TÜBİTAK MAM KARE ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü İş Birliği

-A +A

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) arasında Antarktika kıtasında atmosferik parametrelerin izlenmesi, meteorolojik döngülerin incelenmesi ve geçmiş iklim verilerinin araştırılması amacıyla yapılan iş birliğinin geliştirilmesi için bir protokol imzalandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in katılımlarıyla gerçekleştirilen protokol imza töreninde Prof. Dr. Mandal, MGM ile kutuplar ekseninde yapılan iş birliğinin kurumsallaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kutuplardan meteorolojik verilerin alınmasında MGM’nin imkanlarının kullanıldığını vurgulayan Mandal, “İklim değişikliği ve çevre sorunları günümüzün karmaşık, dinamik ve değişken konu başlıkları  arasında yer alıyor. İklim değişikliğinin etkisi tarım, gıda ve göç gibi farklı alanları etkiliyor. MGM’yi iklimle ilgili süreçlerde stratejik bir paydaş olarak görüyoruz.” dedi. Antarktika kıtasının meteorolojik parametrelerinin gözlemlenmesinin iklim değişikliğinin anlaşılması için çok önemli olduğunu vurgulayan Mandal, verilerin değerlendirilmesi ve geleceğe dönük iş birliğinin arttırılması için bu protokolün çok önemli olduğunu belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ise MGM’nin de katkılarıyla Antarktika’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulduğunu vurgularken, son sefer de dahil olmak üzere MGM personelinin de Ulusal Antarktika Bilim Seferlerine katıldığını belirtti. TÜBİTAK MAM KARE’nin Kutuplar alanındaki başarılı çalışmalarıyla adından söz ettirdiğini ifade eden Coşkun, iki kurumun birlikte başarılı işlere imza atacağını dile getirdi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise “TÜBİTAK ile iş birliğimizi iklim ve sürdürülebilirlik alanında güçlendirmek istiyoruz. Meteoroloji alanında projelerimizle bu iş birliğini çeşitlendireceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Protokol töreninin sonunda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Coşkun’a TÜRKSAT 6A haberleşme uydusunun maketini hediye etti. Coşkun da Prof. Dr. Mandal’a “Meteoroloji ve Sektörel Yansımaları” isimli kitabını hediye etti.

27.01.2022