53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının Kazananları Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Elinden Aldı

-A +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ödül Töreninde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da hazır bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Yıllar içerisinde gelişen, büyüyen; öğrenciler için büyük bir teşvik kaynağı haline gelen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının 53'üncüsünün ödül töreninde olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Erdoğan, "Ödüllerini takdim edeceğimiz gençlerimizin araştırma projeleri külliyenin sergi salonunda sergilendi. Sergiye de coşkulu bir katılım olduğunu biliyorum. Şimdi burada Kongre ve Kültür Merkezi'mizde ödüllerini vereceğimiz gençlerimizin her birini ve öğretmenlerini özellikle tebrik ediyorum." dedi. 

"Gençlerimiz ülkemizi uluslararası arenada da temsil edecek”

Gayretlerinin neticelerini aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz son yıllarda gösterdikleri üstün başarılarla bizleri gururlandırıyor. Bugün ödül töreninde birlikte olduğumuz lise öğrencileri araştırma projeleri yarışması 12 ana alanda ve 43 tematik konuda gerçekleştirildi. Yarışmaya 3 bin 453 farklı okuldan 37 bin 283 öğrencimizin hazırladığı 25 bin 95 proje başvurusu yapıldı. Bu büyük teveccüh yeni ve daha büyük başarıların bizleri beklediğini gösteriyor. Önümüzdeki bu rakamlar gençlerimizin araştırmaya, geliştirmeye, bilime, teknolojiye olan ilgilerinin işaretidir.” diye konuştu.

 “Uzay programı hazırlıkları sürüyor”

Türkiye'nin uzay programına dikkati çeken Erdoğan, "İçinizden birileri, bir veya ikisi uzaya gidecek. Birilerinin Neil Armstrong'u varsa bizim de Ahmet'imiz, Ayşe'miz, Fatma'mız var. Bize düşen, bunun altyapısını yapmak. Şimdi de inşallah hazırlıklar devam ediyor, bir an önce başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK olmak üzere bu çalışma devam ediyor." bilgisini verdi.

Gençlere seslenen Cumhurbaşkanı, Biz uzay yarışında olacağız, hem de en ön saflarda yer alacağız. Belki de şimdi bu salonda göndereceğimiz evladımız. Belki de inşallah uzay dönüşünde onu karşılamaya gideceğiz. Bu yarışı sizler gibi, gözü uzayda olan pırıl pırıl gençlerimizle TEKNOFEST kuşağıyla kazanacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla çalışıyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında, bilim ve teknoloji ışığında yapılan tek bir icadın bile birçok gelişmenin tetikleyicisi olduğuna işaret ederek, bu alandaki gelişmelerin sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel anlamda da büyük çaplı değişiklikleri başlattığına dikkati çekti.

Bakan Varank, "Bugün Türkiye çok farklı. Bugün, büyük ve güçlü bir Türkiye var. Teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri, araştırma altyapıları, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, bilim merkezleri, bilim festivalleri, Deneyap atölyeleriyle gençlere üst düzey imkanlar sunan bir Türkiye var. Her şeyden önemlisi bu imkanları en güzel şekilde kullanabilen bir gençliğimiz var. İnanın biz gençlerimizle sadece gurur duymuyoruz, gençler sayesinde biz de motive oluyoruz, işimizi aşkla, şevkle, dört elle sarılarak yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, Ödül törenini gerçekleştirdiğimiz lise öğrencileri araştırma projeleri yarışması bizim etkinliklerimizden sadece birisi. Geleceğin Aziz Sancar'ları olacak gençlerimiz, bu yarışma ile daha küçük yaşlarda araştırma projeleri yürüterek bilim ve teknoloji dünyasına adımını atıyor, ülkemizin araştırma kapasitesine katkı sağlıyorlar. Bugün ödüllerini takdim edeceğimiz gençlerimiz biyolojiden kimyaya, fizikten matematiğe, psikolojiden sosyolojiye farklı alanlarda çok başarılı araştırmalara imza attılar." dedi.

Yarışmalarda ter döken tüm gençleri tebrik eden Varank, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

TÜBİTAK tarafından 53 yıldır istikrarlı bir şekilde düzenlenen etkinliğe katılan öğrencileri kutluyorum”

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, gençlerin güncel bilim ve teknoloji etkinliklerine katılımlarını teşvik etmek için TÜBİTAK tarafından 53 yıldır istikrarlı bir şekilde düzenlenen etkinliğe katılan öğrencileri kutladı. Özer, gençlerin bu etkinliğe katılmalarında fedakârlık gösteren öğretmenler ile öğrencilerin ailelerini de tebrik etti.

Bugün en büyük gurur bilim ve teknoloji alanında proje geliştiren lise öğrencilerimizin”

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yarışmanın önemine dikkat çekti.

Bugün burada ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı bilim ve teknoloji temelli insan kaynağının geliştirilmesi için 53 yıldır yürüttüğümüz Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Törenini gerçekleştirmek için bir araya geldik.” diyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal; Bu ödüllerin Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştiriliyor olması, ülkemizde gençliğe, öğrencilerimize, bilime ve teknolojiye en üst düzeyde verilen önemi gösteriyor. Zat-ı alinize teveccühleriniz için şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadeleriyle konuşmasına başladı.

TÜBİTAK olarak geleceğe yönelik temel stratejimizi Türkiyenin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda, araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosistemimizde birlikte öğrenme ve birlikte geliştirme odaklı nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi üzerine kurguladık” vurgusu yapan Mandal, “Ülkemizin çığır açıcı teknolojilerin pazarı değil, tasarlayıcısı, geliştiricisi ve üreticisi olması ve böylelikle milli teknoloji hamlemizi gerçekleştirerek hedeflerine bir bir ulaşabilmesi için en önemli etken genç ve yetkin insan kaynağımızdır.  Onlara yürüdükleri bu kariyer yolunda, erken yaşlardan başlayarak bilim ve teknoloji temelli insan olma yolunda atılan her adımda yenilikçi programlarımız ile destek oluyoruz. TEKNOFEST, DeneYap Teknoloji Atölyeleri, STAR Programı, Proje Yarışmaları, Bilim Olimpiyatları, Bilim Fuarları ile Bilim ve Gözlem Şenlikleri başta olmak üzere tüm faaliyetlerimize her yaş grubundan çocuklarımızı ve gençlerimizi dahil ederek bu anlayışın bir parçası olmalarını sağlıyoruz.” dedi.

Geçen yıl düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasına 19 bin 109 öğrencinin katıldığını, bu yıl ise yaklaşık yüzde yüz artış ile 81 ilden  3453 Liseden, 37 bin 283 öğrencinin katıldığını kaydeden TÜBİTAK Başkanı Mandal, Bu gençlerimiz, geleceğin sorunlarını birileri çözsün, bize sunsun diye beklemiyor, hayalleri, tutkuları, emekleri, ahlak ve yetenekleri ile, sorunlara çözümler üretiyor, bunun içinde projeler geliştiriyorlar. Zat-ı alinizin huzurunda bilim ve teknoloji alanında proje geliştiren tüm öğrencilerimizi ödül alsın almasın, tebrik etmek istiyorum. Bugün en büyük gurur onların…” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Mandal,  konuşmasının sonunda öğrencileri, onları bilimsel araştırmalar yapmaya teşvik eden öğretmenleri ve her zaman yanlarında olan ailelerini tebrik etti. Mandal ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğana “ Bu töreni himayelerinizde gerçekleştirmemize olanak sağladığınız için bir kez daha şükranlarımı sunuyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum” ifadeleriyle teşekkür etti.

Ödüller sahiplerini buldu

Konuşmaların ardından Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın birincileri ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı.

Yarışmanın teşvik ödülü kazananları, üçüncüleri ve ikincileri ise ödüllerini Bakan Varank ile birlikte, , Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın elinden aldı.

Biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, Türk dili ve edebiyatı ile yazılım alanlarından toplam 12 proje birincilik ödülüne, 24 proje ikincilik ödülüne ve 36 proje üçüncülük ödülüne layık görüldü. 36 projeye ise teşvik ödülü verildi.

53 yıldır süren gelenek

TÜBİTAK; 53 yıldır lise öğrencilerini temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenliyor. Yarışma, her yıl TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca (BİDEB) Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım olmak üzere 12 ana alan ve siber güvenlik, yapay zeka, genetik ve biyoteknoloji, havacılık ve uzay vb. olmak üzere 43 tematik alanda gerçekleştiriliyor.

Bu yıl yarışmaya 3 bin 453 farklı okuldan 37 bin 283 öğrencinin hazırladığı 25 bin 95 proje başvurusu alındı.  Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezi tarafından yapılan bilimsel değerlendirme sonucunda bin 213 proje 14-17 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenen bölge yarışmalarına katılmaya hak kazandı.  Bölge değerlendirmeleri sonucunda ise Birincilik ödülü alan 216 projenin sahibi 428 öğrenci, 30 Mayıs – 1 Haziran 2022 tarihleri arasında yarışmanın final aşamasına katıldı.

Dereceye giren öğrencilere önemli fırsatlar…

Yarışmada birinci olan projelerin sahibi öğrencilere 9 bin Türk Lirası (TL), ikincilere 7 bin 500 TL,  üçüncülere 6 bin TL veriliyor. Ayrıca teşvik ödülü olarak da 4 bin 500 TL ödeme yapılıyor. Birincilik sahibi projelerin danışman öğretmenlerine   6 bin 500 TL, ikincilere 6 bin TL, üçüncülere 5 bin TL veriliyor. Teşvik ödülü olarak da 3 bin 250 TL ödeme yapılıyor.

Final yarışmasında ulusal dereceye giren öğrenciler, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere, derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlandırılıyor. Final Yarışması sonucunda derece alan ve üniversite giriş sınavında her alan için ilk 25 bine giren öğrenciler TÜBİTAK 2205-Lisans Burs Programından faydalandırılıyor. Derece alan projeler için fikri haklar tescil (patent) desteği de veriliyor.

Uluslararası yarışmalarda Türkiyeyi temsil edecekler

Ulusal ödül alan projeler ilgili jüri tarafından tekrar değerlendiriliyor ve Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması ile Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışmasına katılacak projeler belirleniyor, öğrenciler Turkiye'yi uluslararası arenada temsil ediyor.

Ayrıca uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerinden birini alan öğrenciler, uluslararası yarışmada derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu programlar hariç kontenjan dışından ÖSYM tarafından yerleştiriliyor.

53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ödül Töreni'nde ödül kazanan öğrenciler listesine buradan ulaşabilirsiniz.

03.06.2022