TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, Bu Yıl 13.sü Düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarının Ankara Bölge Sergisi ve Ödül Törenine Katıldı

-A +A

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl 13.sü düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve bölge yarışlarına katılmaya hak kazanan bin 200 proje Adana, Ankara, Bursa, İstanbul-Avrupa, İstanbul-Asya, İzmir, Erzurum, Malatya, Kayseri, Konya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde, Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Türkçe, Tarih, Teknolojik Tasarım ve Yazılım alanlarında yapıldı. Bölgesel yarışmalarda birinci olarak seçilen 180 proje, 29 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Elazığ’da Fırat Üniversitesi Yerleşkesinde düzenlenecek olan Final Yarışmasına katılmaya hak kazandı.

“Ülkemizde Proje Yapma Noktasında Bir Heyecan Var”

Ankara Bölgesinin final sergisi ve ödül töreni, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Törene katılan TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİDEB tarafından Orta Okul ve Lise Öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmalarda, öğrencilerin heyecanını görmenin, kendisini de heyecanlandırdığını dile getirdi. Ülkemiz için daha iyi şeyler yapmanın araçlarından birinin Araştırma Projeleri Yarışmaları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, proje yapmanın önemini vurguladı. Yarışmaya olan ilginin her geçen yıl arttığına dikkat çeken TÜBİTAK Başkanımız, öğrencilere şöyle seslendi: “Bu yıl yarışmaya Türkiye genelinde 12 bin 85 proje geldi. Geçen yıl bu rakam 11 bin 300’ler civarındaydı, ondan önceki yıl ise 8 binlerdeydi. Her yıl artan oranda, proje yaparak farkını ortaya koymak isteyen ve kariyerini yapmak isteyen, herkesin yaptığından daha farklı bir şeyler yapabiliyorum diyen genç arkadaşlarımız var. Siz artık proje yapıyorsunuz. Proje yapmak, farklı bir özellik, dolayısıyla siz de farklısınız. Derslerinize ayırdığınız vaktin yanı sıra, projeye yapmaya da vakit ayırıyorsunuz. Ülkemizde artık proje yapma noktasında bir heyecan var.”

“Yarışmanın Kapsamı Genişletildi”

Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının bu yıl 13.sünün düzenlendiğini ifade eden TÜBİTAK Başkanımız, bu yıl başvurularda geçen yıla oranla artış olduğunu,  12 bin 85 proje başvurusu alındığını bildirdi. Prof. Dr. Mandal, bu yıl Teknolojik Tasarım ve Coğrafya alanlarının da eklenerek, yarışmanın kapsamının genişletildiğini ifade etti. Ön değerlendirmeyi geçen ve bölge yarışlarına katılmaya hak kazanan bin 200 projenin Adana, Ankara, Bursa, İstanbul-Avrupa, İstanbul-Asya, İzmir, Erzurum, Malatya, Kayseri, Konya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde 25-27 Mart 2019 tarihleri arasında eş zamanlı olarak sergilendiğini kaydeden Prof. Dr. Mandal, 28 Mart 2019 günü yapılan ödül töreni ile bölge yarışmalarının tamamlandığını; bölgesel yarışmalarda birinci olarak seçilen 180 projenin, 29 Nisan–3 Mayıs 2019 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Yerleşkesi/Elazığ’da düzenlenecek olan Final Yarışmasına katılmaya hak kazandığını belirtti. 

Ankara bölgesinde 812 proje başvurusu alındığını ve bu projelerden ön değerlendirmeyi geçen 100 projenin bölge sergisine katıldığını belirten Prof. Dr. Mandal, jüri tarafından yapılan bölge sergisi değerlendirmesi neticesinde 15 projenin Birincilik, 10 projenin İkincilik ve 10 projenin Üçüncülük ödülü aldığını belirtti. 

Dijitalleşmenin, sosyal medyanın hepsinin arkasında bilgi olduğunu, farklı bakmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, sözlerine şöyle devam etti: “Sizler de bakış noktanız farklı olduğu için buradasınız. Sizlere hem şahsım, hem kurumum adına teşekkür ediyorum. Sizlerin bu aşamaya gelmesinde emeği olan ailelerinize, öğretmenlerinize teşekkür ediyorum. Bu sürecin devamı mutlaka gelmeli. TÜBİTAK’la ilişkiniz devam ediyor, üniversite, lisansüstü, doktora proje yarışmalarımız var. Bugünün kazananı kaybedeni diye değerlendirme yapmak yanlış olur. Bizim gözümüzde hepiniz buraya geldiğiniz için birincisiniz.” Prof. Dr. Mandal, yarışmalara ev sahipliği yapan Yıldırım Beyazıt Üniversitesine de teşekkürlerini sunarak sözlerini sonlandırdı. 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde yapılan törene Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, akademisyenler, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve temsilcileri, öğretmen, veli ve öğrencilerden oluşan coşkulu bir kalabalık katıldı. Bölge yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından, program sonra erdi.
 

29.03.2019