu, üretilen ambalaj malzemesinin literatür-
de ilk defa antimikrobiyel, antioksidant, kontrollü salım ve
elastikiyetten oluşan dört önemli fonksiyonu tam olarak bi-
rarada barındırdığını, beşinci fonksiyon olan biyoaktif özel-
liğiyse kısmen taşıdığını dile getirdi. Ayrıca, yenilebilir bir
filmin kontollü salım özelliğinin sağladığı avantajları gerçek
bir gıda denemesinde ilk kez yine kendilerinin gösterdiğini
ifade eden Yemenicioğlu önümüzdeki 5-6 yıl içinde bu ve
benzeri teknolojilerin mutfaklarımıza girmesini bekledikle-
rini böylece kimyevi koruyucuların yerini kısmen doğal ko-
ruyucuların alacağını sözlerine ekledi.
27