S.S.S.

-A +A
  • 2221-Konuk Bilim İnsanı Burs Programı ile 2216-Yabancı Uyruklular İçin Araştırma Burs Programı arasındaki fark nedir?

2216 Yabancı Uyruklular İçin Araştırma Burs Programında yaş sınırlaması vardır ve adayın yurt dışında doktora öğrencisi veya doktorasını almış olması yeterlidir. 2221 Konuk Bilim İnsanı Burs Programında ise adayın çalışmayı planladığı kurumda, akademik bilgi ve deneyimine ihtiyaç duyulan bir donanıma ve tecrübeye sahip olması gerekir. Ayrıca sağlanan destek miktarı dışında, başvuru yöntemi açısından da farklılıklar bulunmaktadır. 2216 Yabancı Uyruklular İçin Araştırma Burs Programında bireysel başvuru esasken, 2221 Konuk Bilim İnsanı Burs Programında misafir kurum/araştırmacının başvuruyu yapması gerekmektedir.

  • Konuk bilim insanı kendisi mi başvuru yapacak?

Kendisi başvuru yapamaz. Türkiye’ye davet eden kişinin başvuru yapması gerekiyor.

  • Konuk bilim insanına hangi destekler sağlanabiliyor?

Yol parası, sağlık sigortası, gündelik destek veya aylık destek.

  • Gündelik destekle, aylık destek arasındaki fark nedir?

Gündelik destek, kısa süreli ziyaretlerde için ödenmektedir. 4 hafta ve daha uzun süreli olarak gelecek konuk bilim insanları için aylık destek ödenmektedir.

  • Bazı belgeler eksik olarak başvuru kabul edilir mi?

Başvuruda istenen belgelerin hepsi teslim edilmiş olmalıdır.

  • Aynı yıl içerisinde birden fazla başvuru yapılabilir mi?

Evet yapılabilir.

  • Başvurular ne zaman sonuçlanıyor?

Müracat dönemini takip eden ay sonunda.

  • Değerlendirmede hangi kriterler dikkate alınmaktadır?

Dikkate alınan kriterlerimizden bazıları; davet edilmesi önerilen kişinin ve davet eden kişinin bilimsel çalışmaları, ortak çalışma alanları, planlanan çalışmanın güncelliği, özgünlüğü, daveti yapan kuruluşa ve diğer kuruluşlara yapacağı katkı, davetlinin Türkiye’de bulunacağı sürede düzenleyeceği ve katılacağı bilimsel etkinliklerin Türkiye’de bilim ve teknolojinin gelişmesi açısından önemi, davetlinin iletişim ve etkileşim içinde bulunacağı grubun genişliği ile konuk bilim insanının araştırmasını sürdürmek istediği kurum/ kuruluşların veya davet eden kişinin davetliye sağlayacağı olanaklar.

  • Kişinin Türkiyeye geliş gidiş yol ücreti dışında şehiriçi/dışı aktarma ya da dolaşım ücretleri ödeniyor mu?

Gelecek olan konuk bilim insanına yanlızda Türkiye’ye geliş-gidiş yol ücreti ödenir.

  • Çalışma sonrası raporlarını ve çalışmaya dair belgeleri posta yolu ile iletmeli miyim?

Çalışma sonrası tüm belgelerin online müracat sistemi üzerine yüklenmesi gerekmektedir. (Normal başvuru yapar gibi sisteme bağlanıldıktan sonra sol üst köşedeki "Eski Başvurularım" kısmından ulaşılabilir.)

Posta yolu ile yanlızca, kişiye gündelik destek çıktı ise bu desteğin kişiye verildiğini gösteren karşılıklı imzalanan tutanak ve sistem tarafından oluşturulan belgelerin sisteme yüklendiğini gösteren ıslak imzalı belgenin gönderilmesi yeterlidir.

  • Uçak biletini gelecek olan kişi mi almaktadır?

Uçak bileti konuğa Kurumumuz tarafından gönderilmektedir. Uçak bileti işlemleri için; destek alınan program kodu ve dönemi, ad soyad, doğum tarihi (gg.aa.yyyy), uçuş güzergahı, gidiş dönüş tarihi ve irtibat numarasını içeren bir e-posta adresi bilgileri ile Seyahat Ofisi birimimizdeki ilgili kişiyle temasa geçilmesi gerekmektedir.

  • Gündelik destek ödemesi nasıl yapılmaktadır?

Konuk kişinin gelmesine 15 gün kala davet eden kişi tarafından e-posta yolu ile kişinin işe geliş/programa başalama tarihi ve davet eden bilim insanının IBAN numarası bildirildiği takdirde ödeme işlemelerine başlanmaktadır.

  • Aylık destek ödemesi nasıl yapılmaktadır?

Konuk bilim insanının ülkemize gelmesi, davet eden kişiye önceden ulaştırılan taahhütnamenin karşılıklı olarak imzalanması, bir kopyasının işe başlama tarihi ve gelen kişinin IBAN numarası ile tarafımıza iletilmesinden sonra yapılır. Takip eden aylarda ise; her aya ilişkin ödeme, ilgili ayın 1-15. günleri arasında konuk bilim insanının hesabına yatırılmaktadır. Sağlanan aylık destek miktarının 3 aydan daha kısa süreli olduğu durumlarda, ödeme şekli günlük ödeme usulune uygun olarak yapılmaktadır.